Nauji faktai: keturmečiui Kėdainiuose smogta daugiau nei 130 kartų, 10 sykių – į galvą

Trečiadienį paaiškėjo nauji nesuvokiamai žiaurūs faktai apie keturmečio Mato nužudymą. Kėdainiuose sumušto berniuko gyvybė užgeso sausio pabaigoje. Naujienų portalo lrytas.lt duomenimis, vaikui kliuvo daugiau nei 130 smūgių. Šią informaciją patvirtino Kauno prokuroras Vytautas Gataveckas.

Keturmečio nužudymu įtariamų Gedimino Kontenio ir berniuko motinos Monikos K. šlapime buvo aptikta narkotikų pėdsakų.
Keturmečio nužudymu įtariamų Gedimino Kontenio ir berniuko motinos Monikos K. šlapime buvo aptikta narkotikų pėdsakų.
Keturmečiui kliuvo mažiausiai 135 smūgiai.<br>G.Šiupario nuotr.
Keturmečiui kliuvo mažiausiai 135 smūgiai.<br>G.Šiupario nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Vygandas Trainys, Sigita Lanauskienė

Feb 22, 2017, 11:01 AM, atnaujinta Apr 9, 2017, 2:23 PM

Prokuroro teigimu, vien į galvą berniukui buvo smogta apie 10 kartų. Žaizdomis ir mėlynėmis buvo nusėtas visas jo kūnelis.

Vaikas daužytas ne tik kumščiais, bet ir telefono įkrovikliu, diržu. Įtariama, jog ant šių daiktų, taip pat ant vaiko aptikta kraujo. Tai paaiškės sulaukus ekspertizės rezultatų.

V.Gatavecko tvirtinimu, surinkti duomenys leidžia spręsti, kad berniuką mušė ne tik jo 23 metų mamos Monikos Kaziukaitytės sugyventinis 27 metų Gediminas Kontenis, bet ir pati M.Kaziukaitytė. Jie abu yra įtariamieji vaiko nužudymo byloje.

Ketvirtadienį įvyks sygyventinių akistata, po kurios bus galutinai nuspręsta, ar penktadienį kreiptis į teismą dėl M.Kaziukaitytės suėmimo pratęsimo.

V.Gatavecko manymu, toks prašymas teismui bus pateiktas. M.Kaziukaitytę greičiausiai bus prašoma suimti dar trims mėnesiams.

G.Kontenis prisipažįsta daužęs berniuką, o M.Kaziukaitytė tikina jį tik pastūmusi.

Pasak G.Kontenio, sugyventinė taip pat mušė savo sūnų.

Suvirintoju dirbęs G.Kontenis anksčiau buvo teistas už disponavimą narkotikais, turint tikslą juos platinti, taip pat už savo buvusios draugės žiaurų sumušimą, mašinų vandališką daužymą.

Teismai ir policija nuolaidžiavo šiam vyrui, jam būdavo skiriamos švelnios bausmės, o tyrimas, pradėtas prieš kelis mėnesius dėl to paties berniuko sumušimo, buvo greitai nutrauktas.

Berniuką mušti pora pradėjo sausio 25-osios rytą, kai vaikas neištarė skaičių. Egzekucija truko visą dieną.

Vėliau butą apžiūrėję pareigūnai jame rado krauju aptaškytas sienas ir grindis.

Motina apie pietus dar išėjo į planuotą susitikimą Darbo biržoje, tačiau niekam apie sumuštą vaiką nepasakojo.

Medikus pora iškvietė tik praėjus daugiau nei pusei paros, prieš vidurnaktį. Medikai rado vaiką sustojusia širdimi. Tik dėl savo profesionalumo jiems pavyko jį atgaivinti.

Berniukas mirė po pusantros paros Kauno klinikose. Tuomet medikai apgailestavo, kad vaikui pagalba buvo iškviesta per vėlai. Jei smurtautojai būtų kvietę medikus anksčiau, vaiką gydytojai dar būtų galėję išgelbėti.

Kėdainių vaiko teisių apsauga dirbo aplaidžiai

Kaip informavo BNS, vaiko teisių apsaugos kontrolierė Edita Žiobienė nustatė, jog Kėdainių vaiko teisių apsaugos specialistai dirbo aplaidžiai, gindami nužudyto keturmečio interesus.

„Atlikus tyrimą nustatytas aplaidus Kėdainių rajono Vaiko teisių apsaugos skyriaus darbas, teisėsaugos pareigūnų sprendimai neatitiko geriausių vaiko interesų užtikrinimo principo ir sąlygojo tęstinius vaiko teisių ir teisėtų interesų pažeidimus. Taip pat nustatyti Kėdainių ligoninės nepakankami veiksmai galimai smurtą patyrusiam mažamečiui (su mama) 2016-11-23 kreipusis į medikus“, – teigiama trečiadienį paskelbtoje tyrimo išvadoje.

E.Žiobienė nutarė kreiptis į Valstybinę akreditavimo sveikatos priežiūros veiklai tarnybą, kad ši atliktų neplaninį Kėdainių ligoninės patikrinimą. Dėl aplaidaus vaiko teisių apsaugos specialistų darbo kontrolierė kreipėsi į Kėdainių rajono savivaldybės administracijos direktorių Ovidijų Kačiulį. Mat iki šiol vaiko teisių apsaugos skyriai yra pavaldūs savivaldybių administracijoms.

E.Žiobienė rekomendavo administracijos direktoriui įvertinti minėto skyriaus specialistų tarnybinę atsakomybę, užtikrinti, kad skyriaus darbuotojų kvalifikacija būtų tinkama, kad jie vykdytų priskirtas funkcijas. Taip pat pasiūlyta užtikrinti sklandesnį savivaldybės įstaigų bendradarbiavimą, kovojant su smurtu artimoje aplinkoje į pagalbą pasitelkti nevyriausybines organizacijas.

Socialinės apsaugos ir darbo ministrui Linui Kukuraičiui rekomenduota nustatyti privalomus veiksmus, ką savivaldybių vaiko teisių apsaugos skyriaus darbuotojai turėtų daryti gavę pranešimą apie smurtą vaiko atžvilgiu.

Pasak vaiko teisių apsaugos kontrolierės, Kėdainių įvykis atskleidė ir teisėsaugos pareigūnų darbo spragas. Tyrimo išvadoje rašoma, kad jų „sprendimai neatitiko geriausių vaiko interesų užtikrinimo principo ir sąlygojo tęstinius vaiko teisių ir teisėtų interesų pažeidimus“.

Policijos generaliniam komisarui Linui Pernavui patarta atkreipti dėmesį į būtinybę gerinti policijos pareigūnų kvalifikaciją, gavus informaciją apie smurtą vaiko atžvilgiu.

Keturmetis Kėdainiuose, namuose, sumuštas sausio 25 dieną. Sausio 27 dieną jis nuo sužalojimų mirė Kauno klinikose. Iškart po įvykio iš pareigų pasitraukė Kėdainių rajono savivaldybės Vaiko teisių apsaugos skyriaus vedėja Vilima Jucevičiūtė.

Atliekant ikiteisminį tyrimą dėl galimo tarnybinių pareigų neatlikimo ji apklausta kaip specialioji liudytoja. Tiriant nužudymą, paaiškėjo, kad dar pernai lapkritį apie smurtą prieš tą patį vaiką buvo pranešta Kėdainių savivaldybės Vaiko teisių apsaugos skyriui ir policijai. Tuomet pradėtas ikiteisminis tyrimas nutrauktas, nes policija ir prokuratūra nustatė, kad vaikas užsigavo pats.

Prokuratūra ir policija atlieka vidinius patikrinimus dėl pareigūnų veiksmų reaguojant į lapkričio pranešimą apie galimą smurtą prieš vaiką.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.