Alksnynės kelio poste nugriebta rinkliava – kontrolieriui į kišenę

Klaipėdoje atversta baudžiamoji byla, kurioje Alksnynės kelio kontrolės poste dirbęs Andrius Stirbys kaltinamas nuskurdinęs Neringos savivaldybės biudžetą – iš Kuršių nerijos nacionalinio parko (KNNP) lankytojų į savo kišenę esą susišlavęs beveik 9 tūkstančius eurų.

Alksnynės kelio kontrolės postas jau modernizuotas.<br>R.Vanago nuotr.
Alksnynės kelio kontrolės postas jau modernizuotas.<br>R.Vanago nuotr.
Alksnynės kelio kontrolės postas jau modernizuotas.<br>G.Pilaičio nuotr.
Alksnynės kelio kontrolės postas jau modernizuotas.<br>G.Pilaičio nuotr.
Anksčiau ne visi keleiviai gaudavo kvitus už sumokėtą mokestį.<br>G.Pilaičio nuotr.
Anksčiau ne visi keleiviai gaudavo kvitus už sumokėtą mokestį.<br>G.Pilaičio nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Gediminas Pilaitis

Apr 7, 2017, 4:34 PM, atnaujinta Apr 14, 2017, 12:09 AM

A.Stirbiui pateikti kaltinimai dėl to, kad jis Alksnynės kelio kontrolė poste esą neteisėtai naudojęs bekontaktes korteles, praleidęs 916 autotransporto priemonių ir neįnešęs į kasą beveik 9000 eurų ekologinio mokesčio už įvažiavimą į valstybės saugomą ir Neringos savivaldybės administruojamą KNNP teritoriją.

Kelio ruožą Smiltynė-Nida ties Alksnyne kontroliavęs A.Stirbys pateko į įtarimų šešėlį po to, kai vienas į kurortą vykęs lengvojo automobilio vairuotojas pasiskundė kelio poste negavęs kvito už sumokėtą įvažiavimo į Kuršių neriją mokestį.

Tikrinant kontrolierių veiklą paaiškėjo, jog naudojant tas pačias kortelės per dieną į KNNP teritoriją buvo praleidžiama nuo 20 iki 50 lengvųjų automobilių. Viena kortelė priklausė Neringos gyventojui, kitos dvi – nebegaliojančios.

Nustatyta, kad pagal šias korteles 2015 vasarą surinkti pinigai oficialiai nefiksuoti, juos sumokėję automobilių keleiviai negaudavo tai patvirtinančių kvitų. Už įvažiavimą į KNNP teritoriją svečiams reikia mokėti 10 eurų, neringiškiams vienkartinė vietinė rinkliava netaikoma.

A.Stirbys kaltinamas apgaule pasisavinęs Neringos savivaldybei priklausančius pinigus – surinktus ekologijos mokesčius, galimai nuplaukusius į Alksnynės kelio posto kontrolieriaus  kišenę.

Ikiteisminio tyrimo metu A.Stirbys kaltu neprisipažino, atsisakė duoti parodymus ir Klaipėdos apylinkės teisme. Pareiškė kalbėsiąs, kai pasisakys nukentėjusia pripažintos Neringos savivaldybės atstovai.

Bylą nagrinėjančią teisėją Rasa Stonkuvienė užgriuvo nelengva procesinė našta – jai teks apkausti 146 liudytojus iš įvairių Lietuvos vietovių, kurie tą vasarą per Alksnynės kelio postą važiavo į Kuršių neriją.

„Vyksta Neringos savivaldybės darbuotojų ir auditorių apklausos. Po kaltinamojo A.Stirbio parodymų spręsime, ar yra tikslinga kviesti į teismo posėdžius visus liudytojus“, – kalbėjo R.Stonkuvienė.

Neringos savivaldybės administracijos darbuotojai tvirtina, kad iš praeities klaidų jau pasimokyta.

„Dabar taip grobstyti rinkliavų neįmanoma – sumontuota nauja kontrolės įranga, kelio užtvaras nepasikelia, jeigu piniginės operacijos nefiksuojamos“, – pažymėjo anksčiau  Alksnynės kelio poste dirbęs kurorto meras Darius Jasaitis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.