Vladimirui Romanovui įtarimų padaugės, bet Ūkio banko aferos bylą teismas narplios be jo

Beveik ketverius metus nuo Lietuvos teisėsaugos besislapstančiam 69 metų bankininkui Vladimirui Romanovui planuojama papildyti įtarimus pagal dar vieną Baudžiamojo kodekso straipsnį – pinigų plovimą. Tačiau byla į teismą keliaus be V.Romanovo, nes pastarasis pabėgo į Rusiją.

Buvęs Ūkio banko savininkas V.Romanovas nuo teisėsaugos slapstosi jau beveik ketverius metus.<br>M.Patašiaus nuotr.
Buvęs Ūkio banko savininkas V.Romanovas nuo teisėsaugos slapstosi jau beveik ketverius metus.<br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Apr 21, 2017, 4:24 PM, atnaujinta Apr 22, 2017, 1:55 AM

Tai naujienų portalui penktadienį patvirtino tyrimui dėl milžiniškų finansinių machinacijų bankrutavusiame Ūkio banke vadovaujantis Generalinės prokuratūros prokuroras Ugnius Vyčinas.

Neseniai buvo gauta dalis išsamaus finansinio patikrinimo išvadų. Po jų pradėta kalbėti apie įtarimų papildymą V.Romanovui.

Buvęs Ūkio banko savininkas yra įtariamas dėl didelės vertės turto iššvaistymo.

Įtarimus planuojama papildyti ne tik V.Romonavui, bet ir kai kuriems kitiems asmenims, figūruojantiems byloje dėl 1,28 milijardo litų (apie 370 mln. eurų) iššvaistymo.

Įtariamųjų aferos istorijoje – jau daugiau nei 20, tarp jų yra ir V.Romanovo sesuo Olga Gončiaruk.

Ikiteisminis tyrimas atliekamas pagal daugelį Baudžiamojo kodekso straipsnių – piktnaudžiavimas, dokumentų klastojimas, sukčiavimas, nusikalstamu būdu gauto turto legalizavimas (pinigų plovimas), nusikalstamas bankrotas, tarnybos paslapties atskleidimas.

Dalis bylos turėtų būti perduota į teismą nelaukiant, kol Rusija teiksis išduoti prieglobsčio šioje šalyje pasiprašiusį bėglį. V.Romanovui besislapstant, bus teisiami jo bendrininkai.

„Kuo greičiau – tuo geriau. Kasdien galvoju, kad jau rytoj tai reikėtų tai padaryti“, – atsakė prokuroras U.Vyčinas, paklaustas, kada dalis tyrimo medžiagos turėtų pasiekti teismą.

Rusija V.Romanovo Lietuvai neišduoda ir greičiausiai net nesiruošia to daryti. Teisti už akių bėglio neleidžia įstatymai.

U.Vyčino nepasiekė žinios, ar gėdingai padus papusčiusiam bankininkui Rusija suteikė politinį prieglobstį.

Generalinė prokuratūra dar 2013 metų liepos 4 dieną priėmė nutarimą dėl didelės vertės turto iššvaistymo byloje įtariamo V.Romanovo paieškos.

Lietuvos pareigūnai kreipėsi į Rusijos institucijas prašydami nustatyti bankrutavusio Ūkio banko savininko buvimo vietą, bet visi raštai buvo nugrūsti giliai į stalčius.

V.Romanovas ne kartą pastebėtas Maskvoje per krepšinio klubo CSKA rungtynes. Taip pat jis buvo nufotografuotas netoli nuo Rusijos sostinės esančiame Bezdonojės ežere.

V.Romanovui, pedofilijos skandalą pūtusiai Neringai Venckienei ir kitiems asmenims, kurie slapstosi užsienyje ikiteisminio tyrimo metu, negresia jokios papildomos bausmės. Baudžiamoji atsakomybė numatyta tik už teismo paskirtos bausmės vengimą.

2013 metų vasario 12 dieną Lietuvos bankas apribojo Ūkio banko veiklą, o balandžio mėnesį teismas areštavo V.Romanovui ir jo seseriai Olgai Gončiaruk priklausantį 55 mln. litų vertės turtą.

2013 metų liepos 24 dieną Ūkio banko investicinei grupei buvo iškelta bankroto byla.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.