Automobilį „išpuošusio“ baltarusio prie Lietuvos sienos laukė staigmena

Druskininkų pasieniečiai Į Lietuvos Respubliką neįleido automobiliu „Peugeot 405“ vykusio Baltarusijos piliečio (gim. 1995 m.). Vyro vairuotas automobilis buvo paženklintas sovietine simbolika, praneša Valstybės sienos apsaugos tarnyba (VSAT).

Dėl sovietine simbolika išpuošto automobilio baltarusio neįleido į Lietuvą.<br>Valstybės sienos apsaugos tarnybos nuotr.
Dėl sovietine simbolika išpuošto automobilio baltarusio neįleido į Lietuvą.<br>Valstybės sienos apsaugos tarnybos nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jan 10, 2017, 9:16 AM, atnaujinta Apr 12, 2017, 11:50 AM

Automobilio patikrinimas įvyko pirmadienį apie 12 val. 55 min. Varėnos rinktinės Druskininkų užkardos veikimo teritorijoje, Raigardo pasienio kontrolės punkte.

Mašiną vairavęs 21 metų Baltarusijos pilietis pasieniečiams pateikė tvarkingus asmens bei transporto priemonės dokumentus. Kontrolę vykdę VSAT pareigūnai iškart pastebėjo, kad ant automobilio galinio stiklo priklijuotas lipdukas su sovietine simbolika.

Neįleidimo priežastis – grėsmės kėlimas vienos ar kelių Europos Sąjungos valstybių narių viešajai tvarkai, vidaus saugumui, visuomenės sveikatai ar tarptautiniams santykiams.

Vyras vairavo sovietine simbolika paženklintą (ant galinio stiklo užklijuota penkiakampė žvaigždė su pjautuvu ir kūju) automobilį.

Viešą tokios simbolikos demonstravimą draudžia Lietuvoje galiojantys teisės aktai. Druskininkų pasieniečiai vyrui pranešė, kad jam nebus leista įvažiuoti į Lietuvą šia transporto priemone. Užsienietis kelionę galėjo tęsti pėsčiomis arba privalėjo nuklijuoti lipduką ir vykti automobiliu.

Vairuotojas nuimti sovietinę simboliką atsisakė. Tuomet pasieniečiai atliko tokiais atvejais įprastą formalumą: Baltarusijos piliečiui surašė ir įteikė atsisakymą leisti vykti per valstybės sieną. Jis turėjo automobiliu grįžti atgal į Baltarusijos teritoriją. 

Administracinių nusižengimų kodeksas už nacistinių ar komunistinių simbolių, kitų ženklų ir uniformų platinimą ar demonstravimą numato baudą nuo 150 iki 300 eurų. Šiuo atveju Baltarusijos piliečiui piniginės baudos VSAT pareigūnai neskyrė, nes jis nebuvo įleistas į Lietuvos teritoriją.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.