Greitkelio plėšikų taktika – pagauk, atimk, užmušk

Pakeliui iš Plungės į Vilnių užsukusi į degalinę Ieva Strazdauskaitė, pati to nežinodama, pasirašė sau mirties nuosprendį ir galbūt išgelbėjo kito vairuotojo, kurio automobilį buvo nusižiūrėję plėšikai, gyvybę.

I.Strazdauskaitės pagrobimu ir nužudymu įtariami asmenys į teismą Vilniuje sekmadienį buvo atvesti su kaukėmis.<br>„Lrytas.lt“ fotomontažas
I.Strazdauskaitės pagrobimu ir nužudymu įtariami asmenys į teismą Vilniuje sekmadienį buvo atvesti su kaukėmis.<br>„Lrytas.lt“ fotomontažas
„Karolis buvo visko pertekęs“, – sakė P.Samulevičius.
„Karolis buvo visko pertekęs“, – sakė P.Samulevičius.
I.Strazdauskaitės pagrobimu ir nužudymu įtariami asmenys į teismą Vilniuje sekmadienį buvo atvesti su kaukėmis.<br>T.Bauro nuotr.
I.Strazdauskaitės pagrobimu ir nužudymu įtariami asmenys į teismą Vilniuje sekmadienį buvo atvesti su kaukėmis.<br>T.Bauro nuotr.
„Audi A7 Sportback“ – prabangus kelių galiūnas.<br>Nuotr. iš asmeninio archyvo
„Audi A7 Sportback“ – prabangus kelių galiūnas.<br>Nuotr. iš asmeninio archyvo
I.Strazdauskaitės pagrobimu ir nužudymu įtariami asmenys į teismą Vilniuje sekmadienį buvo atvesti su kaukėmis.<br>Nuotr. iš asmeninio archyvo
I.Strazdauskaitės pagrobimu ir nužudymu įtariami asmenys į teismą Vilniuje sekmadienį buvo atvesti su kaukėmis.<br>Nuotr. iš asmeninio archyvo
I.Strazdauskaitės kūnas rastas atokiame aerodrome.<br>G.Bitvinsko nuotr.
I.Strazdauskaitės kūnas rastas atokiame aerodrome.<br>G.Bitvinsko nuotr.
35 metų moteris papasakojo „Lietuvos rytui“, kad ją ties Žeimiais persekiojo automobilis. Kol kas neaišku, ar tai galėjo būti tie patys nusikaltėliai.<br>„Lrytas.lt“ nuotr.
35 metų moteris papasakojo „Lietuvos rytui“, kad ją ties Žeimiais persekiojo automobilis. Kol kas neaišku, ar tai galėjo būti tie patys nusikaltėliai.<br>„Lrytas.lt“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (7)

Milda Kuizinaitė, Sigita Lanauskienė, Vygandas Trainys („Lietuvos rytas“)

Mar 14, 2017, 6:22 AM, atnaujinta Apr 8, 2017, 1:12 AM

Už I.Strazdauskaitės apiplėšimą ir nužudymą sulaikyti trys čigonai iš Kėdainių kelyje Vilnius–Kaunas galėjo persekioti ir kitus automobilius.

„Lietuvos ryto“ žiniomis, užpraeitą sekmadienį nuo Kauno automobiliu BMW Vilniaus link važiavusi trijulė iš pradžių turėjo kitą taikinį – jie vijosi visureigį BMW X5.

Auką pastebėjo degalinėje

I.Strazdauskaitės automobilį „Audi A7“ plėšikai pastebėjo vienoje degalinių – iš Plungės į Vilnių važiavusi mergina buvo sustojusi nusipirkti gėrimų.

Prieš metus pagamintas prabangus automobilis iš karto patraukė jų dėmesį. Sulaukę, kol „Audi A7“ išsuks iš degalinės, jie ėmė persekioti šį automobilį.

„Lietuvos ryto“ šaltinių teigimu, trijulė telefonu bendravo su dar vienu savo bendrininku, su kuriuo ir aptarė naująjį taikinį.

Merginą įgrūdo į bagažinę

Kurį laiką greitkelyje 26 metų I.Strazdauskaitę sekę vyrai nusprendė tyčia sukelti avariją. Sulaukę tinkamo momento ir prisigretinę prie „Audi A7“ jie trenkėsi į šio automobilio šoną.

Po susidūrimo iš automobilio išlipusią I.Strazdauskaitę užpuolikai įgrūdo į automobilio BMW bagažinę, o jos mobilųjį telefoną ir asmeninius daiktus išmėtė pakelėje. Merginą plėšikai nuvežė į mišką Jonavos rajone.

Nusikaltėlių kompanija iš kaimo buvo pasiėmusi kastuvą. Jis tapo ir nužudymo, ir įkalčių slėpimo įrankiu.

Pirminiais duomenimis, mergina buvo užmušta kastuvu. Daugiausia kartų juo smogta į galvą. Nužudytosios kūną apžiūrėję ekspertai aptiko kelių dešimčių smūgių žymes.

Žudikai iškasė dvi duobes

Kurioje vietoje vyko egzekucija, kol kas nėra žinoma.

Jonavos rajono Žeimių miestelyje įrengtos vaizdo kameros tą vakarą užfiksavo vieną paskui kitą važiuojančius automobilius. Juos skyrė apie 40 metrų. Po kurio laiko tuo pačiu keliu grįžo tik viena mašina.

Per avariją nesmarkiai apgadintas plungiškės automobilis naktį į pirmadienį, apie 1 valandą 30 minučių, buvo rastas netoli Žeimių esančiame miške.

I.Strazdauskaitės kūnas buvo aptiktas penktadienį. Jis buvo užkastas Kėdainių rajone, apleistame Daukšių aerodrome. Jį nuo vietos, kur buvo paliktas I.Strazdauskaitės automobilis, skiria apie 30 kilometrų.

Buvusiai karinei bazei priklausantis aerodromas apsuptas miškų, aplink nėra gyvenamųjų namų. Toje vietoje, kur rastas merginos kūnas, buvo iškastos dvi duobės. Viena jų – po medžio šaknimis.

Važinėjo tėvo automobiliu

Merginos palaikus aptikę pareigūnai tą pačią dieną sulaikė šešis įtariamuosius. Vilniaus teismas sekmadienį keturis jų leido suimti trims mėnesiams.

Dėl dviejų įtariamųjų prokurorai į teismą nesikreipė, nes jie tiesiogiai nėra susiję su nužudymu. Iš jų paimtas rašytinis pasižadėjimas neišvykti.

„Lietuvos ryto“ žiniomis, tai – vieno įtariamųjų tėvas ir motina. Tėvui priklausė automobilis, kuriuo nusikaltimo dieną važinėjo 23–26 metų vyrų kompanija.

Paieška – po pusvalandžio

Pagrobę apynaujį automobilį „Audi A7“ nusikaltėliai buvo suradę ir asmenį, kuris pažadėjo jį parduoti.

Tačiau visus planus sužlugdė iš karto prasidėjusi merginos paieška – nusikaltėliai nespėjo pasiimti miške palikto automobilio.

Vienas šio nusikaltimo tyrimui vadovaujančių prokurorų Artūras Urbelis teigė, jog I.Strazdauskaitės paieška nedelsiant paskelbta dėl to, kad jos maršrutas, dienotvarkė ir grįžimo laikas buvo tiksliai suplanuoti.

Grįždama į Vilnių iš Plungėje gyvenančių tėvų namų mergina telefonu bendravo su jos sostinėje laukusiu draugu, tačiau pravažiavus Kauną ryšys su ja nutrūko.

Draugės nesulaukęs jaunuolis iš karto kreipėsi į policiją. Patikrinę, ar likusioje kelio atkarpoje nėra eismo nelaimių, ir palaukę dar pusvalandį, pareigūnai pradėjo aktyvią paiešką ir I.Strazdauskaitės artimųjų apklausas.

Pasala – judriame kelyje

„Šis nusikaltimas sužlugdė besikuriančią jauną ir gražią šeimą“, – apgailestavo prokuroras A.Urbelis.

Didžiulės pajėgos merginos ir ją galbūt pagrobusių nusikaltėlių paieškai buvo mestos ir dėl paties įvykio vietos.

„Šis įvykis galėjo būti ankstesnių nusikaltimų tęsinys, o jų neatskleidimas galėjo turėti skaudžių pasekmių.

Juk kelias Vilnius–Kaunas yra pagrindinė šalies transporto arterija, svarbiausia Lietuvos gatvė“, – aiškino A.Urbelis.

Prokurorai pradėjo ikiteisminį tyrimą dėl trijų nusikaltimų: plėšimo, nužudymo ir neteisėto laisvės atėmimo.

Vaidmenys dar nežinomi

Nors pareigūnai neabejoja, kad visa kompanija veikė kartu, dar nėra nustatyta, kuris joje atliko kokį vaidmenį.

Visi įtariamieji yra davę išsamius parodymus, tačiau pareigūnai juos dar turi sutikrinti su kitais įrodymais.

Neatmetama galimybė, jog atsiras ir daugiau nukentėjusiųjų, todėl pareigūnai kol kas kruopščiai slepia įtariamųjų veidus – juos dar gali prireikti atpažinti.

Policijos vadovas Linas Pernavas teigė, jog už grotų atsidūrę įtariamieji gyveno iš nusikaltimų.

Vienas jų buvo lygtinai išleistas į laisvę, o jo priežiūra turėjo rūpintis Probacijos tarnybos pareigūnai.

Prie duobės – žvakutės

Kėdainių apylinkėse, Daukšių karinio aerodromo teritorijoje esančioje pusės metro gylio duobėje, kurioje žudikai slėpė I.Strazdauskaitės kūną, vakar degė žvakutės.

Prie šios vietos, esančios netoli nuo kelio, stabtelėdavo pravažiuojantys automobiliai – gyventojai jau žinojo kraupią jos paslaptį.

Iškėlus kūną vaizdas buvo toks kraupus, kad ašarų negalėjo sulaikyti net šilto ir šalto matę policijos kriminalistai.

Mėgavosi prabanga

Vienas pagrindinių įtariamųjų – 25 metų čigonas Karolis B. – gyvena keturi kilometrai nuo duobės, beveik savaitei virtusios bevardžiu I.Strazdauskaitės kapu.

Jo šeima yra viena turtingiausių tarp Kėdainių čigonų, o prabangos vaikinas nė nemanė slėpti.

Socialiniame tinkle „Facebook“ jaunuolis buvo įkėlęs dešimtis nuotraukų su savo prabangiomis mašinomis, laikrodžiais, puikiai įrengtu butu – šiose fotografijose svarbiausią vietą užėmė jis, pasipuošęs madingais rūbais.

Kalbama, kad Karolio tėvas užsiėmė automobilių prekyba, į šį verslą įtraukęs ir savo sūnų.

Įsigijo brangių mašinų

Karolis su žmona ir tėvais daug metų gyveno J.Basanavičiaus gatvės daugiabutyje, visai netoli Kėdainių policijos komisariato.

Nors namas statytas prieš daugelį metų, jis buvo įrengtas prabangiai – tai liudija nuotraukos, kurias vaikinas įkėlė į internetą.

Šį kvartalą kėdainiškiai praminė „gorodoku“ (rusiškai „miestelis“). Pavadinimas prigijo nuo tų laikų, kai čia buvo įsikūrę sovietų kariškiai.

Kaimynai stebėjosi, kokie aitvarai tokius turtus sukrovė Karolio šeimai.

Karolis važinėjo apynauju BMW, o jo tėvas Kazys – ištaigingu „Audi“.

„Tikrieji pajamų šaltiniai gali būti narkotikų prekyba arba vagystės.

Kiek žinau, Karolis iš viso nedirbo. Jis būdavo mandagus, visuomet pasisveikindavo. Tačiau apie save kalbėti nemėgo“, – „Lietuvos rytui“ pasakojo įtariamojo kaimynai.

Giminaitis patyrė šoką

Karolis ir I.Strazdauskaitės nužudymu įtariami du jo pusbroliai yra teisti už plėšimus, vagystes, viešosios tvarkos pažeidimus.

„Vienas Karolio pusbrolis – Mantas, o kitas – Leonas. Visi jie gyvena netoliese.

Nė vienas jų nėra nei žiaurus recidyvistas, nei šaltakraujis žudikas.

Todėl išgirdę, kuo jie yra įtariami, netekome žado.

Karolis buvo visko pertekęs, tėvai jį aprūpindavo nuo galvos iki kojų. Nesuprantu, kam jam reikėjo grobti „Audi“, – pinigų jis ir taip turėjo, mašinų – irgi.

Mantas ir Leonas gyvena kukliai, bet nejaugi būtų ryžęsi dėl turtų žudyti?“ – vakar stebėjosi Karolio tėvo pusbrolis Petras Samulevičius.

Krata sukėlė nuostabą

Jonavos rajono Liepų kaime, netoli vietos, kur buvo rastas I.Strazdauskaitės automobilis „Audi A7“, gyvenantis Gintaras Jasinskas praėjusį penktadienį sulaukė penkių ginkluotų kriminalistų.

Jie atliko kratą namuose, išsivežė mobiliuosius telefonus, kompiuterius ir kitus daiktus.

Paaiškėjo, kad šešiolikmetis Jasinskų sūnus sekmadienio vakarą, kai buvo pagrobta I.Strazdauskaitė, matė prie namų sustojusį automobilį ir jame sėdinčius jaunus vyrus.

Tuo metu jis išsiruošė pas draugą, gyvenantį netoliese.

„Sūnus paskambino draugui ir paprašė, kad tas pažiūrėtų, ar jo neužpuls“, – pasakojo G.Jasinskas.

Mat jo tėvai tą dieną buvo išvykę iš namų. Vėliau sūnus tėvui papasakojo, kad tas automobilis kaime anksčiau buvo nematytas.

„Sūnus nebendravo su tais žmonėmis, jų nepažįsta“, – tikino vaikino motina.

Kitą rytą tėvas pasiėmė sūnų ir nuvyko pas kriminalistus, kurie pasirodė kaime. Jie pareigūnams papasakojo, ką sekmadienio vakare matė jaunuolis. Pareigūnai užsirašė abiejų telefono numerius.

Penktadienį prieš pietus pareigūnai atvyko daryti kratos į jų namus. Jie ieškojo I.Strazdauskaitės daiktų – pilkos spalvos sportinio kostiumo, juodos spalvos striukės, vairuotojo pažymėjimo, sužadėtuvių žiedo su briliantu, bordo spalvos moteriškos rankinės, kompiuterio „Acer“, automobilio „Audi A7“ raktelių, dokumentų.

Vėliau G.Jasinskas ir nepilnametis jo sūnus buvo nuvežti į Kauną apklausti.

Šešiolikmetį iš mokyklos išsivedė ir į Kauną atgabeno trys ginkluoti kriminalistai.

Kauno vyriausiajame policijos komisariate tėvas ir sūnus buvo apklausiami iki pavakarės.

Tiek G.Jasinskas, tiek jo žmona, vėliau atvykusi pasiimti vyro, sakė komisariate matę, kaip atvesdintas vienas įtariamųjų – rusva striuke vilkintis jaunas vyras.

„Kai jį atvežė į komisariatą, mums liepė išeiti“, – prisiminė G.Jasinskas. Apklausos protokole buvo parašyta, kad vyras apklaustas kaip liudytojas.

Sutuoktiniams taip ir liko neaišku, kokiu pagrindu jų namuose buvo atlikta krata, kodėl sūnų į apklausą išsivežė ginkluoti pareigūnai.

Jasinskai vakar atgavo mobiliuosius telefonus. Kiti jų daiktai išvežti į Vilnių.

G.Jasinskas ketina apskųsti pareigūnų atliktus procesinius veiksmus.

„Audi A7 Sportback“ – prabangus kelių galiūnas

Pernai pagamintas automobilis „Audi A7 Sportback“ (nuotr.), kuriuo iš Plungės į Vilnių važiavo I.Strazdauskaitė, Lietuvos keliuose yra reta mašina. Ji priklauso vienai su nužudytos merginos draugu Gediminu susijusiai bendrovei.

Koncepcinis „Audi A7 Sportback“ modelis pirmą kartą buvo parodytas 2009 metais Detroite (JAV) vykusioje parodoje.

Lietuvoje šio modelio automobiliais pradėta prekiauti 2010-ųjų vasarą, pagrindiniai jo konkurentai – „Mercedes-Benz CLS“ ir „BMW 5 Gran Turismo“.

Pigiausia „Audi A7 Sportback“ su benzininiu 2 litrų varikliu (252 AG galingumo) Lietuvoje kainuoja 52,3 tūkst. eurų.

Galingiausia versija – dyzelinis 3 litrų (326 AG galingumo) automobilis, kainuojantis beveik 77 tūkst. eurų.

Toks automobilis 100 kilometrų per valandą greitį pasiekia per 5,1 sekundės, vidutinės degalų sąnaudos – 6,3 litro 100 kilometrų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.