Du sukčiai pergudravo bankomatus, bet Lietuvos bankai buvo gudresni

Vaizdo kamerų užfiksuotą juodaodį atpažinti nelengva. Tuo naudojasi už bandymą apgauti bankus teisiami studentai iš Nigerijos – jie tvirtina, kad padirbtus pinigus į bankomatus įdėjo kas nors kitas.

T.Adeliyi
T.Adeliyi
Į Vilniaus apygardos teismą atvesti nigeriečiai S.Adeniranas (nuotr.) ir T.Adeliyi kategoriškai neigė kaltę.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Į Vilniaus apygardos teismą atvesti nigeriečiai S.Adeniranas (nuotr.) ir T.Adeliyi kategoriškai neigė kaltę.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Milda Kuizinaitė („Lietuvos rytas“)

Apr 24, 2017, 8:20 PM, atnaujinta Apr 26, 2017, 2:09 AM

Iš Nigerijos atvykę studentai mokėsi skirtingose Vilniaus mokymo įstaigose, bet lyg tyčia vienu metu dingo jų abiejų banko kortelės, o bankomatų vaizdo kameros užfiksavo pinigus imančius juodaodžius.

Nors Vilniaus apygardos teismo (VAT) nagrinėjamoje byloje dėl padirbtų pinigų – daugybė sutapimų, Nigerijos piliečiai 42 metų Taiwo Adeliyi ir 25 metų Sodiqas Adeniranas tikino, jog jie vienas kito nepažįsta ir su šia istorija neturi nieko bendra.

Netikri eurai virto tikrais

Už padirbtų pinigų įgijimą, gabenimą ir realizavimą jiems abiem gresia septyneri metai nelaisvės – tokią bausmę teisme pasiūlė prokurorė.

Teigiama, jog Mykolo Romerio universiteto studentas T.Adeliyi ir Socialinių mokslų kolegijoje studijuojantis S.Adeniranas 2015 metų lapkričio 20–22 dienomis Vilniuje, prekybos centruose „Akropolis“, „Ozas“ ir „Panorama“, į Šiaulių ir DNB bankų bankomatus dėjo padirbtus pinigus.

Vos pinigai atsidurdavo jų sąskaitose, užsieniečiai juos tuoj pat išsigrynindavo.

Nuotraukose – neatpažįstami

Nustatyta, kad nusikaltimui panaudoti 69 suklastoti 500 eurų banknotai – iš viso 34 500 eurų. Nors padirbti pinigai buvo geros kokybės, bankomatai priėmė ne visas kupiūras.

Prie bankomatų įrengtos vaizdo kameros užfiksavo operacijas atliekančius juodaodžius, bet teisme į nuotraukas pasižiūrėję nigeriečiai tvirtino, jog ten – tikrai ne jie.

„Tai tik sutapimas, kad bankomatu naudojosi juodaodis. Aš – aukštas, o nuotraukoje – žemo ūgio vyras“, – teismui sakė S.Adeniranas.

Vaizdo kamerų užfiksuotas juodaodis veidą slėpė po kepure su snapeliu. Dar vienas sutapimas – su tokia pat kepure į vieną teismo posėdžių buvo atėjęs ir S.Adeniranas.

Klastotės – iš Olandijos?

S.Adeniranas tvirtino tomis dienomis nesilankęs byloje minimuose prekybos centruose.

Kitas teisiamasis T.Adeliyi teigė tuo metu net nebuvęs Lietuvoje. Jis pateikė autobusų bilietų kopijas, kad tomis dienomis buvo išvykęs į Olandijos miestą Roterdamą.

Mykolo Romerio universiteto studentas teigė, jog gyvendamas šiame mieste studijas tęsė nuotoliniu būdu.

Prokurorė neatmetė, jog bilietus įsigijęs teisiamasis galėjo ir niekur neišvykti arba grįžti anksčiau.

Įtariama, jog iš Olandijos galėjo būti atgabenti ir netikri pinigai – tuo metu šioje šalyje buvo padirbinėjami ir po Europą išplito itin geros kokybės 500 eurų banknotų klastotės.

T.Adeliyi paaiškino, jog prieš išvykdamas savo banko kortelę buvo paskolinęs kambario draugui Emanueliui. O kad bičiulis galėtų nusipirkti kebabų, jis esą pasakė ir PIN kodą.

Suskubo blokuoti kortelių

Kartu su juo gyvenęs Emanuelis šiuo metu ieškomas, o jo byla atskirta.

Prokurorai įtaria, jog vienas šio nusikaltimo bendrininkų gali būti Latvijos pilietis.

T.Adeliyi kortelės pasigedo jau būdamas Olandijoje. Jis paskambino į banką, kad ją užblokuotų. Jis tvirtino, kad banko darbuotoja nesuprato anglų kalbos ir jo prašymo neįvykdė.

Tuo pat metu banko kortelės pasigedo ir bendrabutyje gyvenęs S.Adeniranas. Jis įsitikinęs, kad kortelė buvo pavogta, o kur laikė voką su jos PIN kodu, neprisimena.

Studentui nuėjus į banką jos užblokuoti, banko darbuotoja atsakė negalinti to padaryti, nes iškilo kažkokių problemų.

Sudomino brangūs pirkiniai

Kad tarp pinigų, surinktų iš bankomatų, rasti keturi padirbti banknotai, DNB bankui pranešė inkasatoriai. Vėliau aptikta dar 11 netikrų banknotų, bet paaiškėjus, į kieno sąskaitą pateko pinigai, jie buvo įšaldyti.

Manoma, jog padirbtais pinigais pasinaudoję svetimšaliai spėjo apsipirkti. Juos sekti pradėję pareigūnai pastebėjo, kad S.Adeniranas įsigijo nešiojamąjį kompiuterį „Apple“ ir mobilųjį telefoną „iPhone“.

S.Adeniranas tvirtino, jog šie pirkiniai visai nesusiję su teisme narpliojama istorija. Jis tikino, kad šiuos daiktus įsigijo už 2000 eurų, kuriuos jam atsiuntė tėvai, be to, Vilniuje jis dirbo vertėju.

Turėjo laiko pasprukti

Nigeriečiai tvirtino, kad iki sulaikymo vienas kito nepažinojo ir tarpusavyje nebendravo, todėl negali būti laikomi bendrininkais.

„Aš neturiu nieko bendra su byloje minimais asmenimis. Tyrėjai neužfiksavo nei mūsų elektroninių laiškų, nei skambučių, nei SMS žinučių. Tai kaip mes galėjome bendrauti“, – stebėjosi nuosprendžio už grotų laukiantis S.Adeniranas.

Policija jaunuolį sulaikė nuomojamame bute, kur jis gyveno su draugu.

„Aš niekur nesislapsčiau, neturiu jokių ryšių su nusikalstamu pasauliu. Jei būčiau kaltas, negi būčiau laukęs, kol į mano namus ateis policija? Iškart būčiau išvažiavęs iš Lietuvos“, – kalbėjo S.Adeniranas.

69

Tiek suklastotų 500 eurų banknotų bandyta įkišti į bankomatus Vilniuje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.