Su policininkais susigrūmę vyrai – recidyvistai, apmulkinę dešimtis žmonių

Šiauliuose nuosprendį išgirdo sukčių gauja, kuri pernai kelis mėnesius siautė visoje Lietuvoje. Aferistai mulkino automobilių pardavėjus – nesumokėję nė cento pasiimdavo mašinas ir jų skubiai atsikratydavo.

  Visi keturi recidyvistai iškeliaus į įkalinimo įstaigą.<br>  G.Šiupario nuotr.
  Visi keturi recidyvistai iškeliaus į įkalinimo įstaigą.<br>  G.Šiupario nuotr.
 L.Baranauskas išgirdo džiugią žinią – įkalinimo išvengė.<br> G.Šiupario nuotr.
 L.Baranauskas išgirdo džiugią žinią – įkalinimo išvengė.<br> G.Šiupario nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Jun 14, 2017, 6:52 PM, atnaujinta Jun 15, 2017, 7:13 AM

Praėjusiais metais sučiuptiems keturiems aferistams buvo uždėti antrankiai, tad į teismo salę jie buvo atvesdinti konvojaus pareigūnų. Penktasis gaujos narys nusikalto pirmąsyk, todėl nuosprendžio laukė laisvėje.

Tačiau įdomiausia įvyko jau po posėdžio svarstymo: 5 nuteistieji, vedami iš posėdžių salės, susistumdė su pareigūnais. Vienas pareigūnų koridoriuje pastebėjo ant grindų numestą nedidelį paketą ir jį prispaudė su koja. Paketas greičiausiai buvo skirtas nuteistiesiems. Pamatę, kad nelegalios siuntos nepasiims, nuteistieji koridoriuje ėmė priešintis pareigūnams.

Per ikiteisminį tyrimą išsiaiškinta, kad 28 metų Romaldas Mišutis, 23 m. Dovydas Maulius, 22 m. Eimantas Žemrieta pernai per pusmetį apgaule įsigijo 20 įvairių markių automobilių.

Iš Šiaulių ir rajono kilę aferistai patiklių aukų ieškojo visoje šalyje – važinėjo į Vilnių, Kauną, Klaipėdą, Kelmės, Plungės, Panevėžio, Kėdainių, Prienų rajonus.

Gaudavo bevertę klastotę

Sukčiai naudojosi palyginti paprasta schema. Pirmiausia internete buvo susirandamas automobilio pardavėjas ir susitariama dėl susitikimo. Atvažiavę pirkėjai pateikdavo pirkimo – pardavimo sutartį ir vekselį, kuriuo įsipareigodavo per sutartyje numatytą terminą atsiskaityti už mašiną.

Apkvailintas pardavėjas atiduodavo savo automobilį negavęs nė cento, o aferistai skubiai atsikratydavo įkalčiu. Mašina dažniausiai būdavo parduodama tą pačią dieną. 

Pirmas į aferistų pinkles pateko radviliškietis, kuris praėjusių metų kovo 16 d. už 1150 eurų pardavė automobilį „Mercedes Benz A160”. Vietoj pinigų vekselį gavęs vyriškis net neįtarė, kad po poros valandų jo mašiną už 550 eurų nupirko šiaulietis.

Apmulkino dešimtis žmonių

Naudojantis šia schema buvo apkvailinta 30 žmonių. Teismas konstatavo, kad nukentėjusiesiems buvo padaryta daugiau kaip 22 tūkstančių eurų žala.

R.Mišutis su E.Žemrieta į nusikalstamą veiką įtraukė ir anksčiau neteistą šiaulietį 21 m. Lauryną Baranauską ir jau penkis kartus teistą 23 m. Giedrių Kučinską. Naujokas su recidyvistais pernai balandį Šiauliuose pavogė 400 eurų vertės automobilį „Citroen Xsara“.

Vieną po kito sulaikius gaujos narius, paaiškėjo tikrasis jų veiklos mastas. Nusikaltėliams buvo pateikti įtarimai ne tik dėl sukčiavimo, neteisėtos prekybos automobiliais, dokumentų klastojimo, bet ir dėl kvaišalų laikymo. 
 
Recidyvistus pasiuntė už grotų

Bylą nagrinėjusi teisėja Ilona Jakubėnienė suskaičiavo, kad R.Mišutis įvykdė 26, D.Maulius – 27, E.Žemrieta – 18, o G.Kučinskas ir L.Baranauskas - po 1 nusikaltimą. Teisiamieji apdairiai suskubo pripažinti kaltę, todėl jiems bausmė buvo sumažinta trečdaliu.  

8 kartus teistam R.Mišučiui ir 11 kartų teistam D.Mauliui teismas paskirta po 2 metus ir 2 mėnesius kalėti. Tačiau paskirtoji bausmė subendrinta su šiemet Kėdainių teisme skirtu nuosprendžiu, tad R.Mišučiui pataisos namuose teks praleisti 3 metus ir 3 mėnesius, o D.Mauliui – 3 mėnesiais trumpiau.

5 kartus teistas E.Žemrieta buvo įkalintas 1 metams 8 mėnesiams, bet jam bausmė irgi buvo subendrinta. Šiam recidyvistui paskirtas įkalinimas 1 metams ir 11 mėnesių. 

Irgi 5 kartus teistam G.Kučinskui teismas skyrė 6 mėnesių pataisos namuose bausmę. Subendrinus bausmę, jam paskirtas laisvės atėmimas 1 metams ir 4 mėnesiams bei 50 MGL (1883 eurų) bauda. 

Teisiamųjų suolo naujokui L.Baranauskui teismas buvo gailestingas - paskyrė 9 mėnesių laisvės apribojimo bausmę. 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.