Ramzio žudikas patuštins piniginę

5498 eurai. Tokia bauda skirta 52 metų šilutiškiui Arvydui Komskiui už nušautą pasieniečių šunį Ramzį. Dar 8081 eurą jam teks sumokėti pasieniečiams už patyrusio tarnybinio šuns netektį.

A.Komskis teisme nepripažino savo kaltės ir tikino, kad pasieniečių šunį Ramzį miške nušovė visai atsitiktinai.<br>A.Pilaitienės nuotr.
A.Komskis teisme nepripažino savo kaltės ir tikino, kad pasieniečių šunį Ramzį miške nušovė visai atsitiktinai.<br>A.Pilaitienės nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Aušra PILAITIENĖ LR korespondentė

May 20, 2017, 9:43 AM, atnaujinta May 20, 2017, 11:58 PM

Tauragės rajono apylinkės teisme vakar A.Komskis kaltės nepripažino ir tikino, kad tąkart grėsė pavojus jo gyvybei, todėl ir šovė į žemę esant būtinajai ginčiai, bet kulka pataikė į bėgantį trejų metų šunį Ramzį.

Teismo manymu, A.Komskis – profesionalus medžiotojas, sukaupęs pakankamai žinių apie gyvūnų elgesį ir ginklus, todėl šaudamas turėjo įsitikinti, kad niekam nekils pavojaus.

Nustatyta, kad kulka paleista tyčia, demonstruojant nepateisinamą negailestingumą ir savivalę, be jokios priežasties. Už tokį nusikaltimą numatyta ne tik bauda, laisvės apribojimas, bet ir laisvės atėmimas iki dvejų metų. A.Komskis jos išvengė.

Tykojo kontrabandininkų

Trejų metų pasieniečių šuo Ramzis nuo A.Komskio kulkos krito pernai rugsėjo 27-osios vakarą. Tragedija nutiko šalia Bitėnų kaimo (Pagėgių sav.) esančiame miške.

27-erių kinologas Valdas Stancikas tąkart su kitais pasieniečiais tykojo pasaloje cigarečių kontrabandininkų.

Toje pačioje vietoje atsidūrė ir medžiojęs A.Komskis.

Jo paleista kulka šunį pakirto kinologo akyse.

V.Stanciko teigimu, Ramzis negalėjo nieko išgąsdinti, elgėsi ramiai kaip visada, kai ieškodavo pėdsakų. Jei jis būtų pastebėjęs žmogų, būtų sustojęs ir laukęs pasieniečio komandos.

Šuo buvo apvilktas liemene su skiriamaisiais ženklais.

Likti gyvam nebuvo galimybių

A.Komskio gynėja teisme siekė įrodyti, kad tarnybinį šunį pakirto rikošetu atskriejusi kulka. Taip esą leidžia manyti prie šuns rastas kulkos apvalkalas. Neva nuo kažko atšokusi kulka susiskaidė į dalis.

Tokią versiją teisme paneigė specialistai – balistikos ir šūvio aplinkybių bei teismo medicinos ekspertai.

Ramzį pakirtusi iš medžioklinio graižtvinio šautuvo paleista kulka pataikė į krūtinę, sužalojo tris šonkaulius, sutraiškė tarpšonkaulinius raumenis, trachėją, pažeidė stemplę, kairįjį prieširdį, kulkos skeveldros sumaitojo kitus vidaus organus.

Susidūrusi su kaulais kulka suskilo. Jos apvalkalas išsprūdo lauk. Tokius sužalojimus, kokius patyrė Ramzis, palieka tik nesuskilusi kulka.

Ramzis nugaišo iškart. Jokių galimybių likti gyvam nebuvo.

Nustatyta, kad kulka buvo paleista iš ne mažesnio negu 2,5 metro atstumo.

Ilgai skaičiavo šuns vertę

Pagėgių rinktinės atstovė Rita Gečienė sakė, kad nelengva nustatyti puikiai išmokyto, ne vieną kontrabandininką padėjusio sučiupti aviganio vertę. Jos teigimu, Kalėjimų departamentas panašų šunį įsigijo už 22 tūkst. JAV dolerių, Lietuvos kariuomenė – už 34 tūkst. JAV dolerių.

Speciali komisija suskaičiavo, kiek realiai investuota į šunį, kuris pasaulį išvydo 2013-ųjų gegužės 9-ąją, o Pagėgiuose gyveno nuo tų metų lapkričio 1-osios. Tuomet veislyne įsigytas šuo kainavo 289,6 euro.

Trejus metus jis buvo šeriamas, vežiojamas pas veterinarus, auklėjamas, kol įgijo aukščiausią tarnybinio šuns kategoriją.

Kinologui buvo mokamas atlyginimas, jis vykdavo ir į komandiruotes.

Taip pat įskaičiuotos Ramzio atminimo ceremonijos išlaidos. Iš viso – 8081 euras.

Kuriamas paminklas žuvusiems keturkojams

Iškart po Ramzio žūties pasigirdo siūlymų įamžinti jo atminimą ir pastatyti paminklą tarnyboje žuvusiems keturkojams.

Iniciatyvos ėmėsi tarnybą baigusiais šunimis besirūpinantis kinologų klubas „Draugo letena“. Žmonės paminklui paaukojo 8200 eurų.

Paminklą kuria skulptorius iš Marijampolės Kęstutis Balčiūnas. Kūrinys vaizduos natūralaus dydžio belgų aviganį su liemene ir kitais tarnybinio šuns skiriamaisiais ženklais.

Kūrinys nebus keliamos ant pjedestalo – jį galės iš arti apžiūrėti ir paliesti ir patys mažiausieji.

Paminklas stovės Vilniaus rajone, Mickūnuose, pasienio tarnybos kinologijos centre. Atidarymo iškilmės planuojamos rugpjūčio pradžioje.

Po iškilmingos atsisveikinimo su Ramziu ceremonijos urna su keturkojo palaikais laikoma Pagėgių rinktinės muziejuje. Čia įrengta ekspozicija, pasakojanti apie Ramzio tarnybą ir gyvenimą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.