Kelių monstro bičiulio laiškas sukrėtė žuvusio vaikino artimuosius

Kauno apygardos teisme verčiami paskutiniai garsios avarijos bylos puslapiai. Joje teisiamas 29 metų kaunietis Arūnas Stiklioraitis – antras vairuotojas Lietuvoje, kurio sukeltas tragiškas eismo įvykis prilygintas tyčinei žmogžudystei. A.Stiklioraičio kaltę mėginęs prisiimti jo draugas Darius Vilūnas pastaruoju metu sukrėtė per avariją mirusio jaunuolio tėvą Šarūną Motiejaitį, parašęs jam moralizuojantį laišką.

Už avariją, prilygintą žmogžudystei, A.Stiklioraičiui gresia laisvės atėmimas nuo 7 iki 15 metų. Taip po avarijų atrodė A.Stiklioraičio sumaitoti automobiliai.<br>Lrytas .lt montažas.
Už avariją, prilygintą žmogžudystei, A.Stiklioraičiui gresia laisvės atėmimas nuo 7 iki 15 metų. Taip po avarijų atrodė A.Stiklioraičio sumaitoti automobiliai.<br>Lrytas .lt montažas.
D.Vilūno (nuotr.) laiškas skaudžiai užgavo žuvusio E.Motiejaičio tėvą Š.Motiejaitį.<br>M.Patašiaus nuotr.
D.Vilūno (nuotr.) laiškas skaudžiai užgavo žuvusio E.Motiejaičio tėvą Š.Motiejaitį.<br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Jan 11, 2017, 1:24 PM, atnaujinta Apr 12, 2017, 9:57 AM

Kaltinimą palaikantis prokuroras trečiadienį pasakė baigiamąją kalbą ir pasiūlė skirti A.Stilioraičiui 13 metų laisvės atėmimo bausmę. A.Stiklioraitis iš viso 31 kartą pažeidė eismo taisykles, dusyk buvo nutvertas prie vairo girtas, mėgdavo skrajoti gatvėmis milžinišku greičiu.

Šiuo metu A.Stiklioraitis yra teisiamas dėl avarijos, įvykusios 2014 metų sausio 30 dieną. Kauno centre, Karaliaus Mindaugo ir A.Juozapavičiaus prospektų sankryžoje.

Susidūrus „Mercedes-Benz“ ir „Opel Astra“ žuvo pastarojo automobilio keleivis 22 metų Eimantas Motiejaitis, o mašiną vairavusi jo 23 metų sužadėtinė Greta Labanauskaitė buvo sunkiai sužeista.

„Mercedes“ vairavęs A.Stiklioraitis greitį viršijo tris kartus – skriejo maždaug 150 kilometrų per valandą greičiu.

Jaunuolis privalėjo suprasti, kad lėkdamas tokiu greičiu, jis gali sunkiai sužeisti ar užmušti kelyje pasitaikiusius žmones. Prokuratūra įžūlaus ir neatsakingo vairuotojo sukeltą žūtį prilygino tyčinei žmogžudystei.

E.Motiejaičio tėvas Š.Motiejaitis ir jo advokatas Laimutis Jankauskas įsitikinę, jog tragiškas pasekmes sukėlusiam vairuotojui vertėtų skirti realią laisvės atėmimo bausmę.

Bandė prisiimti draugo kaltę

Ankstesniame Kauno apygardos teismo posėdyje sausio pradžioje nuspręsta nelaukti, kol pasirodys liudininku pripažintas A.Stiklioraičio draugas 25 metų D.Vilūnas, prieš tai neatvykęs į keturis posėdžius.

Buvo pagarsinti anksčiau teisto D.Vilūno parodymai, kuriuos jis davė ikiteisminio tyrimo metu.

D.Vilūnas tvirtino, jog jis, o ne A.Stiklioraitis sukėlė avariją, tačiau jaunuolių klasta išaiškėjo tyrimo metu. Jei teismas pripažins A.Stiklioraičio kaltę, D.Vilūnas turėtų būti teisiamas dėl melagingų parodymų davimo.

Šiuo metu užsienyje gyvenantis D.Vilūnas prieš praėjusias Kalėdas parašė laišką Š.Motiejaičiui, kuriame aiškina, jog jis siekantis keršto, o tam neva nepritartų ir miręs jo sūnus.

„Nesiekiame jokio keršto, tik teisingo atpildo už siaubingą nusikaltimą“, – priblokštas pasakojo Š.Motiejaitis.

Už avariją, prilygintą žmogžudystei, A.Stiklioraičiui gresia laisvės atėmimas nuo 7 iki 15 metų.

A.Stiklioraitis visą laiką atkakliai neigė savo kaltę, nepaisant akivaizdžių įrodymų – esą jis buvo tik keleivis.

Tėvas sulaukė ir grasinimų

Praėjus pusmečiu nuo avarijos, Š.Motiejaitis tikino sulaukęs netikėto A.Stiklioraičio draugų vizito.

Prabangiais automobiliais pas jį atvažiavę jauni vyrai liepė nesikišti į avarijos tyrimą.

Pasak jaunuolių, Š.Motiejaičiui bus užsakytos mišios.

Grasinimų sulaukė ir principingai teisme liudijusi kaunietė Greta Labanauskaitė, atpažinusi tikrąjį avarijos kaltininką.

Š.Motiejaitis tyrimo metu atkreipė dėmesį į pareigūnų darbą, jų neatliktus veiksmus. Š.Motiejaičio dėka nusikaltimas buvo išsamiai ištirtas.

Teisėjų nuolaidžiavimo pasekmė – kraupi tragedija

Daugiau nei 30 kartų kartą eismo taisykles pažeidęs A.Stiklioraitis sulaukdavo teismų malonės – belangėje jis neatsidūrė.

Vienas iškalbingas pavyzdys – 2013 metų rugsėjį A.Stiklioraičio sukelta avarija Kaune, H. Ir O.Minkovskių gatvėje. 116 kilometrų per valandą greičiu skriedamas „Volkswagen Golf“, prie kurio vairo sėdėjo A.Stiklioraitis, rėžėsi į 26 metų Igno Bankausko vairuojamą „Honda Civic“.

I.Bankauskas liko gyvas per stebuklą, jis du mėnesius buvo ištiktas komos. Jaunuoliui buvo pašalinta blužnis, plyšo kepenys, lūžo dubens kaulai.

Kauno apylinkės teismas už šią avariją skyrė A.Stiklioraičiui palyginti švelnią nuobaudą – 1129 eurų baudą ir 3 metams atėmė teisę vairuoti automobilį. Panašiai elgėsi ir kiti teisėjai – daug kartų už šiurkščius eismo taisyklių pažeidimus baustas vairuotojas atsipirkdavo baudomis ir vėl šiurpindavo kelių policijos pareigūnus.

Biografija – spalvinga

A.Stiklioraitis yra tris kartus teistas dėl vagysčių ir plėšimo Danijoje, Švedijoje ir Norvegijoje. Kauno apygardos teismui antradienį buvo pateikti dokumentai, išversti iš skandinavų kalbų Lietuvos Generalinės prokuratūros užsakymu, liudijantys apie A.Stiklioraičio „žygdarbius“ užsienyje.

Pirmas kelių siaubūnas, Lietuvoje nuteistas už tyčinę žmogžudystę – 25 metų Mantas Šironas, 2014 metų kovo 29 dieną Utenoje vairuodamas „Audi A6 Avant“ įsirėžęs į taksi automobilį „Renault Megane“. Per avariją žuvo taksistas ir dvi keleivės.

Girtas 128 kilometrų per valandą greičiu lėkęs M.Šironas buvo nuteistas kalėti 14 metų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.