Bankininkė neatsispyrė pinigų traukai

Joniškio kredito unijos vadovė Tolina Maižiuvienė ilgai mulkino darbdavius, bet priėjo liepto galą. Tačiau apsivogusi bankininkė kalėjimo išvengė – teismas jai skyrė su laisvės atėmimu nesusijusią bausmę.

Joniškio kredito unijos vadovė sudarė net 33 fiktyvias paskolų sutartis.<br>M.Patašiaus asociatyvi nuotr.
Joniškio kredito unijos vadovė sudarė net 33 fiktyvias paskolų sutartis.<br>M.Patašiaus asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Apr 5, 2017, 11:00 AM, atnaujinta Apr 13, 2017, 7:09 PM

Pirmą kartą prieš teismą stojusiai T.Maižiuvienei už sukčiavimą, dokumentų klastojimą buvo skirta 2 metų ir 6 mėnesių bausmė, bet jos vykdymas atidėtas 2 metams. Be to, iš buvusios bankininkės priteistas beveik 37 tūkstančių eurų ieškinys.

Nuo pat Joniškio kredito unijos įkūrimo 2003 m. iki 2014 m. rudens jai vadovavusi T.Maižiuvienė įklimpo, nes sudarinėjo fiktyvias paskolų sutartis. Unijos administracijos vadovė ir valdybos pirmininkė taip elgėsi, nes pinigų reikėjo padengti asmenines skolas.

Joniškio kredito unijos vidinis patikrinimas buvo pradėtas 2014 m. Jį pradėjo Lietuvos centrinė kredito unija, o T.Maižiuvienė buvo nušalinta nuo pareigų. Susipažinus su unijos sudarytais sandoriais, buvo kreiptasi į teisėsaugą.

Mat T.Maižiuvienė per 11 metų suklastojo net 33 paskolų sutartis. Pagal jas buvo suteikti nuo 1100 iki 55000 eurų kreditai.

Prašymus paskoloms gauti, pačias sutartis, laidavimo ir atliktų operacijų dokumentus T.Maižiuvienė pildydavo giminaičių ar išvis nepažįstamų asmenų vardu. Didžioji dauguma jų net nežinojo apie sudarytas sutartis ir suteiktus kreditus.

T.Mažiuvienė šias klastotes pateikdavo unijos paskolų valdybai, o jos nariai turėdavo palaiminti kiekvieną atvejį. Kadangi dokumentus pateikdavo pati unijos valdybos pirmininkė, niekam nekilo įtarimų, kad tai – suklastoti dokumentai.

Kai paskolos suteikimą palaimindavo komiteto nariai, T.Maižiuvienė protokolus pateikdavo unijos valdybai.

Nei Joniškio kredito unijos paskolų komiteto, nei valdybos nariai nebandė pabendrauti su paskolos prašančiais asmenimis, todėl aferistė ilgai neįkliuvo.

Į skolas įklimpusi T.Maižiuvienė galiausiai suklastojo garantinį raštą, kuriuo Joniškio kredito unija neva laidavo už ją gaunant daugiau kaip 34 tūkstančių eurų paskolą iš Pakruojo ūkininkų kredito unijos.

Šį dokumentą turėjo patvirtinti Joniškio kredito unijos valdyba, bet jis nebuvo pateiktas. Apie šį sandorį sužinota, kai T.Maižiuvienė jau buvo atleidžiama iš darbo.

Aferos išaiškėjo, kai unijos darbuotojai galiausiai pastebėjo, jog kai kurie klientai negrąžina nei paskolos, nei palūkanų. Iš 20 fiktyvių unijos klientų dauguma nežinojo, kad yra čia pasiskolinę pinigų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.