Pradėtas tyrimas dėl nužudytos Ievos Strazdauskaitės paniekinimo

Kauno policijos pareigūnai pradėjo ikiteisminį tyrimą dėl Ievos Strazdauskaitės atminimo paniekinimo. Apie tai pirmadienį pranešė Kauno apskr. VPK viršininkas Darius Žukauskas.

 Policija pradėjo tyrimą dėl I.Strazdauskaitės atminimo paniekinimo.<br> Nuotr. iš asmeninio archyvo
 Policija pradėjo tyrimą dėl I.Strazdauskaitės atminimo paniekinimo.<br> Nuotr. iš asmeninio archyvo
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

May 22, 2017, 2:16 PM, atnaujinta May 22, 2017, 4:46 PM

„Viename iš interneto portalų „Laisvas laikraštis“, taip pat popieriniame variante buvo pateikiama tikrovės neatitinkanti informacija apie Ievos Strazdauskaitės mirties aplinkybes ir jos sąsajas su narkotikais, uždraustomis apyvartoje medžiagomis, neteisėtu pinigų gabenimu.

Tuo buvo sumenikinama mirusioji, buvo sukeltas didelis tiek artimųjų, tiek kitų žmonių nepasitenkinimas, buvo formuojama nuomonė, kad ji vykdė nusikalstamą veiką ir dėl to tapo nusikaltėlių auka“, – sakė D.Žukauskas.

Ikiteisminis tyrimas buvo pradėtas artimųjų prašymu dar balandžio 28 dieną. Kauno policijos viršininkas žadėjo, kad tyrimas greitai bus baigtas. Artimiausiu metu planuojama pareikšti įtarimus.

D.Žukauskas patikino, kad tyrimo metu nebuvo gauta net menkiausio fakto, kad I.Strazdauskaitė gabentų narkotikus, apyvartoje uždraustus daiktus, pinigus ar kitokius nusikalstamu būdu įgytus daiktus. 

„Buvo kategoriškai paneigta ta prielaida ir versija, kad ji buvo kurjerė, gabeno pinigus ar narkotikus“, – sakė Kauno policijos viršininkas. 

D.Žukauskas vardijo, kad merginos atminimą niekinančių straisnių buvo ne vienas. „Buvo tekstai kovo 16, balandžio 21 dienomis, kad policija slepia I.Strazdauskaitės pagrobimo ir nužudymo motyvus, kad policiją siutina "Laisvo laikraščio" keliamos versijos, kad "Audi A7" nebuvo pagrindinis nusikaltimo motyvas. Eilė tokių publikacijų, kurios neatitinka tikrovės ir kuriose yra menkinama nužudytosios vardas ir atminimas", - sakė viršininkas.

Nužudytosios artimieji kreipėsi ir į leidinį, ir į policiją, ir į Žurnalistų etikos komisiją. 

Kalbėdamas apie motyvus, kodėl tokie straipsniai buvo publikuojami, D.Žukauskas svarstė, kad galbūt jais siekta sukelti nepasitikėjimą tiek policija, tiek Vyriausybe, kitais svarbiais asmenimis.

Už šį nusikaltimą Baudžiamasis kodeksas įpareigoja bausti asmenį viešaisiais darbais arba bauda, arba laisvės apribojimu, arba areštu.

Tai ne pirmas kartas, kai Kauno pareigūnai pradeda tyrimą dėl mirusio asmens atminimo paniekinimo. Toks pats tyrimas buvo atliktas dėl Vaido Milinio šmeižimo po mirties.

Kauno apygardos teismo teisėjo Alberto Milinio įsūnis buvo nušautas 2010 metais. Kriminologė Rūta Gajauskaitė buvo nuteista už tai, kad skleidė informaciją, jog vaikinas galėjo būti Drąsiaus Kedžio paminėtas "trečiasis pedofilas Aidas". 

Į teisiamųjų suolą tuomet sėdo ir "Laisvo laikraščio" leidėjas Aurimas Diržius. Tačiau redaktorius bausmės išvengė, nes nepavyko įrodyti, kad jis sąmoningai siekė paskleisti tikrovės neatitinkančią informaciją. 

 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.