Henrikas Daktaras nerimsta ir už grotų

Iki gyvos galvos kalėti nuteistas vienas įtakingiausių organizuotos nusikaltėlių gaujos lyderių Henrikas Daktaras ir nelaisvėje bando savaip keršyti žurnalistui Dailiui Dargiui, žinomam lietuviškosios mafijos tyrinėtojui.

Iki gyvos galvos nuteistas H.Daktaras iki šiol piktinasi vadinamas nusikaltėliu.<br>D.Umbraso nuotr.
Iki gyvos galvos nuteistas H.Daktaras iki šiol piktinasi vadinamas nusikaltėliu.<br>D.Umbraso nuotr.
D.Dargiui ir A.Ručienei dėl H.Daktaro pretenzijų teko bylinėtis teisme.<br>T.Bauro nuotr.
D.Dargiui ir A.Ručienei dėl H.Daktaro pretenzijų teko bylinėtis teisme.<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

2017-01-23 12:28, atnaujinta 2017-04-11 15:46

Pirmadienį Vilniaus apygardos administracinis teismas svarstė H.Daktaro skundą dėl jam nepalankios Žurnalistų etikos inspektoriaus tarnybos išvados.

„H.Daktaras buvo apskundęs komisijai D.Dargį už tai, kad jis knygoje „Tikroji Daktarų istorija“ be leidimo naudojo jo atvaizdą, rašė apie jo šeimos narius ir neva priskyrė jam nusikaltimus, kurių jis nepadarė. Komisija H.Daktaro pretenzijas atmetė, tuomet jis kreipėsi į VAAT“, – paaiškino advokatė A.Ručienė.

Į administracinio teismo posėdį H.Daktaras nebuvo atvežtas, su juo bendrauta per nuotolinį ryšį internetu. Tačiau atvyko jo žmona Ramutė Daktarienė.

VAAT galutinį sprendimą ketina paskelbti vasario viduryje.

D.Dargis dėl savo knygose išsamiai aprašytos Kauno mafijos ir konkrečiai Daktarų gaujos istorijos su H.Daktaru ir jo šeimos atstovais susiduria ne pirmąkart.

„Viena H.Daktaro pretenzijų – esą aš tiesiogiai jį kaltinu organizavus verslininko Sigito Čiapo nužudymą. Bet knygoje apie Daktarų gaują aš to neteigiu, cituoju ar remiuosi man pasakojusių liudininkų, pareigūnų žodžiais“, – tvirtino D.Dargis.

Žurnalistas ir rašytojas pasakojo, jog kibti į rizikingą temą, tyrinėti nusikalstamų grupuočių istoriją jį paskatino Kaune sklandę prieštaringi pasakojimai apie Daktarų grupuotę, virtę legendomis. D.Dargis prisipažino, kad jį glumino dalį kauniečių apnikę svaičiojimai apie esą „teisingus“ nusikaltėlius, neva H.Daktaras buvęs „šių laikų Tadas Blinda“.

Tokią kriminaline romantika dvelkiančią versiją buvo pateikęs ir pats H.Daktaras savo skandalingoje knygoje „Išlikt žmogumi“.

„Medžiagą pradėjau rinkti ir knygą apie tikrąją Daktarų istoriją parašiau gerokai iki tol, kol teismas Henytei galutinai prikirpo sparnus. Tada kalbinau ir anuomet pareigas ėjusius, ir jau pasitraukusius policijos pareigūnus, prokurorus. Kai kurie abejojo, kad Kauno mafijos lyderis kada nors gaus tai, ko nusipelnęs, – esą jį dangstė ir kai kurie įtakingi politikai. Tačiau pasirodė, kad Lietuvoje teisingumas gali triumfuoti“, – po teismo posėdžio portalui lrytas.lt sakė D.Dargis.

Klaipėdos apygardos teismas 2013 metų birželį paskelbė nuosprendį, kad H.Daktaras padarė septynis labai sunkius, su kėsinimusi į žmogaus gyvybę susijusius nusikaltimus bei šešis lengvesnius nusikaltimus. Pats tiesiogiai dalyvavo nužudant du žmones, nusikalstamas veikas darė siekdamas savanaudiškų tikslų ir išsaugoti savo įtaką nusikalstamame pasaulyje.

H.Daktaras dėl aštuonių nusikaltimų, iš kurių du kaltinimai nužudymu, padarymo išteisintas, nenustačius, kad jis dalyvavo padarant šias veikas.

D.Dargio manymu, nors senosios organizuotos nusikaltėlių gaujos Kaune išblaškytos, nemažai banditų emigravo, nukirstos hidros galvos gali vėl ataugti.

Vienas mįslingiausių pastaruoju metu Kaune įvykdytų kruvinų nusikaltimų – bušido sportininko Remigijaus Morkevičiaus nužudymas Šilainiuose praėjusių metų gruodžio 21 dieną.

Nuo įvykio praėjo daugiau nei mėnuo, tačiau teisėsauga dar nenustatė įtariamųjų rato, neaiškūs ir žmogžudystės motyvai. Neatmetama, kad R.Morkevičius tapo gaujų tarpusavio kovų auka.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.