Ar J.Pundzius bus teisiamas? Iškelta baudžiamoji byla dėl neteisėto praturtėjimo

Nepatikėję pasaką primenančia buvusio Kauno klinikų vadovo, profesoriaus Juozo Pundziaus versija apie jo pinigų kilmę, prokurorai iškėlė baudžiamąją bylą dėl neteisėto praturtėjimo.

Aiškindamiesi J.Pundziaus paveldėto turto kilę, pareigūnai iškėlė baudžiamąją bylą dėl neteisėto praturtėjimo.<br>M.Patašiaus nuotr.
Aiškindamiesi J.Pundziaus paveldėto turto kilę, pareigūnai iškėlė baudžiamąją bylą dėl neteisėto praturtėjimo.<br>M.Patašiaus nuotr.
Aiškindamiesi J.Pundziaus paveldėto turto kilę, pareigūnai iškėlė baudžiamąją bylą dėl neteisėto praturtėjimo.<br>V.Ščiavinsko asociatyvi nuotr.
Aiškindamiesi J.Pundziaus paveldėto turto kilę, pareigūnai iškėlė baudžiamąją bylą dėl neteisėto praturtėjimo.<br>V.Ščiavinsko asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Jan 14, 2017, 2:02 PM, atnaujinta Apr 12, 2017, 5:07 AM

Ikiteisminis tyrimas pradėtas sausio 11 dieną. Kauno apygardos prokuratūra panaikino Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybos 2016 metų gruodžio 8-osios nutarimą, kuriuo buvo atsisakyta kelti bylą.

Mirus J.Pundziaus tėvui gydytojui Aloyzui Pundziui, sūnus iškvietė antstolį į namą Plungėje, kuris priklausė A.Pundziui. Antstolis Raimundas Stanislauskas šiame būste užfiksavo didelį turtą – 110 tūkst. eurų, 350 tūkst. litų, 7 tūkst. JAV dolerių, 13 aukso ir 10 sidabro monetų, 11 aukso laužo gabaliukų.

Kokie aitvarai iš tikrųjų sunešė turtą J.Pundziui, lieka neaišku. Jo tėvas iš legalių pajamų negalėjo sukaupti tokių lėšų.

Prokurorai nutarė išsiaiškinti, ar šių pinigų kilmė yra švari. J.Pundzius turėtų būti pakviestas į apklausą. Planuojama aiškintis ir jo, ir jo tėvo pajamų šaltinius.

„Įtarimai kol kas niekam nėra pareikšti“, – naujienų portalui šeštadienį pranešė Generalinės prokuratūros Komunikacijos skyriaus vyriausioji specialistė Rita Stundienė.

Už neteisėtą praturtėjimą gresia bauda, areštas arba laisvės atėmimas iki 4 metų.

Antstolis lobį užfiksavo ant stalo

Praėjusių metų spalį kilo skandalas dėl profesoriaus turtų – deklaracijoje jis nurodė iš savo tėvo A.Pundziaus paveldėjęs pinigų ir turto, kurio vertė viršija 1,5 mln. eurų.

Tačiau A.Pundzius savo 2002 metais pateiktoje deklaracijoje nurodė turintis tik 158,1 tūkst. litų (45,7 tūkst. eurų) vertės nekilnojamąjį turtą, o piniginių lėšų – 9664 litus (2779 eurus).

2014 metų sausį mirus 91 metų A.Pundziui, visas jo turtas atiteko vienam iš šešių jo vaikų – J.Pundziui.

Praėjus trims mėnesiams A.Pundzius į paveldėtą namą atvyko su antstoliu R.Stanislausku. Pastarasis ant stalo nufotografavo visą lobį – pluoštus eurų, dolerių, litų, krūvas aukso ir sidabro.

Tačiau antstolis paties lobio suradimo momento nematė, todėl nežinia, ar kur jį aptiko J.Pundzius – tėvui priklaususiame name ar kurioje nors kitoje vietoje.

Antstolis buvo itin nekalbus

Kandidato į Seimą deklaracijoje J.Pundzius nurodė, jog jam tėvas paliko 752 tūkst. eurų santaupų, tačiau testamente konkreti suma nebuvo įvardyta. „Visą savo turtą, kad ir kur jis būtų ir iš ko susidėtų, po mirties palieku savo sūnui Juozui Pundziui“, – tokią valią 2008 metais išreiškė A.Pundzius.

Antstolis R.Stanislauskas nenoriai prisiminė įvykius Plungėje, kai teko vykti į J.Pundziaus paveldėtą tėvo būstą. „Negaliu atskleisti, kas vyko tarp manęs ir kliento, tai – slapta“, – pareiškė antstolis.

R.Stanislauskas tik užsiminė, kad panašūs atvejai jam ne naujiena, – vieną sykį turto buvo aptikta net kurmio išraustoje landoje.

Tvirtino suklydęs pildydamas deklaraciją

Iki šiol neaišku, kur profesorius aptiko tėvo esą kauptus pinigus ir auksą – sienoje, po grindimis ar kitoje slaptavietėje.

J.Pundzius pareiškė tiesiog suklydęs pildydamas deklaraciją ir tikino palikimą perėmęs įstatymo nustatyta tvarka, viską fiksuojant antstoliui.

„Neatkreipiau dėmesio į faktą, kad anksčiau Mokesčių inspekcijai pateiktoje deklaracijoje nepažymėjau, jog kai kurie sandoriai nėra pabaigti, tad sistema automatiškai tokias sumas litais pavertė sumomis nauja valiuta – eurais. Kitaip sakant, visos sumos automatiškai padidėjo beveik 3,5 karto“, – aiškino profesorius.

J.Pundzius pareiškė, jog patikslino privačių interesų deklaraciją.

Kaunietis negalėjo tiksliai paaiškinti, kaip jo tėvui pavyko sukaupti tokias santaupas, – net ir supainiojus valiutas susidaro didžiulė suma. Anot J.Pundziaus, jam taip pat buvo netikėta, jog paveldėjo 752 tūkst. litų.

J.Pundziaus paveldėto turto kilme domisi ir mokesčių inspektoriai – bus siekiama išreikalauti iš profesoriaus 15 proc. dydžio gyventojų pajamų mokestį nuo didžiosios paveldėto turto dalies. Iš J.Pundziaus valstybės naudai gali būti išreikalauta 27 tūkst. eurų.

Pasibaigus pirmajam Seimo rinkimų turui, Tėvynės Sąjunga pašalino J.Pundzių iš partijos, tačiau antrame ture jis toliau rungėsi po konservatorių vėliava vienmandatėje Kauno apygardoje. Medikas antrame ture patyrė triuškinantį pralaimėjimą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.