Teismas atvertė Neringos Venckienės pusbrolio Tado Skučo bylą

JAV pasislėpusios Neringos Venckienės pusbrolis Tadas Skučas ištęsėjo tyrėjams duotą pažadą nevilkinti baudžiamosios bylos nagrinėjimo, pirmadienio rytą atvyko į Šiaulių apygardos teismą bei davė parodymus.

T.Skučas ir jo mama A.Skučienė yra teisiami tame pačiame teisme, tik skirtingose bylose.<br>R.Neverbicko nuotr.
T.Skučas ir jo mama A.Skučienė yra teisiami tame pačiame teisme, tik skirtingose bylose.<br>R.Neverbicko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 13, 2017, 12:18 PM, atnaujinta Apr 8, 2017, 2:22 AM

Nors Audronės Skučienės sūnus nuo pat pradžios aktyviai dalyvavo Neringos Venckienės ir savo motinos organizuojamose mitinguose ir piketuose, „badavo“ prie Generalinės prokuratūros, teisėsaugininkai jam yra pareiškė kaltinimus tik dėl nusikalstamos veikos, kurią T.Skučas įvykddė jau išvadavus Laimutės Stankūnaitės dukrą iš jos laikinosios globėjos namų.

Kaltinamajame akte teigiama, kad 2012 metų gegužės 20 dieną, praėjus trims dienoms, po to, kai L.Stankūnaitė atgavo savo dukterį, T.Skučas kartu su mama ir pussesere organizuotos gaujos nariams davė nurodymą surasti Palangoje L.Stankūnaitės advokato Gintaro Černiausko namą ir patikrinti, ar jame nėra L.Stankūnaitės su dukterimi.

„Patvoriniai“ šios užduoties ėmėsi su dideliu entuziazmu, apieškojo Nidą, Klaipėdą, Šventąją, Palangą ir galiausiai paskelbė daug juoko visuomenėje sukėlusią išvadą – vaistais apnuodyta mergaitė paguldyta į Šventosios ligoninę, nors ligoninės Šventojoje iš viso nėra.

Antrąjame epizode T.Skučas dalyvavo asmeniškai.

Tų pačių metų birželio 6 dieną jis su kitu gaujos nariu, Renaldu Ščiglinsku, gavę informacijos, kad Kauno rajone esančioje kavinėje „Timėjas“ buvo pastebėta L.Stankūnaitė su dukterimi, skubiai atvažiavo nurodytu adresu.

Informatorius nemelavo. Kavinėje tikrai pietavo L.Stankūnaitė, jos duktė, G.Černiauskas ir juos saugantys Kriminalinės policijos biuro pareigūnai.

Visą kompaniją R.Ščiglinskas ir T.Skučas fotografavo ir vėliau jų nautraukas patalpino socialiniame tinklalapyje „Facebook“.

L.Stankūnaitei ir kitiems išvykstant iš kavinės, sekliai taip pat sėdo į mašiną ir pradėjo juos persekioti, taip sukeldami pavojų valstybės saugomiems asmenims.

Teisme apklaustas T.Skučas prisipažįsta tik dėl vieno jam inkriminuojamo epizodo. Jis kategoriškai atmetė kaltinimus dėl „violetinių“ siautėjimo pajūryje, tačiau prisipažįsta kartu su R.Ščiglinsku sekęs L.Stankūnaitę Kauno rajone.

Pasak T.Skučo, apie tai, kad L.Stankūnaitė su dukra pietauja „Timėjo“ kavinėje jam ir R.Ščiglinskui pranešė vienas asmuo. Jie skubiai sėdo į automobilį ir nuvykę į kavinę įsitikino, kad informatorius nemelavo.

T.Skučas neigia filmavęs ar fotografavęs valstybės saugomus asmenis. Jis teigė, kad atvykęs atsisėdo kampe, prie L.Stankūnaitės ir jos dukters nesiartino, joms nieko nesakė, netrukdė, tik sėdėjo ir stebėjo.

„Norėjau tiesiog pamatyti mergaitę, nes man ji rūpi“, – Šiaulių apygardos teismo teisėjams aiškino T.Skučas. Jo teigimu, L.Stankūnaitės dukra jam yra giminaitė, todėl jam buvo labai svarbu pamatyti mergaitę, sužinoti, kaip ji gyvena.

Panašu, kad T.Skučo bylos nagrinėjimas Šiaulių apygardos teisme ilgai netrukus. Kaip portalui lrytas.lt sakė Šiaulių apygardos teismo atstovas Vytautas Jončas, į kitą posėdį teismas ketina iškviesti kelis liudytojus, o juos išklausius, bus paskelbta bylos medžiaga.

T.Skučas jau galėjo būti pamiršęs apie savo bylą, tačiau, jis, kaip ir N.Venckienė 2013 metų pavasarį pabėgo iš Lietuvos ir apsigyveno Vokietijoje.

Į gimtinę T.Skučas sugrįžo tik praėjusią vasarą. Tyrėjams jį pavyko prisivilioti iškėlus sąlygas – arba grįžti ir ateini į apklausą, arba būsi suimtas ir teismo lauksi Lukišėse, nes tavo gyvenamoji vieta Vokietijoje yra žinoma.

Sunkia onkologine liga susirgęs T.Skučas nusprendė daugiau nesislapstyti, jis atvyko į Kauną, davė parodymus ir pažadėjo neignoruoti teismų.

Už neteisėtą informacijos apie žmogaus asmeninį gyvenimą rinkimą didžiausia numatoma bausmė yra laisvės atėmimas iki trejų metų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.