Nusvilę nagus nuo degalų metėsi į pramogų verslą

Bendrovės Baltijos bunkeriavimo agentūros (BBA) vadovas Vladimiras Sergijenka ir jo bendrininkai neišvengė atsakomybės už valstybės apgaudinėjimą. Aukščiausiasis teismas atmetė jų skundus.

Vertelgos nurodydavo, kad degalai, kuriais jie prekiavo, neva buvo perpilti į laivus ir išvežti už Lietuvos ribų.<br>M.Patašiaus nuotr.
Vertelgos nurodydavo, kad degalai, kuriais jie prekiavo, neva buvo perpilti į laivus ir išvežti už Lietuvos ribų.<br>M.Patašiaus nuotr.
Bendrovės BBA vadovas ne tik suko šešėlinį degalų tiekimo laivams verslą, bet ir mėgino padėti į skolas įklimpusiai žinomai dainininkei B.Petrikytei.
Bendrovės BBA vadovas ne tik suko šešėlinį degalų tiekimo laivams verslą, bet ir mėgino padėti į skolas įklimpusiai žinomai dainininkei B.Petrikytei.
Daugiau nuotraukų (2)

Gediminas Pilaitis, LR korespondentas

2017-05-18 11:30

Buvęs BBA valdybos pirmininkas klaipėdietis verslininkas V.Sergijenka buvo apkaltintas įvairiomis prekybos laivų dyzelinu machinacijomis siekiant išvengti privalomų mokesčių valstybei.

V.Sergijenka ir jo pagalbininkai įvardyti kaip organizuota nusikalstama grupuotė, paaiškėjus, kad BBA 2006 metais į užsienį neišvežė beveik 2 mln. litrų akcizais neapmokestinto laivų dyzelino, kurį įsigijo iš Latvijos įmonių.

Degalų perpumpavimas į laivus Klaipėdos uoste buvo tik imituojamas persukant apskaitos prietaisų skaitiklius. Melagingi duomenys užfiksuoti suklastotuose bunkeriavimo agentūros dokumentuose.

Iš Lietuvos tariamai išvežti degalai iš tikrųjų vėliau buvo parduodami Tauragės rajone, už juos nemokėta pridėtinės vertės, akcizo mokesčių.

Prieš penkerius metus V.Sergijenka nuteistas už neteisėtą veiklą. Jo bendrininkai Igoris Gulinskis, Genrichas Mikelevičius, Valerijus Litovskichas, Sergejus Švenčionis ir Tauragės degalinių savininkas Gintaras Sprainys išklausė nuosprendį už dokumentų klastojimą.

Išvengė pataisos namų

Klaipėdos apygardos teismas nusprendė iš V.Sergijenkos ir G.Sprainio konfiskuoti po beveik 430 tūkst. eurų nusikalstamu būdu įgytų pajamų ir dar 17,3 tūkst. eurų, rastų seife per kratą BBA patalpose.

V.Sergijenkai skirta ketverių metų, I.Gulinskiui – trejų metų ir devynių mėnesių laisvės atėmimo bausmės. Kiti nusikalstamos grupuotės nariai atsipirko baudomis nuo 3,8 iki 9,5 tūkst. eurų.

Tiesa, Apeliacinis teismas pernai bausmes gerokai sušvelnino – V.Sergijenka ir I.Gulinskis lygtinai palikti laisvėje, o piniginės baudos jiems irgi buvo sumažintos.

Paskutinį žodį taręs Aukščiausiasis teismas nuteistųjų skundus atmetė. Tik tauragiškiui G.Sprainiui iš konfiskuotos beveik 430 tūkst. eurų sumos teks grąžinti mažiau – 172,6 tūkst. eurų.

Gelbėjo įklimpusią atlikėją?

BBA vadovas V.Sergijenka suko ne tik šešėlinį degalų tiekimo laivams verslą. Prieš kelerius metų jis susidomėjo ir pramogomis – mėgino padėti į skolas įklimpusiai žinomai dainininkei Birutei Petrikytei.

Kai B.Petrikytė organizavo savo jubiliejinių koncertų turą „Fortūnos šypsena“, V.Sergijenka susitiko su jos buvusia drauge verslininke Elvyra Bukauskiene, kuri dainininkei buvo paskolinusi 22 tūkst. eurų.

B.Petrikytė vengė grąžinti skolą, tad E.Bukauskienė siekė atgauti savo pinigus – jau buvo pateikusi civilinį ieškinį teismui. Areštavus dainininkės sąskaitas, numatyti koncertai buvo pakibę ore.

Tuomet kažkokiu tarpininku prisistatęs V.Sergijenka tiesiog maldavo, kad E.Bukauskienė nežlugdytų numatytų B.Petrikytės koncertų.

Moteris sutiko atsiimti ieškinį ir pasirašė V.Sergijenkos pakištą laidavimo sutartį, pagal kurią BBA įsipareigojo grąžinti dainininkės skolą iš pajamų po jos koncertų Vilniaus, Kauno ir Klaipėdos arenose.

Nenorėjo grąžinti skolos

Nubangavus koncertams V.Sergijenka staiga pareiškė, kad B.Petrikytei jie nebuvo komerciškai sėkmingi – negauta planuotų pajamų. Verslininkas E.Bukauskienei siūlė grąžinti mažiau nei pusę dainininkės skolos.

„Grįžusi iš atostogų pati buvau nuėjusį į vieną B.Petrikytės koncertą – arena nebuvo pustuštė. Kur dingo pinigai už visus „Fortūnos šypsenos“ koncertus?“ – stebėjosi E.Bukauskienė.

Kai verslininkė vėl kreipėsi į Klaipėdos apylinkės teismą, BBA advokatas įrodinėjo, kad V.Sergijenkos pasirašyta laidavimo sutartis yra niekinė, nesukurianti jokių teisinių prievolių bendrovei grąžinti B.Petrikytės skolą.

Teismas tokiomis kalbomis nepatikėjo – už skolininkę laidavusi bunkeriavimo agentūra įpareigota grąžinti E.Bukauskienei visą atlikėjos skolą su 5 proc. palūkanomis nuo bylos nagrinėjimo pradžios.

Kai kurie teisminio proceso dalyviai stebėjosi, kaip prodiusuoti pramogų renginius pasišovę degalų tiekėjai tąkart išvengė Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybos dėmesio.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.