Mirtinai dviratininką sužalojęs buvęs pareigūnas anksčiau iš kalėjimo neištrūks

V. Demenius jau atliko didžiąją dalį jam skirtos bausmės, jam liko kalėti beveik dvejus metus. Vyras suimtas nuo 2012 metų gegužės pabaigos, kai įvyko 17-mečio gyvybę nusinešusi avarija. Pagal teismo nuosprendį V.Demenius turi kalėti iki 2019 metų vasario.

Mirtinai dviratininką sužalojęs buvęs pareigūnas anksčiau iš kalėjimo neištrūks.<br>lrytas.lt archyvo nuotr.
Mirtinai dviratininką sužalojęs buvęs pareigūnas anksčiau iš kalėjimo neištrūks.<br>lrytas.lt archyvo nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Apr 7, 2017, 4:32 PM, atnaujinta Apr 14, 2017, 12:09 AM

„Vienas iš bausmės tikslų yra kaltininko nubaudimas, tai reiškia, kad nuteistasis dėl padarytos nusikalstamos veikos privalo patirti tam tikrus suvaržymus ir kitas neigiamas pasekmes, kitaip būtų iškreipta bausmės esmė ir pažeistas teisingumo principas“, – nusprendė teisėja.

V. Demenius jau atliko didžiąją dalį jam skirtos bausmės, jam liko kalėti beveik dvejus metus. Vyras suimtas nuo 2012 metų gegužės pabaigos, kai įvyko 17-mečio gyvybę nusinešusi avarija. Pagal teismo nuosprendį V.Demenius turi kalėti iki 2019 metų vasario.

Teismo nutartyje rašoma, kad buvęs policininkas laisvės atėmimo bausmę atlieka atvirosios kolonijos sąlygomis, jis drausmine tvarka nebaustas, du kartus skatintas, dirba, dalyvauja socialinės reabilitacijos programoje, dengia teismo priteistą civilinį ieškinį, palaiko socialinius ryšius su artimaisiais, nuteistojo pakartotinio nusikalstamo elgesio rizika – žema (12 balų pagal „OASys“ metodiką)

Teismo manymu, byloje esantys duomenys patvirtina, kad V.Demenius laisvės atėmimo bausmės atlikimo metu vykdo individualiame socialinės reabilitacijos plane numatytas priemones ir yra atlikęs minimalią įstatymo nustatytą paskirtos laisvės atėmimo bausmės dalį.

Tai formaliai leidžia svarstyti jo lygtinio paleidimo iš pataisos įstaigos klausimą. Tačiau, pasak teismo, formalių kriterijų atitikimas yra tik lygtinio paleidimo klausimo svarstymo sąlyga, o ne lygtinio paleidimo pagrindas.

Teismas pripažįsta, kad stebimi teigiami nuteistojo elgesio pokyčiai, tačiau kartu pažymi, jog V. Demenius elgiasi taip, kaip privalo elgtis kiekvienas laisvės atėmimo bausmę atliekantis asmuo.

Ketvirtadienį paskelbta nutartis per 7 dienas gali būti skundžiama Kauno apygardos teismui.

2012 metų lapkritį Marijampolės rajono apylinkės teismas Šakių rajono policijos komisariato Viešosios tvarkos skyriaus Patrulių būrio vadą V. Demenių pripažino neblaiviam vairavus automobilį ir mirtinai sužalojus paauglį dviratininką bei palikus jį be pagalbos.

Jam skirta šešerių metų ir devynių mėnesių laisvės atėmimo bausmė. Jis taip pat trejus metus negalės vairuoti transporto priemonių.

Bylą tyrusi Marijampolės rajono apylinkės prokuratūra nustatė, kad 2012 metų gegužės 27 dieną apie 19 val. Šakių rajone, kelio Kaunas-Zapyškis-Šakiai 56-ajame kilometre, V.Demenius, vairuodamas transporto priemonę apsvaigęs nuo alkoholio, pažeidęs kelių eismo saugumo taisyklių reikalavimus, sukėlė eismo įvykį, per kurį sužalojo kelkraščiu važiavusį 15-metį dviratininką Joną Š.

Sunkiai sužalotas ir komos ištiktas paauglys, patyręs galvos traumą, stuburo ir kojos lūžius, mirė Kauno klinikose.

Prokuroras Saulius Striauša teisme pabrėžė, kad 32 metų darbo stažą policijoje turintis V.Demenius, partrenkęs dviratininką, puikiai žinojo, ką tokiu atveju turi daryti.

Bylos duomenimis, policininkas eismo įvykio vietoje nesuteikė pagalbos nukentėjusiajam, nepranešė apie įvykį policijai, neiškvietė greitosios medicinos pagalbos ir iš eismo įvykio pasišalino, nors privalėjo suteikti pagalbą nukentėjusiajam asmeniui.

Ekspolicininkas jam inkriminuotus nusikaltimus pripažino iš dalies, tačiau neigė, jog automobilį vairavo neblaivus. Teisiamasis negalėjo paaiškinti, kodėl jo šlapime aptikta alkoholio pėdsakų.

Netrukus po tragiškos avarijos tuomet 55 metų įtariamasis buvo atleistas iš tarnybos policijoje.

V. Demeniaus sukelta avarija iš postų išvertė Šakių policijos vadovus. Iš pareigų pasitraukė tuometinis Šakių rajono policijos viršininkas Mindaugas Skruibis bei Kelių policijos poskyrio vadovas Jonas Stanaitis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.