Važiavo į statybas, tačiau teko vogti

Penkeri su puse metų nelaisvės – tokia bausmė skirta individualios įmonės savininkui iš Druskininkų už prekybą žmonėmis. Jis su savo bendrininkais vežė žmones vogti į užsienį.

L.Vaškevičius tikino, kad tik norėjo pagelbėti sunkiai gyvenantiems žmonėms.<br>A.Pilaitienės nuotr.
L.Vaškevičius tikino, kad tik norėjo pagelbėti sunkiai gyvenantiems žmonėms.<br>A.Pilaitienės nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Aušra Pilaitienė, LR korespondentė

May 25, 2017, 7:19 AM

Tris kartus Lietuvoje jau teistas, Prancūzijos, Vokietijos ir Norvegijos teismų slenksčius mynęs 32 metų Laimonas Vaškevičius kaltės nepripažino ir tikino norėjęs padėti darbo ir pinigų neturintiems tautiečiams.

Klaipėdos apygardos teismas nustatė, jog L.Vaškevičius su bendrininkais, pasinaudodami žmonių pažeidžiamumu, verbavo, gabeno ir išnaudojo juos nusikalstamai veikai ir iš to pelnėsi.

Nusikaltimai buvo vykdyti nuo 2014 metų kovo 19 iki balandžio 4 dienos.

Neturėjo pasirinkimo

Vaikiną, kuriam diagnozuotas lengvas protinis atsilikimas su elgesio sutrikimu, jis apgaule įkalbėjo vykti neva dirbti statybose Prancūzijoje už gerą užmokestį.

Panašiai sugundė ir dar vieną vyrą.

Vienas iš Klaipėdos, kitas iš Ignalinos atvažiavo į Druskininkus, o paskui dviem automobiliais buvo išgabenti į užsienį.

Jau pakeliui paaiškėjo, kad vietoj legalaus darbo jie turės vogti iš parduotuvių, o jei nesutiks, keliaus į Lietuvą pėsčiomis šlubuodami, nes bus sumušti.

Šiuolaikiniai vergai neturėjo pasirinkimo – užsienio kalbos nemoka, pinigų nėra. Vogė, kol buvo sulaikyti pareigūnų.

Vogė viską, ką panešė

Nukentėjęs M.C. pasakojo, kad nuvažiavę į Druskininkus būsimo darbo Prancūzijoje tikėjosi ir daugiau žmonių. Viena mergina, iš kažkur išgirdusi, kad reikės vogti, spėjo pabėgti.

Pakeliui sužinojęs, ką turės veikti, M.C. nebegalėjo nieko pakeisti. Kelias naktis miegojo viešbučiuose, iš jų dingdavo nesusimokėję.

Pinigų nebuvo, tekdavo vogti ir maisto sau. Iš kitų parduotuvių gvelbdavo sportinę aprangą ir avalynę, drabužius, parfumeriją, alkoholinius gėrimus.

Kiti nueidavo ir nukarpydavo apsaugos prietaisus, o jis sukraudavo viską į kuprinę, kas netilpdavo, užsikišdavo už juosmens.

Kur tie daiktai keliaudavo, nežino.

Kartą jam pavyko išnešti net 100 vienetų parfumerijos prekių.

Net nesuprato, kur atsidūrė

Policijai vaikinas įkliuvo keletą kartų. Paaiškinti, kad yra išnaudojamas, jis nesugebėjo. Jis nesuprato nei kokiame mieste, nei kokioje šalyje atsidūrė.

Nusprendęs grįžti namo pėsčiomis bandė stabdyti pakeleivingas mašinas, bet niekas nestojo.

Pamatęs ant suolelio sėdinčią moterį sugebėjo su ja susišnekėti naudodamasis „Google“ vertimo programėle. Ji pakvietė vaikiną į namus, pavalgydino, leido nusimaudyti, paskambinti artimiesiems ir suteikė nakvynę.

Buvo įkalintas 3 mėnesiams

Panašiai pasakojo ir dar vienas vaikinas. Po kelių sėkmingų „operacijų“ iš vienos parduotuvės užsienyje jis bandė pavogti 1600 eurų vertės parfumerijos prekių, tačiau buvo sulaikytas ir 3 mėnesiams atsidūrė už grotų.

Atlikęs bausmę paskambino tiems patiems išnaudotojams, nes neturėjo kur dėtis.

Po dar dviejų vagysčių atsidūręs Kanuose (Prancūzija) sugebėjo iš čia dingti ir grįžti į Lietuvą.

Apklausiamas teisme jis pakeitė ankstesnius savo parodymus – tikino, kad vogti niekas nevertė, ir pareiškė niekam pretenzijų neturįs, tačiau teismas rėmėsi ankstesniais jo parodymais.

Atsakomybės neprisiėmė

L.Vaškevičius tikino turėjęs pažįstamą Prancūzijoje, kuris paprašė surinkti Lietuvoje statybininkų brigadą.

Esą nusprendusius vykti kartu perspėjo, kad dėl įdarbinimo atsakomybės neprisiima, – jei nepavyks, teks suktis, kaip kas išmano.

Prancūzijoje bandė skambinti darbą žadėjusiam žmogui, bet jo telefonas buvo išjungtas. To žmogaus pavardės nežino, telefono numerį pametė.

Kito darbo susirasti nepavyko, todėl kelias dienas pats nakvojo automobilyje ar Prancūzijos paplūdimiuose.

Kai baigėsi pinigai, vogti eidavo visi.

Už prekybą žmonėmis teismas L.Vaškevičiui skyrė pusšeštų metų pataisos namuose. Jis taip pat turės sumokėti nukentėjusiajam 3 tūkst. eurų neturtinės žalos – penkis kartus mažiau, negu šis tikėjosi.

Antrojo kaltinamojo šioje šiuolaikinių vergų istorijoje byla išskirta – vyras pasislėpė užsienyje, paskelbta jo paieška.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.