Recidyvistas nepatenkintas kalėjimo sąlygomis – bylinėjasi su valstybe

Recidyvistu pripažintas žagintojas laiko už grotų veltui neleidžia – bylinėjasi su valstybe. Už prastas gyvenimo sąlygas Laisvės atėmimo vietų ligoninėje jis prašė 1000 eurų, bet gavo tik 50.

Kalėti aštuonerius metus nuteistas R.Krivičius turi laiko rašyti skundus.<br>A.Pilaitienės nuotr.
Kalėti aštuonerius metus nuteistas R.Krivičius turi laiko rašyti skundus.<br>A.Pilaitienės nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Aušra Pilaitienė („Lietuvos rytas“)

Jan 6, 2017, 7:43 AM, atnaujinta Apr 12, 2017, 4:52 PM

25-erių šilutiškį Ramūną Krivičių prieš keletą metų už mažametės apiplėšimą ir išžaginimą Klaipėdos apygardos teismas nuteisė aštuonerių metų laisvės atėmimo bausme. Nukentėjusiajai jis turi sumokėti 2896 eurus neturtinės žalos.

Bet dar nagrinėjant bylą R.Krivičius pradėjo skųstis pažeidžiamomis savo teisėmis – pareiškė, kad sąlygos Klaipėdos areštinėje jam per prastos, ir kreipėsi į teismą.

Pasijuto kankinamas

Šilutiškis aiškino, kad Klaipėdos areštinėje, kur jis dažnai atgabenamas, sąlygos neatitinka nustatytų higienos reikalavimų: kamerose trūksta erdvės, nes apgyvendinama per daug žmonių.

Recidyvisto manymu, tai yra žmogaus emocinis kankinimas, orumo žeminimas ir ateityje dėl to gali kilti fizinių ir psichologinių sveikatos sutrikimų. Už tai jis iš valstybės reikalavo 5792 eurų neturtinės kompensacijos.

Vaiko žaginimu kaltinamo šilutiškio skundas tuomet apkeliavo kelias teismų instancijas.

Lietuvos vyriausiasis administracinis teismas jį patenkino tik iš dalies – pripažino, kad sąlygos areštinėse ne visuomet atitinka reikalavimus, bet prašymą dėl piniginės kompensacijos atmetė kaip nepagrįstą.

Bijojo ligoninėje apsikrėsti

Tačiau žagintojas nenurimo. Jis parašė skundą dėl netinkamų sąlygų Laisvės atėmimo vietų ligoninėje ir iš valstybės reikalavo 1000 eurų neturtinės žalos atlyginimo.

Ligoninėje jis atsidūrė 2013 metų spalio pabaigoje.

Nuteistajam užkliuvo, kad nuobaudų atlikimo kamerose yra gultai, o ne lovos, kamerose per daug asmenų, todėl pažeidžiami minimalūs asmeniui tenkančio ploto reikalavimai.

Be to, baudos izoliatoriaus kamerose buvo laikomi ir atvira tuberkuliozės forma sergantys nuteistieji, o jis jau buvo pagijęs, tad galėjo vėl užsikrėsti.

Priteisė tik 50 eurų

R.Krivičiaus skundas patenkintas iš dalies.

Pripažinta, kad ligoninės gyvenamosios patalpos perpildytos, o tai trukdė pareiškėjo privatumui, jį traumavo, sumenkino žmogiškąjį orumą. Už tai jam skirta 50 eurų neturtinė kompensacija.

Apiplėšė ir išžagino mergaitę

* 2012 metų gruodžio 3-iąją ką tik grįžęs iš Pravieniškių pataisos namų anksčiau už apiplėšimus ir vagystes jau teistas R.Krivičius sukinėjosi Klaipėdoje.

* Vyrui knietėjo greitai ir lengvai prasimanyti pinigų. Pamatęs gatve į muzikos mokyklą einantį berniuką R.Krivičius jį užpuolė. Baugindamas, grasindamas suspardyti atėmė iš vaiko mobilųjį telefoną. Tą patį vakarą grobį plėšikas už 100 litų pardavė lombarde.

* Gautus pinigus išleidęs alkoholiui plėšikas greitai buvo sučiuptas. Už šį nusikaltimą jam skirta pusantrų metų nelaisvės. Jis pripažintas visuomenei itin pavojingu recidyvistu ir sugrąžintas į kalėjimą.

* Po gruodžio pradžios išpuolio praėjus dešimčiai dienų dar neįkliuvęs R.Krivičius vėl šlaistėsi Klaipėdoje ir tykojo aukų. Liubeko gatvėje, prisigretinęs prie vienos namo grįžtančios mergaitės, čiupo ją ir grasindamas sumušti pareikalavo atiduoti vertingesnius daiktus.

* Išsigandusi mažametė užpuolikui ištiesė mobilųjį telefoną „Samsung“, iš piniginės iškrapštė 10 litų. Bet R.Krivičiui to neužteko – nusitempęs dvylikametę į laukus už prekybos centro ją išžagino.

* Mergaitės tėvai kreipėsi į policiją. Pareigūnams atvykus į Žemaičių Naumiestį (Šilutės r.), kur R.Krivičius gyveno su būstą Klaipėdoje praradusia motina ir patėviu, įtariamasis per namo langą basas stryktelėjo į pusnį ir nubėgo.

* Paieškas apsunkino bėglio pėdsakus užpusčiusi pūga. Manyta, kad lengvai apsirengęs R.Krivičius šaltyje neilgai ištvers. Taip ir atsitiko – sušalęs bėglys naktį atkurnėjo į motinos namus. Vėl pasirodę pareigūnai jį aptiko tualete ant klozeto.

* Vos daugiau kaip dvi savaites laisvės oru pakvėpavęs plėšikas vėl buvo uždarytas į areštinę. Motinos bute atrastas ir įkaltis – iš mažametės pagrobtas telefonas „Samsung“.

* Sulaikymo metu nustatyta, kad R.Krivičius serga pavojinga užkrečiamąja liga, keliančia grėsmę ir aplinkiniams. Medikai neleido jo vežti į teismą. Todėl nuspręsta bylą nagrinėti Pravieniškių pataisos namuose. R.Krivičius savo kaltę pripažino iš dalies.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.