Nubaudė už kalbas apie gėjus, žydus ir politikus

Vieneri metai laisvės apribojimo, kai negalima keisti gyvenamosios vietos apie tai nepranešus teisėsaugos institucijoms, ir 100 valandų neatlygintino darbo sveikatos priežiūros, globos ar nevyriausybinėse įstaigose – tokia bausmė už neapykantą kurstančius pasisakymus viešojoje erdvėje pirmadienį skirta 38 metų klaipėdiečiui Vaidui Lekstučiui. 

V.Lekstutis pažadėjo netrukus atskleisti visą tiesą apie teismo sprendimą.<br>A.Pilaitienės nuotr.
V.Lekstutis pažadėjo netrukus atskleisti visą tiesą apie teismo sprendimą.<br>A.Pilaitienės nuotr.
Neapykanta Žydų tautai ir Tarybų Sąjungos agresijos garbinimas – neliko nepastebėti.
Neapykanta Žydų tautai ir Tarybų Sąjungos agresijos garbinimas – neliko nepastebėti.
Daugiau nuotraukų (2)

Aušra Pilaitienė

2017-03-06 11:21, atnaujinta 2017-04-08 13:12

Išeidamas iš Klaipėdos apylinkės teismo V.Lekstutis nedaugžodžiavo: „labai nesiplėsiu. Tik noriu pranešti, kad šią savaitę bus surengta spaudos konferencija, kur viską išdėstysime, pateiksime faktus, kas buvo suklastota byloje, pateiksime duomenis, kad visa Lietuva pamatytų, kaip yra vykdomas teisingumas“.

Prokuroras Saulius Galminas prašė teismo skirti dvejus metus laisvės apribojimo.

„Svarbiausia, kad paskelbtas apkaltinamasis nuosprendis, tai, manau, yra žinutė, siunčiama visiems Lietuvos žmonėms, kurie ateityje pasiryš kurstyti neapykantą prieš Lietuvos piliečius, prieš Lietuvos Respubliką, tai žinutė, kad ir elektroninėje erdvėje jie yra stebimi“, – sakė S.Galminas. 

V.Lekstutis viešai pritarė SSSR vykdytai agresijai prieš Lietuvos respubliką, pritarė vykdytiems nusikaltimams žmogiškumui, neapykantos kurstymui prieš tam tikras žmonių grupes.

Teisme buvo aiškinamos trys nusikalstamos veikos, įvykdytos 2013 ir 2015 metais. 

V.Lekstutis nuteistas dėl viešo kurstymo prieš bet kokios tautos, rasės, etninę, religinę ar kitokią žmonių grupę.

Savo prorusiškų pažiūrų neslepiantis su Kremliaus propaganda siejamas V.Lekstutis buvo įvardijamas kaip vienas jau baigiančio išsikvėpti visuomeninio judėjimo „Būkime vieningi“ lyderis, su bendraminčiais leidęs ir viešai platinęs taip pat pavadintą laikraštuką. 

Tarp V.Lekstučiui pateiktų kaltinimų buvo ir Lietuvos politinių partijų užgauliojimai. Prokurorai pastebėjo, jog klaipėdiečio „Facebook“ paskyroje liberalai ir konservatoriai lyginami su gėjais ir pedofilais.

V. Lekstutis teisme įrodinėja, jog įtarimų sukėlę su jo veikla siejami ciniški teiginiai viešojoje erdvėje neva buvo ištraukti iš konteksto, iškraipyti, juose atsirado naujų žodžių, kai kur pradingo kabutės.

„Gerai, kad dar nesu kaltinamas tuo, kad gatvės duobėtos, kad lyja ir sninga“, – šmaikštavo teisiamasis.

Teisme V.Lekstutis drąsiai reiškė savo simpatijas ir antipatijas: „Argi aš slepiu, kad myliu Rusiją ir Baltarusiją ? Latviją ir Estiją irgi myliu. Kas čia tokio – ar negaliu mylėti vienos ar kitos šalies?“

Teisiamasis prisipažino dabar dar labiau mylėsiąs ir Ameriką, nes yra naujai išrinkto prezidento Donaldo Trumpo gerbėjas: „Jis girdi, ką žmonės šneka, nori, kad JAV ir Rusija taikiai sugyventų“. V.Lekstutis buvo kaltinamas tuo, kad prieš trejus metus socialinio tinklalapio „Facebook“ paskyroje esą patalpinęs iš rusų kalbos išvertą paskaitą, kurioje skleidžiamos melagingos žinios apie žydų tautą ir galimai su ja susijusius visuomeninius bei politinius reiškinius.

Teisėsaugininkams V.Lekstučio paskyroje užkliuvo keli komentarai – ten įžeidžiančiu stiliumi skelbiama esą Europos Sąjungą „užvaldė žydai, jie manipuliuoja ir Lietuvos pinigais“, todėl tuos „pydarus realiai gali sustabdyti tik Putinas, tai jis ir daro“.

Toje pačioje „Facebook“ paskyroje, pasak tyrėjų, niekinamos politinės partijos ir tyčiojamasi iš kitokios lytinės pakraipos asmenų: „Konservatoriams kartu su liberalais laikas pagalvoti apie vieningos partijos pavadinimą – pvz., pedofilų, pederastų ir iškrypėlių partiją.

„Jis parašė ir viešai paskelbė tekstą, internautams peršantį mintį, kad Lietuvos valstybės atkūrimas 1918 metais „buvo žydų, valdžiusių visus miestus ir pramonę, darbas“, – ištraukas iš V.Lekstučio paskyros tekstų citavo S.Galminas. 

Prokurorai įžvelgė ir daugiau tautinę nesantaiką esą kurstančių tekstų – ten stebimasi, kodėl vokiečiai „sudeginę daug žydų nesuteikdami jokio šanso jiems atvirsti iš ekonominių žudikų į normalius žmones, šiandien yra mūsų sąjungininkai“.

Pats V.Lekstutis teisme neigė tendencingai skleidęs informaciją, nukreiptą prieš Lietuvą ir Vakarų pasaulio vertybes: „Nesistengiau kiršinti ir priešinti tautų, sėti nepasitikėjimo, nesu nusistatęs ir prieš skirtingas rases bei konkrečius asmenis. Dauguma mano minčių – tik politikavimas. Man pagrindinės vertybės – demokratija, žodžio laisvė, kai gali nevaržomai reikšti savo mintis ir nuomonę“, – teisme aiškino skandalingasis klaipėdietis. Jis tvirtino Sibiro tremtinių neįžeidinėjęs, iš jų nesišaipęs: „Kančių ir baisumų neneigiu, tik norėjau atkreipti dėmesį, jog stalininės tremtys iškeliamos aukščiau nei nacių nusikaltimai“.

Prieš teismą netrukus stos dar trys sovietmečio pasiilgę, Vladimiro Putino valdomą Rusiją kaip rojų žemėje įsivaizduojantys veikėjai. 

Nesantaikos kurstymu ir antikonstitucine veikla kaltinami šiaulietis Žilvinas Razminas, kaunietis Giedrius Grabauskas ir Šilutės rajono gyventojas Olegas Titorenka.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.