Trigubos žmogžudystės bylos atomazga: žudikas kalės visą savo gyvenimą

Mįslinga trijų žmonių nužudymo istorija Marijampolėje išnarpliota – 36 metų Tadui Viselgai skirta laisvės atėmimo bausmė iki gyvos galvos. Tokį nuosprendį paskelbė Kauno apygardos teismas.

T.Viselga išgirdo nuosprendį.<br>G.Bitvinsko nuotr.
T.Viselga išgirdo nuosprendį.<br>G.Bitvinsko nuotr.
T.Viselga išgirdo nuosprendį.<br>M.Patašiaus nuotr.
T.Viselga išgirdo nuosprendį.<br>M.Patašiaus nuotr.
T.Viselga išgirdo nuosprendį.<br>M.Patašiaus nuotr.
T.Viselga išgirdo nuosprendį.<br>M.Patašiaus nuotr.
T.Viselga išgirdo nuosprendį.<br>G.Bitvinsko nuotr.
T.Viselga išgirdo nuosprendį.<br>G.Bitvinsko nuotr.
T.Viselga išgirdo nuosprendį.<br>G.Bitvinsko nuotr.
T.Viselga išgirdo nuosprendį.<br>G.Bitvinsko nuotr.
T.Viselga išgirdo nuosprendį.<br>G.Bitvinsko nuotr.
T.Viselga išgirdo nuosprendį.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (6)

Lrytas.lt

Mar 9, 2017, 2:45 PM, atnaujinta Apr 8, 2017, 7:43 AM

T.Viselga taip pat turės atlyginti 200 tūkst. eurų civilinį ieškinį artimųjų neturtinei žalai atlyginti.

Pastarąjį kartą laisvės atėmimo bausmė iki gyvos galvos Kauno apygardos teisme buvo skirta 2014-aisiais žudikui iš Kėdainių rajono Vitalijui Zaikinui, kuris taip pat nužudė tris žmones.

Visas tris aukas siejo keisti sutapimai – jie artimai bendravo su T.Viselga ir mirė nuo didelės dozės psichotropinių vaistų klonazepamo, kuris smarkiai sustiprina svaigalų poveikį. Teismas nustatė, kad vyras nužudė ir savo tėvą.

Iš pradžių T.Viselga teisme pareiškė duosiąs parodymus baigus įrodymų tyrimą, tačiau atėjus šiam laikui tik paprašė pagarsinti pernai vasarį vykusios apklausos duomenis, taip pat pateikė kelis nereikšmingus papildymus, kurie galėtų sustiprinti gynybines pozicijas.

„Į jokius papildomus klausimus neatsakinėsiu“, – iškart perspėjo teisiamasis.

Moterims jautė silpnybę

Su T.Viselga bendravę kriminalistai tikino, kad niekada nebuvo sutikę panašaus žmogaus dėl jo neįprasto būdo. Jiems susidarė įspūdis, kad vyras neblogai išmano psichologijos pagrindus.

Šią kortą jis dažnai išsitraukdavo ir bendraudamas su tyrėjais – įspeistas į kampą keisdavo parodymus, kūrė naujas versijas, kurioms patikrinti vėl reikėdavo laiko. Visa tai T.Viselga darė tikroviškai ir įtaigiai.

Marijampoliečiui buvo skirta psichiatrijos ekspertizė, tačiau medikai net nesuabejojo, kad T.Viselga gali atsakyti už savo veiksmus.

Vyrą nuolat supo moterys, mat jis neįtikėtinai lengvai rasdavo raktą į jų širdį. T.Viselga net apklausiamas pripažino, kad kartais vienu metu artimus ryšius palaikydavo su pora moterų, kurias stengėsi sužavėti galantiškumu, negailėjo gėlių, vaišių, gražių žodžių. Marijampolietis žarstė intymias bendravimo detales.

T.Viselga anksčiau jau buvo dukart teistas – 2008-aisiais išgirdo nuosprendį už neteisėtą ginklo laikymą, o 2012 metais Vokietijos policija lietuvį sučiupo vairuojantį vogtą automobilį.

Išaiškino galimus motyvus

Kai 2011 metų gruodį Marijampolėje sustojo T.Viselgos tėvo Vidmanto Viselgos širdis, niekas neįžvelgė jokio kriminalo.

Ekspertai mirusiojo kraujyje aptiko labai didelę alkoholio dozę, todėl manyta, kad tai ir lėmė mirtį. Po vyro laidotuvių sūnui atiteko butas. Tik po kelerių metų paaiškėjo, kad šis turtas galėjo tapti pagrindiniu marijampoliečio taikiniu, paskatinusiu nužudyti tėvą.

T.Viselga tyrėjams aiškino, kad tėvas su bičiuliu vartojo svaigalus, o vėliau jį tiesiog rado negyvą sėdintį ant minkštasuolio.

Tyrėjai mano, kad įsidrąsinęs T.Viselga tokiu pat būdu atsikratė dviejų draugių – į alkoholinį gėrimą įpildavo psichotropinių vaistų klonazepamo.

Įtariama, kad automobilių meistru dirbęs jaunas vyras žudė norėdamas pasipelnyti. Per kratą jo bute buvo rasta klonazepamo. Nervų sistemą, judesius paralyžiuojančių medikamentų buvo aptikta tiek T.Viselgos tėvo, tiek abiejų jo draugių organizme.

Po antrosios moters mirties atsirado liudininkė, kuri tyrėjams suteikė vertingos informacijos ir padėjo atskleisti nusikaltimą.

Rasti pėdsakus – nelengva

Marijampolės policijos įvykių suvestinėse 2014-ųjų spalio ir gruodžio mėnesiais buvo skelbiama apie dviejų moterų mirtį. Viena buvo rasta negyva savo buto vonioje, kita nuskendusi tvenkinyje ties Balsupių kaimu (Marijampolės sav.).

Iš pirmo žvilgsnio atrodė, kad tai nelaimingi atsitikimai, jokio kriminalo, nes ant moterų kūnų nebuvo smurto žymių. Policijos pareigūnus sudomino šias moteris siejantis vienas faktas – abi bendravo su T.Viselga.

37 metų Rusijos pilietė Galina Z. turėjo leidimą gyventi Lietuvoje ir buvo įsikūrusi bute T.Viselgos motinos kaimynystėje. Galinos draugės pasakojo, kad su Tadu susipažinusi moteris buvo laiminga.

Nors moters draugėms kildavo įtarių minčių, įsimylėjusi Galina pateisindavo draugą, kalbėjo apie bendrą ateitį, verslo planus. Dar didesnį įtarimą bičiulėms T.Viselga sukėlė, kai Galina joms prasitarė, kad Tadas pažadėjo ją vesti, jei tik ji savo dviejų kambarių butą perrašys jo vardu.

Teisme T.Viselga pareiškė neturėjęs planų vesti Galinos, nes tuo metu palaikė artimus ryšius su kita moterimi.

Pareigūnų žvilgsniai nukrypo į T.Viselgą, kai juos pasiekė žinia, kad mirties išvakarėse jam Galina už 17 tūkst. eurų pardavė savo butą. Pinigų už jį niekas nerado, tačiau moteris liko kurį laiką gyventi šiame būste. Šio buto vonioje ji ir buvo rasta negyva.

Skenduolė – irgi nužudyta

Galinos nužudymą tiriantys pareigūnai prisiminė dar vienos moters žūtį ir nusprendė pasidomėti išsamiau. Spalio mėnesį pro Balsupių kaimo tvenkinį važiuojantys žmonės vandenyje pastebėjo moters kūną.

Smurto žymių ant jo nebuvo matyti, todėl buvo paskelbta, kad 44 metų Zina B. nuskendo. Pareigūnai išsiaiškino, kad iš Danijos atostogų grįžusi Zina artimai bendravo su T.Viselga. Moteris pastaruoju metu užsienyje dirbo barmene, turėjo santaupų.

Zinos B. kraujyje ekspertai aptiko alkoholio ir tų pačių psichotropinių vaistų, kokių buvo rasta Galinos atveju. Tyrėjai mano, kad apsvaigintą auką T.Viselga nuvežė prie tvenkinio ir imitavo nelaimingą atsitikimą.

Prieš pat mirtį moteris iš banko paėmė pinigų. Kriminalistų žiniomis, T.Viselga pasisavino apie 2200 eurų.

Po dviejų moterų nužudymo 2014-aisiais pareigūnai atnaujino tyrimą dėl V.Viselgos mirties priežasties nustatymo. Tyrėjams pavyko gauti duomenų, patvirtinančių įtarimus dėl nužudymo.

Buvo kalbama, kad V.Viselgos kūnas bus ekshumuojamas, tačiau vyro amžinojo poilsio vieta netoli Marijampolės esančio miestelio kapinėse nebuvo trikdoma. Esą pareigūnai įrodymų, kad V.Viselga mirė ne savo mirtimi, gavo kitokiais būdais.

Apklausiamas T.Viselga tikino išsiskyręs su moterimis, kai jos buvo gyvos, todėl apie mirties aplinkybes nieko negalįs pasakyti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.