Nėščiai moteriai grasinę buduliai priminė Kaune užpultų statybininkų istoriją

Šią savaitę Kaune nuskambėjo išpuolis prieš nėščiąją ir užsienietį jos vyrą. Grasinimų moteris sulaukė parduotuvėje prie kasos, kai jai atsiskaitant eilė kelioms minutėms užstrigo. Vėliau jos vyrui teko kęsti rasistinius užgauliojimus ir smūgius.

Eglę ir jos vyrą užpuolę chuliganai buvo greitai sulaikyti, tačiau moteris iki šiol gyvena baimėje. Chuliganų išpuoliai vis dar stulbina ir piktina įžūlumu.<br>M.Patašiaus nuotr.
Eglę ir jos vyrą užpuolę chuliganai buvo greitai sulaikyti, tačiau moteris iki šiol gyvena baimėje. Chuliganų išpuoliai vis dar stulbina ir piktina įžūlumu.<br>M.Patašiaus nuotr.
Į teismą atvesdinti Rokuose smurtavę įtariamieji slėpė veidus.<br>M.Patašiaus nuotr.
Į teismą atvesdinti Rokuose smurtavę įtariamieji slėpė veidus.<br>M.Patašiaus nuotr.
L.Stuopelis buvo nuteistas už tai, kad vidury dienos užpuolė Laisvės alėją remontuojančius darbininkus.<br>M.Patašiaus nuotr.
L.Stuopelis buvo nuteistas už tai, kad vidury dienos užpuolė Laisvės alėją remontuojančius darbininkus.<br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Sigita Lanauskienė („Laikinoji sostinė“)

2017-03-19 08:43, atnaujinta 2017-04-07 17:44

Ne tik tiriant plačiai nuskambėjusią Ievos Strazdauskaitės pagrobimo ir nužudymo bylą Kauno policija parodė, kad gali veikti greitai ir veiksmingai, jei įvykis, net ir mažesniu mastu, sulaukia visuomenės dėmesio.

Pirmadienį Kauno policija pranešė, kad prieš pietus buvo sulaikyti du anksčiau teisti asmenys, kurie sekmadienį žodžiais ir smūgiais Kaune užsipuolė nėščiąją ir jos užsienietį vyrą.

Sulaikyti 23 ir 24 metų vyrai. Rastas ir paimtas chuliganų automobilis „Mercedes-Benz“, kuriuo jie pasišalino iš incidento vietos.

Vėliau Panemunės policijos komisariato pareigūnai nustatė ir kitus du asmenis – 18 metų merginą bei 21 metų anksčiau teistą vaikiną, kurie buvo kartu su chuliganais.

Chuliganus pričiupo greitai

Pradėtas ikiteisminis tyrimas dėl viešosios tvarkos pažeidimo. Už tai kaltininkams gresia nuo viešųjų darbų ar baudos iki laisvės atėmimo iki dvejų metų.

Konfliktą sukėlusius kauniečius nustatyti padėjo pilietiški žmonės. Žiniasklaidoje paskelbus apie įvykį jie skambino į policiją ir dalijosi informacija.

Viešosios tvarkos pažeidimu įtariami jaunuoliai policijai yra žinomi. Jiems toks elgesys buvo būdingas.

Policija reagavo greitai ir sulaikė įtariamuosius. Nors kriminogeninė padėtis Kaune neblogėja, miestas kratosi „budulių miesto“ įvaizdžio, chuliganų išpuoliai vis dar stulbina ir piktina įžūlumu.

Pratrūko prie kasos

Konfliktas kilo praėjusį sekmadienį apie 19 val. 30 min. Kauno Rokų parduotuvėje „Maxima“. „Viskas prasidėjo labai nekaltai. Aš stovėjau eilėje, jie – už manęs. Apsikeitėme keliom nekaltomis frazėmis“, – pasakojo septintą mėnesį besilaukianti kaunietė Eglė (tikras vardas redakcijai žinomas. – Red.).

Jaunuoliai pratrūko tada, kai mokėjimo kortelių nuskaitymo aparatas du kartus atmetė Eglės kortelę. „Negalėjau susimokėti. Stebėjausi, kodėl taip yra, – pinigų kortelėje buvo. Paskambinau vyrui. Jis su vaikais laukė manęs automobilyje.

Paprašiau, kad perduotų man pinigų. Kol laukiau grynųjų, vaikinai pradėjo siautėti, šnekėti labai necenzūriškai, keiktis, visaip žeminti. Buvo ne vienas liudininkas. Man buvo šokas“, – kalbėjo nėščioji.

Moteris perspėjo keikūnus, kad iškvies policijos pareigūnus. „Jie pradėjo man grasinti, pasakė, kad įkiš mane į bagažinę ir kad manęs laukia Strazdauskaitės likimas. Nesu pratusi prie tokio elgesio, man tai nėra normalu. Susijaudinau“, – pasakojo Eglė.

Netrukus iš automobilio grynųjų pinigų moteriai atnešė jos mažametis sūnus. Kaunietė apmokėjo sąskaitą, pasiėmė prekes ir išėjo iš parduotuvės. Vyras padėjo jai susidėti pirkinius. Moteris užsiminė, kad parduotuvėje ją užgauliojo nepažįstami vaikinai.

Spardė ir kumščiavo

Išėję iš parduotuvės jaunuoliai nesiliovė koneveikti Eglės, o pamatę, kad jos vyras – užsienietis, turintis indiško kraujo, ėmė niekinti ir jį.

Užgauliojimas virto rasistiniu išpuoliu. „Tai buvo visiškas rasizmas. Vyrą vadino juočkiu, grasino suspardyti, užmušti, ragino važiuoti į savo šalį. Liudininkai sakė girdėję, kad vaikinai iš mašinos ketino išsitraukti ginklą“, – pasakojo nukentėjusioji.

Kai moters vyras įsijungė kamerą ir siekė užfiksuoti agresorių automobilio numerius ir veidus, chuliganai mėgino dangstytis veidus, rankomis smūgiuoti vyrui ir jam įspirti.

Keli smūgiai pasiekė tikslą. Dar ir kitą dieną nuo spyrių vyro kūne liko paraudimų. „Jau prie kasos buvo matyti, kad jie tuoj vožtelės. Ten jie kažkaip susivaldė. Lauke jie siautėjo, pasipylė smurtas, buvo kumščiuojama, smūgiuojama, spardomasi.

Vyrą užgavo, liko raudona žymė, bet rimtesnių sužeidimų nėra.

Didžiausia grėsmė kilo mano vyrui – didžiausia agresija buvo nukreipta prieš jį. Man buvo baisu, kad jie ko nors jam nepadarytų, nesužalotų“, – prisiminė maždaug 30 metų moteris.

Išpuolį stebėjo vaikai

Chuliganai buvo nešini alkoholio ar kitokio gėrimo buteliais. Kaunietė baiminosi, kad šie nepanaudotų jų vyrui žaloti.

Jaunuoliai ne tik smurtavo, bet ir siekė pažeminti. „Ko tik jie neišdarinėjo – nusimovė kelnes, rodė užpakalius – parodė save kaip nestabilios psichikos žmones. Nežinau, ar jie buvo ko nors pavartoję“, – svarstė Eglė.

Ji džiaugėsi, kad vyras suprato ne visus užgaulius chuliganų žodžius. Užsienietis supranta ir kalba lietuviškai, bet ne taip gerai, kad suprastų keiksmus.

Mažamečiai poros vaikai matė išpuolį prieš savo tėvus. Vyresnysis, kuris eina į pirmą klasę, pagyrė tėtį: „Tu padarei labai gerai, tie žmonės buvo negeri.“

Pasisekė, kad buvo žmonių

Po incidento kaunietė dėkojo žmonėms, kurie tuo metu buvo prie parduotuvės ir šeimą užsistojo.

„Mums labai pasisekė, kad aplinkui buvo daug žmonių, kurie mus užstojo. Kitaip nežinia, kuo būtų pasibaigę. Galėjo baigtis ir labai liūdnai“, – „Laikinajai sostinei“ prisipažino kaunietė.

Tiesa, nuskilo ir nusikaltėliams. „Mano vyras labai taikus, sunku jį išprovokuoti. Manau, jiems dėl to irgi pasisekė“, – dėstė užsieniečio žmona.

Eglė tikino, kad jei chuliganai viešai atsiprašys ir gailėsis, bus galima juos atleisti nuo atsakomybės. „Bet jei jie ir toliau manys, kad toks elgesys normalus, tuomet jie pavojingi visuomenei ir turėtų būti uždaryti“, – įsitikinusi nukentėjusioji.

Jai gaila, kad tokie jauni žmonės eina tokiais blogais keliais ir gadina sau gyvenimą. „Mums su vyru pasidarė jų gaila“, – sakė besilaukianti moteris.

Pora jau kurį laiką gyvena Kaune. Eglės vyras, nors ir indų kilmės, yra Europos Sąjungos pilietis.

Anksčiau šeima nėra pakliuvusi į panašius išpuolius. Nebent išgirsdavo vieną kitą atšiaurų, kitas rases menkinantį žodį.

Prašė atpažinti chuliganus

Užpultos šeimos artimieji pirmadienį paprašė žmonių pagalbos atpažinti chuliganus. Į portalą lrytas.lt kreipėsi Eglės brolis Darius K.

„Kreipiuosi su prašymu informuoti Lietuvos gyventojus apie įvykusį užpuolimą Kaune. Sekmadienio vakarą, apie 19 val. 30 min., buvo užpulta mano sesers šeima.

Viskas nutiko Kauno Rokų parduotuvėje „Maxima“. Agresyviai nusiteikę jaunuoliai užpuolė besilaukiančią moterį su mažamečiu vaiku dėl to, kad jie užtruko mokėdami už prekes kasoje.

Jaunuoliai pradėjo ne tik užgaulioti įvairiais keiksmažodžiais, bet ir pagrasino, jeigu moteris pasiskųs policijai, „tuoj įdėsim tave į bagažinę ir tavęs laukia Strazdauskaitės likimas“, – portalui lrytas.lt rašė Darius.

Vėliau visas veiksmas persikėlė į lauką. Jo teigimu, kai vaikinai pamatė, jog moters vyras, kuris buvo išlipęs iš automobilio padėti susikrauti prekių, yra užsienietis, puolė jį įvairiais necenzūriniais, žeminančiais, paniekinamais žodžiais, rasistiniais pareiškimais grasindami panaudoti šaunamąjį ginklą ir kitaip susidoroti.

„Kai užsienietis vyras ėmė juos filmuoti, pasipylė dar daugiau agresijos. Porą kartų vienas užpuolikų bandė smūgiuoti koja vyrui į veidą, visa tai užfiksuota vaizdo medžiagoje. Laimei, į pagalbą suskubo automobilių aikštelėje buvę žmonės, jie bandė porą apginti nuo užpuolikų ir užfiksuoti šį incidentą vaizdo kameromis“, – rašė Darius.

Užpuolikams pavyko pasprukti, tačiau neilgam. Pirmadienį prieš pietus Kauno policijos pareigūnai du iš jų sulaikė, kitus du identifikavo. Buvo rastas ir automobilis „Mercedes-Benz“, kuriuo įtariamieji pasišalino.

Užpuolė statybininkus

Vienu metu nesaugūs buvo pasijutę ir Laisvės alėją rekonstruojantys darbininkai. Praėjusių metų lapkričio pradžioje apie 15 valandą eidami Laisvės alėja trys jaunuoliai pradėjo užkabinėti, įžeidinėti alėjos remonto darbus atliekančius darbininkus.

Chuliganai nuo žodžių greitai perėjo prie veiksmų – puolė statybininkus kumščiais. Darbininkai policijai sakė, kad vienas jaunuolių statybininkus ėmė purkšti dujomis. Statybininkai traukėsi nuo užpuolikų į tarpuvartę, bet vienas jų ėmė vytis, kaip ginklą panaudodamas pastolių dalis. Tik atvykus policijai jaunuoliai išsilakstė, bet vieną pavyko sučiupti.

Kaltinimai buvo pareikšti pagrindiniam užpuolikui, mušusiam darbininką, – 20 metų Linui Stuopeliui.

Teisme jaunuolis pasakojo, kad tą dieną su draugais šventė savo gimtadienį. Jis mokosi Statybininkų mokykloje, 12-oje klasėje, yra pilnametis. L.Stuopelis trečiadienį šventė gimtadienį, o ketvirtadienį jautėsi blogai, todėl norėjo atsipagirioti.

L.Stuopeliui buvo nustatytas 1,61 promilės girtumas. Jaunuolis teisme pravirko, sakė, kad gailisi, ir atsiprašinėjo nukentėjusiojo.

Anksčiau du kartus teistas L.Stuopelis šįkart buvo nuteistas 8 mėnesiams laisvės atėmimo lygtinai.

Kauniečiai pasirodė neabejingi

Dainius Babilas, Kauno įvairių tautų kultūrų centro vadovas

„Užgauliojimų ir išpuolių gatvėse būna, Kaunas ne išskirtinis, tai pasitaiko visur. Dažniausiai apsiribojama užgauliojimais, iki muštynių ne visada nueinama. Užsieniečiai stengiasi nesivelti į konfliktą ir laikytis grupėse, nelikti po vieną. Kaune pastebime, kad jiems taip saugiau.

Konfliktuose neretai tautybė tampa vienu pretekstų ieškant priekabių. Įvykis Rokuose tai paliudijo.

Svarbi aplinkinių reakcija – žmonės, kurie nėra abejingi. Užstoti ir ginti moterį lietuviams suprantama, o užstoti kitatautį ryžto dažnai pristinga. O tai turėtų būti tas pat.

Įdomu, kaip būtų pasisukusi situacija, jei kitatautis būtų atėjęs vienas į parduotuvę ir jam būtų užstrigusi kortelė, o paskui jis būtų išėjęs į gatvę? Sunku pasakyti, kuo viskas būtų pasibaigę.

Kitataučio vyro poelgis, kai jis nepasidavė užpuolikams, užsirašė jų automobilio numerį, buvo drąsus. Kita vertus, tokio poelgio tikiuosi iš kiekvieno žmogaus, kiekvieno Lietuvos gyventojo.

Labai tikiuosi, kad žmogus būtų taip pat pasielgęs, jei į bėdą būtų patekęs ne jo šeimos narys. Tai būtų irgi labai geras pavyzdys – kitame krašte užaugę žmonės prisideda prie pilietinės visuomenės mūsų krašte.

Geras ženklas, liudijantis mūsų visuomenės pilietinį brendimą, – kad konflikto metu šalia buvę žmonės puolė ginti nėščios moters su mažu vaiku. Tai liudija, kad neabejingų žmonių yra. Tikiuosi, kad tie patys žmonės būtų gynę ne tik moterį, bet ir kitatautį.

Visuomenės reakcijos labai reikia, labai trūksta. Ne tik chuliganizmo, bet ir buitinio apsižodžiavimo atvejais ar rašant nepagarbius užrašus ant sienų.

Visuomenės pagalbos stabdant diskriminaciją reikia visuose etapuose, nes nuo mažų dalykų – komentarų žiniasklaidos priemonėse ar užrašų ant sienų – tai išsirutulioja į didesnius dalykus.

Chuliganų elgesys papiktino, bet tenka pripažinti – nenustebino. Labai gaila, kad taip yra, bet tai – ne naujiena. Šį kartą pavyko nufilmuoti. O kiek yra atvejų, kurie nebuvo nufilmuoti, kurie nepasiekė žiniasklaidos?

Tolerancija – nuolatinė sargyba, kurioje turime budėti. Ji neatsiras savaime, reikia nuolat dirbti, kalbėti apie tai. Tolerancija nėra vien pakantumas ar abejingumas. Tolerancija – tai ir veiksmas, reakcija, silpnesniojo gynimas.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.