Dėl ugniagesių kopėčių pirkimo pradėtas ikiteisminis tyrimas

Dėl ugniagesių kopėčių pirkimo Specialiųjų tyrimų tarnyboje pradėtas ikiteisminis tyrimas, per kurį bus įvertintos visos šio sandorio aplinkybės.

 Dėl ugniagesių kopėčių pirkimo pradėtas ikiteisminis tyrimas.<br> Facebook/Eimutis Misiūnas nuotr.
 Dėl ugniagesių kopėčių pirkimo pradėtas ikiteisminis tyrimas.<br> Facebook/Eimutis Misiūnas nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 16, 2017, 2:27 PM, atnaujinta May 16, 2017, 2:37 PM

Apie pradėtą ikiteisminį tyrimą socialiniame tinkle „Facebook“ antradienį po pietų pranešė vidaus reikalų ministras Eimutis Misiūnas.

„Pradėtas ikiteisminis tyrimas dėl ugniagesių kopėčių pirkimų. Džiaugiuosi, kad ne tuščiai virpiname orą. #nesusitarsim“, - „Facebook“ parašė ministras.

Jis taip pat įdėjo ir STT pranešimo apie pradėtą ikiteisminį tyrimą fragmentą.

Balandžio viduryje Vidaus reikalų ministerija kreipėsi į prokuratūrą ir paparšė įvertinti šį pirkimą. Kaip tąkart buvo rašoma VRM pranešime, atliekant kopėčių pirkimo vertinimą nustatyta, kad buvusi Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamento prie VRM vadovybė netyrė įrangos pardavimo rinkos, o kopėčių nuomos sutartį pasirašė su vieninteliu dalyvavusiu tiekėju, nors panašios kitų gamintojų kopėčios kainuoja mažiausiai ketvirtadaliu pigiau.

Taip pat paaiškėjo, kad PAGD buvo gavęs dviejų gamintojų prašymą pratęsti įrangos pristatymo terminą, nes pristatyti 10 automobilių per 8-10 mėnesių gamintojams pasirodė sunkiai įgyvendinama sąlyga. Tyrimo metu nenustatyta jokių pagrįstų aplinkybių, kodėl pasirinktas toks pristatymo terminas – būtent jis galėjo lemti tik vieno tiekėjo dalyvavimą šiame viešajame pirkime.

„Kaip paaiškėjo vėliau, ir konkursą laimėjusi bendrovė jau po sutarčių pasirašymo paprašė pratęsti mašinų pristatymo terminus. Ir tai kažkodėl buvo leista padaryti, nors tokiu būdu sutartis buvo pažeista iš esmės“, – aiškino E. Misiūnas.

Įrangos teikėjas PAGD padaliniams nurodė, kad įrangos negali pristatyti dėl Turkijoje vykusių neramumų. Vėliau pristatyti įrangą su niekuo nederindamos teikėjui leido Alytaus, Kauno ir Utenos apskričių priešgaisrinės gelbėjimo valdybos.

Net ir pristačius įrangą kai kurios valdybos neatkreipė dėmesio į kopėčių techninę specifikaciją – gamintojas atskirai atsako už automobilio bazę ir pačių kopėčių technines savybes, tačiau ne už viso komplekto tinkamą funkcionavimą.

„Neaišku, kas prisiimtų atsakomybę, jei, tarkime, tokios kopėčios iškeltos tiesiog nuvirstų ant šono“,– sakė vidaus reikalų ministras Eimutis Misiūnas.

Ministerija atliko patikrinimą dėl pernai PAGD pasirašytos sutarties dėl 10 autokopėčių nuomos už 6,5 mln. eurų (teikėjas – UAB „Iksado“ GTC). Vienų tokių autokopėčių platformos kaina – 559 tūkst. eurų.

Pažymėtina, kad pagal Viešųjų pirkimų įstatymą (9 str. 1 dalį) perkančioji organizacija pirkimo vertę skaičiuoja prieš pradėdama pirkimą, o ne jau gavusi pasiūlymus. Tačiau rinkos vertinimo buvusi PAGD vadovybė neatliko. Apklausę kelis gamintojus tyrėjai nustatė, kad tokias autokopėčias rinkoje galima įsigyti nuo 24 iki 34 procentų pigiau.

Viešųjų pirkimų tarnybos specialistų teigimu, 10-ties kopėčių nuomos pirkimą buvo galima išskaidyti į kelis vien dėl techninių reikalavimų: ne visoms apskritims reikia būtent 26 metrų ilgio kopėčių. Kaimiškų vietovių ugniagesiams pakaktų ir trumpesnių kopėčių, kurios yra daug pigesnės.

„Nurodžiau naujajam PAGD direktoriui įvertinti tokią galimybę – pirkti mažesnes ir pigesnes kopėčias tais atvejais, kai tokių pakanka. Taip pat direktorius turės įvertinti galimybę nutraukti dabar galiojančias sutartis“, – tikino E. Misiūnas.

Pasak ministro, abejonių kelia ir pats pirkimo būdas – vietoje įsigijimo pasirinkta nuomos forma. Visgi, teisiškai šiuo aspektu nusižengimų nenustatyta: PAGD nebuvo gavęs lėšų investicijoms, o iš einamųjų apyvartinių lėšų įsigijimai negalimi.

Tarnybinio patikrinimo dėl konkrečių pareigūnų atsakomybės pradėti dėl senaties terminų nebegalima, tačiau prokurorų buvo prašoma įvertinti buvusio PAGD vadovo Remigijaus Baniulio ir departamento Administravimo valdybos Strateginio planavimo ir turto valdymo skyriaus vedėjo Klemenso Talunčio veiksmus. VRM Korupcijos prevencijos ir vidaus tyrimų skyriaus specialistai išvadose nurodo, kad pareigūnų veiksmuose įžvelgtina Baudžiamojo kodekso 229 str. numatyta nusikalstama veika (netinkamas pareigų atlikimas).

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.