Užmušto keturmečio istorijoje – nuobauda tyrimą nutraukusiai prokurorei

Prokurorei, kuri nutraukė ikiteisminį tyrimą dėl smurto prieš keturmetį Matą, siūloma skirti papeikimą. Paaiškėjo, kad tyrimas buvo atliktas neišsamiai ir nevisapusiškai.

Amžino poilsio atgulęs keturmetis sulaukė ne tik patėvio žiaurumo<br>„Facebook“ nuotr.
Amžino poilsio atgulęs keturmetis sulaukė ne tik patėvio žiaurumo<br>„Facebook“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 14, 2017, 3:18 PM, atnaujinta Apr 7, 2017, 11:55 PM

Taip pat pripažįstama, kad pritrūko ne tik prokurorės atidumo, bet ir ikiteisminį tyrimą atliekančių pareigūnų kvalifikacijos.

Keturmetis Matas sausio pabaigoje buvo užmuštas savo namuose. Jo nužudymu įtariama vaiko motina Monika Kaziukaitytė ir jos sugyventinis Gediminas Kontenis.

Vaiką galbūt buvo glaima išgelbėti nuo mirties, mat likus dviems mėnesiams iki jo žūties, darželio auklėtoja pastebėjo smurto žymes.

Buvo pradėtas ikiteisminis tyrimas dėl galimo G.Kontenio smurto prieš keturmetį. Tuomet vaikas auklėtojai prisipažino, kad jį „mušė Gedas“.

Tačiau ikiteisminiame tyrime galiausiai pripažinta, kad įrodyti smurtą artimoje aplinkoje nepakanka duomenų. Tyrimas buvo nutrauktas.

Netrukus po vaiko nužudyom buvo atliktas tarnybinis patikrinimas.

Antradienį generalinė prokuratūra pranešė, jog generaliniam prokurorui Evaldui Pašiliui pateikta šio tarnybinio patikrinimo išvada.

Tarnybinis patikrinimas generalinio prokuroro sprendimu buvo atliekamas dėl dviejų Kauno apylinkės prokuratūros prokurorų galimai padarytų tarnybinių pažeidimų.

Detalaus patikrinimo metu buvo surinkti išsamūs duomenys apie praėjusių metų lapkričio 23 d. pradėto ir gruodžio 1 d. nutraukto ikiteisminio tyrimo eigą.

Tarnybinio patikrinimo komisijos išvadose konstatuojama, kad šis nedidelės apimties ikiteisminis tyrimas buvo atliktas neišsamiai ir nevisapusiškai, jo metu nebuvo užtikrintos galimai smurtą patyrusio mažamečio M. A. teisės bei teisėti interesai. Vaikas nebuvo apklaustas stebint tam pasiruošusiam psichologui.

Analizuojant tarnybinio pažeidimo aplinkybes taip pat nurodoma, kad ikiteisminis tyrimas nebuvo atliktas deramai ne tik dėl netinkamo jo organizavimo ir kontrolės, bet ir dėl nepakankamai kvalifikuoto ikiteisminio tyrimo pareigūno darbo.

Pateiktose išvadose siūloma šiam ikiteisminiam tyrimui vadovavusiai Kauno apylinkės prokuratūros Penktojo skyriaus prokurorei I. Balkūnei taikyti tarnybinę nuobaudą – papeikimą.

Taip pat išvadose siūloma pripažinti, kad Kauno apylinkės prokuratūros Penktojo skyriaus vyriausiojo prokuroro T. Šiulio, kaip aukštesniojo prokuroro šiame ikiteisminiame tyrime, veiksmuose tarnybinis pažeidimas nenustatytas.

Sprendimas dėl šios išvados patvirtinimo ir taikytinos nuobaudos skyrimo turi būti priimtas generalinio prokuroro įsakymu.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
Gyvai: iniciatyvos „4 milijonų Lietuva“ pristatymas