Laimutės Kedienės pasiaiškinimo dėl Kęstučio Betingio šmeižto nėra girdėjusi net prokurorė

Bėglės Neringos Venckienės ir du žmones nužudžiusio Drąsiaus Kedžio motinos Laimutės Kedienės bei buvusio prokuroro Kęstučio Betingis susitikimas neįvyko.

Ikiteisminio tyrimo metu L.Kedienė atsisakė duoti parodymus.<br>D.Umbraso nuotr.
Ikiteisminio tyrimo metu L.Kedienė atsisakė duoti parodymus.<br>D.Umbraso nuotr.
K.Betingio kantrybė trūko, kai L.Kedienė apkaltino jį savo sūnaus nužudymu.<br>V.Balkūno nuotr.
K.Betingio kantrybė trūko, kai L.Kedienė apkaltino jį savo sūnaus nužudymu.<br>V.Balkūno nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

2017-03-28 14:34, atnaujinta 2017-04-07 00:44

Antradienį Vilniaus miesto apylinkės teismui nepavyko atversti 73 metų garliaviškės baudžiamosios bylos, kurioje ji kaltinama šmeižimu, melagingu pranešimu apie nebūtą nusikaltimą ir valstybės simbolių išniekinimas.

Visi trys kaltinimai L.Kedienei yra susiję su buvusiu Kauno apygardos prokuratūros vyriausiuoju prokuroru, dabar advokatu K.Betingiu, kuris teismui atsiuntė prašymą bylos nagrinėjimą atidėti, nes jis šią dieną turi kitų, anksčiau suplanuotų darbų.

Kadangi K.Betingio prašymą skirti kitą posėdžio datą teismas yra gavęs maždaug prieš pustrečios savaitės, apie tai, kad posėdis neįvyks buvo pranešta ir L.Kedienei. Jai leista taip pat neatvykti į Vilnių, todėl antradienį teisme pasirodė tik pensininkės advokatė Marija Bartaševičiūtė.

Kitas L.Kedienės teismas su K.Betingiu numatytas gegužės pradžioje. Teismas jame planuoja apklausti teisiamąją, kuri, kaip paaiškėjo iki šiol nėra davusi parodymų dėl jai mestų kaltinimų.

Valstybinį kaltinimą palaikančios prokurorės Linos Gudonienės teigimu, iškviesta į apklausą L.Kedienė pasinaudojo teise neteikti parodymų, todėl tai, ką ji papasakos apklausoje teisme bus naujiena visiems proceso dalyviams.

K.Betingis į L.Kedienės ir jos dukters N.Venckienės nemalonę pateko maždaug 2010 metais. Išgalvotos pedofilijos skandalo įkarštyje K.Betingis buvo tapęs bene vienu didžiausiu L.Kedienės, jos dukters ir Kedžių patvoryje susirinkusių veikėjų priešu.

Nepaklusęs N.Venckienės reikalavimams kuo greičiau perduoti tuomet Laimutės Stankūnaitės dukters tvirkinimu kaltinto Andriaus Ūso bylą teismui, K.Betingis užsitraukė pedofilijos skandalo kūrėjų nemalonę.

Prokuroras ne kartą buvo kaltinamas išgalvoto pedofilų klano dangstymu, įvairiais nusiklatimais, bylų vilkinimu. N.Venckienė ir L.Kedienė savo interviu jį viešai vadindavo pedofilu.

Į prieš jį organizuojamus išpuolis K.Betingis ilgai nekreipė dėmesio, kol nebaudžiama pasijutusi L.Kedienė neperžengė ribų ir neapkaltino prokuroro nužudžius D.Kedį.

Nors Lietuvos ir Švedijos ekspertai nustatė, kad D.Kedys mirė girtas užspringęs savo paties skrandžio turiniu, 2010 metų rugpjūtį L.Kedienė tuomet Generalinei prokuratūrai vadovavusiam Dariui Valiui įteikė prašymą pradėti ikiteisminį tyrimą K.Betingio atžvilgiu.

„Man atrodo, kad jis gali būti prisidėjęs prie sūnaus nužudymo, jis galėjo dalyvauti jį tardant ir kankinant“, – kaltinimus prokurorui metė L.Kedienė.

Žurnalistų paklausta, ar ji turi įrodymų, kad K.Betingis yra prisidėjęs prie D.Kedžio mirties, L.Kedienė atsakė savo mėgstama fraze, kad esą visus įkalčius sunaikino pedofilų klanas, o jei K.Betingis, jaučiasi apšmeižtas, gali paduoti ją į teismą.

Į teismą K.Betingis nesikreipė, tačiau surašė prašymą prokuratūrai pradėti L.Kedienės atžvilgiu baudžiamąją bylą dėl šmeižto, įžeidimo ir melagingo apkaltinimo nusikaltimo padarymu.

Tyrimas buvo atliekamas Panevėžio apylinkės prokuratūroje, tačiau po to, kai buvo nuspręsta visas bylas, kuriuose figuruoja N.Venckienės pavardė sujungti į vieną, buvo perduota Kauno apygardos prokuratūrai.

L.Kedienei taip pat teks atsakyti už prie Kauno apygardos prokuratūros 2010 metų vasario 1 dieną surengtą piketą, kurio metu N.Venckienės sūnus kartu su Audronės Skučienės anūkais sudainavo iškraipytą Lietuvą himną.

Perdirbtame himne teigta, kad Lietuva yra pedofilų žemė, kurioje net ir praietyje buvo prievartaujami vaikai.

Pirmą kartą į teisiamųjų suolą L.Kedienė sėdo 2012 metais dėl 2010 metų lapkričio 17 dieną Panevėžio apylinkės teisme ištartų žodžių: „Čia nė vieno teisėjo nėra, čia trys banditai atėjo ir perskaitė nutartį“.

Dėl nepagarbos teismui jai buvo skirta 2600 litų bauda.

2014 metais L.Kedienė buvo pripažinta kalta trukdžiusi antstolei Sonatai Vaicekauskienei įvykdyti teismo sprendimą ir užsidirbo 3250 litų baudą.

Kaltais šioje byloje taip pat buvo pripažinti ir jos sesuo A.Skučienė bei vyras Vytautas Kedys, kuris taip pat yra nuteistas dėl melagingų parodymų davimo.

Tais pačiais metais L.Kedienė į teisiamųjų suolą sėdo dėl pagrindinio Kauno žudynių bylos liudytojo Mindaugo Žalimo šmeižimo. M.Žalimą ji apkaltino nužudžius jos sūnų D.Kedį.

Trečio teistumo N.Venckienė išvengė. Ji sumokėjo M.Žalimo reikalaujamą sumą, todėl byla buvo nutraukta.

Kauno apylinkės teisme vis dar nagrinėjama byla, kurioje L.Kedienė, V.Kedys ir jų kaimynė Olga Girdauskienė yra kaltinami tvirkinę L.Stankūnaitės dukrą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.