Kauno medikai vėl skęsta korupcijos skandale – pareikšti įtarimai gimdymo namų gydytojui

Kyšininkavimo skandalas Kauno klinikinei ligoninei priklausančiuose Prano Mažylio gimdymo namuose gali paskandinti ne vieną juose dirbantį mediką. Teisėsaugos pareigūnai šiomis dienomis pareiškė įtarimus vienam gimdymo namų gydytojui. Tai ketvirtadienį naujienų portalui lrytas.lt patvirtino Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) Viešųjų ryšių skyriaus viršininkė Renata Saulytė.

Kauno Prano Mažylio gimdymo namų gydytojui pareikšti įtarimai korupcinėje byloje.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Kauno Prano Mažylio gimdymo namų gydytojui pareikšti įtarimai korupcinėje byloje.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jan 5, 2017, 10:47 AM, atnaujinta Feb 9, 2018, 7:28 PM

Įtarimai dėl kyšininkavimo pareikšti gydytojui anesteziologui.

Pasak R.Saulytės, ateityje greičiausiai įtarimai bus pareikšti dar keliems gimdymo namų medikams.

Ikiteisminis tyrimas dėl galimo kyšininkavimo P.Mažylio gimdymo namuose buvo pradėtas prieš porą mėnesių.

Į STT kreipėsi viena pasipiktinusi pacientė – moteris skundėsi, jog jai teko mokėti už nejautrą, nors pagal įstatymus ši procedūra yra nemokama.

Pacientė negavo jokio čekio – įtariama, jog 80 eurų už epidūrinę nejautrą gavęs anesteziologas juos įsidėjo į kišenę, neįforminęs pinigų priėmimo.

Panašių atvejų gimdymo namuose galėjo būti nemažai.

„Iš pradžių į STT kreipėsi viena pacientė, o paviešinus galimus kyšininkavimo faktus atsirado ir daugiau žmonių, kurie nusprendė netylėti. Kai kuriuos žmones susirado ir apklausė patys pareigūnai“, – pasakojo R.Saulytė.

Medikai pinigus dėjosi į kišenę?

Kaunietė Neringa portalui lrytas.lt papasakojo savo įspūdžius. Moteris lankė prieš gimdymą P.Mažylio namuose rengiamas pamokėles nėščiosioms. Neringa tvirtino išgirdusi, jog už epidūrinę nejautrą reikia mokėti – mokėti nereikia tik tada, kai gresia komplikacijos.

„Maniau, kad pagimdysiu lengvai, tačiau nuo skausmo net prarasdavau sąmonę. Gydytojas paskyrė epidūrinę nejautrą. Po gimdymo man buvo pasakyta, jog turėsiu sumokėti 80 eurų. Gimus vaikeliui su vyru buvome apimti euforijos – davėme pinigus anesteziologei, bet čekio negavome.

Vėliau pasipiktinome sužinoję, jog iš mūsų neturėjo teisės jų imti. Ši suma mūsų šeimai yra labai didelė. Už ką mes mokame sveikatos draudimo ir kitus mokesčius?“ – klausė Neringa.

Moteris atskleidė ir daugiau šokiruojančių faktų.

Pacientė šokiruota: matė krūvas banknotų

Neringa teigė mokėjusi P.Mažylio gimdymo namuose dar tris neoficialius mokesčius – dukart po 40 eurų ir vieną kartą – 20 eurų. „Buvo nurodyta, kad tai mokesčiai už kraujo, šlapimo pasėlio ir kitus tyrimus, tačiau jokio kvito negaudavau. Pinigus mokėjau vienai medicinos seserų, jos kabinete. Kai ji atidarė stalčių, matėsi krūvos banknotų“, – pasakojo Neringa.

Nors Kauno klinikinės ligoninės (KKL) atstovas ryšiams su visuomene Gediminas Stanišauskas tvirtino, jog už epidūrinę nejautrą gimdyvėms reikia mokėti tik tais atvejais, kai nėra medicininių indikacijų (simptomų) arba kontraindikacijų, šiuos žodžius paneigė Sveikatos apsaugos ministerijos Korupcijos prevencijos skyriaus vedėjas Juozas Šveikauskas – iš Ligonių kasų jis teigė sužinojęs, jog už nejautrą apdraustosioms privalomuoju sveikatos draudimu nereikia mokėti bet kokiu atveju. Tačiau atrodo, kad pinigų Prano Mažylio gimdymo namuose buvo įžūliai reikalaujama net ir iš tų pacienčių, kurioms grėsė pavojingos komplikacijos.

Tyrimas dėl D.Gineikaitės – dar nebaigtas

Su Kauno klinikine ligonine susijęs dar vienas ikiteisminis tyrimas. Prokuratūra ir STT tiria piktnaudžiavimo ir kurstymo piktnaudžiauti bylą, kurioje įtarimai pareikšti šios gydymo įstaigos direktoriui Gediminui Abeciūnui, jo pavaduotojui Kastyčiui Grigoniui, dar dviem medikams ir girtai avariją sukėlusiai buvusiai Nacionalinės žemės tarnybos direktorei Daivai Gineikaitei.

Šis ikiteisminis tyrimas trunka jau daugiau nei metus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.