Klampina kyšiai

Klaipėdos teritorinės muitinės inspektoriui pateikti įtarimai dėl kyšininkavimo tikrinant iš užsienio importuojamus lengvuosius automobilius. Įkliuvo ir šį pareigūną mėginęs papirkti verslininkas.

Naudotų mašinų pirkliai pareigūnams bruka kyšius, kad išvengtų patikrų.<br>G.Pilaičio nuotr.
Naudotų mašinų pirkliai pareigūnams bruka kyšius, kad išvengtų patikrų.<br>G.Pilaičio nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Gediminas PILAITIS LR korespondentas

May 4, 2017, 7:00 AM, atnaujinta May 4, 2017, 9:09 AM

Verslininkas įsigijo naudotą automobilį, kuris laivu iš JAV buvo atplukdytas į vieną Klaipėdos jūrų uosto terminalą.

Gavėjas užpildė gautos prekės importo deklaraciją, po to jis privalėjo nuvykti į Klaipėdos teritorinės muitinės krovinių postą ir pateikti automobilį patikrinti nuodugniau.

Atplukdytu automobiliu išvažiavęs pro uosto vartus klaipėdietis mieste esančiame Krovinių poste nepasirodė. Muitinės kriminalinės tarnybos pareigūnai pažeidėją sulaikė trečiadienį.

Įkliuvo ir tame poste dirbęs inspektorius.

Pradėtas ikiteisminis tyrimas – muitininkui pateikti įtarimai dėl kyšininkavimo, prekių importo dokumentų klastojimo.

Vienoje uostamiesčio įmonėje dirbantis verslininkas gavo muitinės kriminalistų pranešimą dėl pareigūno papirkimo.

Įtariama, kad šiame muitinės poste dirbęs inspektorius suklupo – paėmė kyšį už Muitinės departamento informacinėje sistemoje suklastotas žinias apie importuotą, bet patikrai nepateiktą lengvąjį automobilį.

Žinodamas, kad automobilis nebus tikrinamas, pareigūnas už atlygį į muitinės sistemą galėjo įvesti žinomai melagingus duomenis – esą transporto priemonė buvo patikrinta, pažeidimų nenustatyta.

Krovinių poste keliolika metų dirbusio pareigūno tarnybiniai įgaliojimai sustabdyti. Kolegos jį apibūdina kaip patyrusį pareigūną, gerai žinojusį prekių importo deklaravimo tvarkos ir apžiūros taisykles.

„Lietuvos ryto“ paklaustas, ar tiriamas tik vienas su įtartina šio pareigūno veikla susijęs epizodas, Klaipėdos teritorinės muitinės Kriminalinės tarnybos viršininkas Telesforas Šimkus atsakė, jog apie tai dar anksti kalbėti, bet neatmetė, kad gali būti atskleista ir daugiau kyšininkavimo faktų.

Klaipėdos uoste pažintis su muitininkais dažniausiai mėgina užmegzti automobilių importuotojai. Suklastoti duomenys jiems padeda išvengti privalomų procedūrų, išsisukti nuo mokesčių valstybei.

Muitinės departamento specialistai neatmeta, kad gali išaiškėti ir daugiau panašių pažeidimų, už kuriuos numatyta ne tik administracinė, bet ir baudžiamoji atsakomybė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.