Drąsiaus Kedžio bendrininkas bausmę atliks Alytuje

Aštuonerių metų laisvės atėmimo bausme nuteistas Drąsiaus Kedžio draugas Raimundas Ivanauskas trečiadienį iš Lukiškių tardymo izoliatoriaus-kalėjimo perkeltas į Alytaus pataisos namus, kur turės atlikti jam paskirtą bausmę.

 Teismas pripažino, kad R.Ivanauskas aktyviai padėjo D.Kedžiui ruošiantis žudyti žmones.    <br> R.Danisevičiaus nuotr.
 Teismas pripažino, kad R.Ivanauskas aktyviai padėjo D.Kedžiui ruošiantis žudyti žmones.    <br> R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jun 28, 2017, 3:42 PM

Dėl prasto regėjimo R.Ivanauskas bus įkurdintas pataisos namų socialiniame sektoriuje, kuriame bausmes atlieka nuteistieji turintys įvairiausių sveikatos problemų.

D.Kedžio bendrininkas buvo suimtas birželio 16 dieną savo namuose ir beveik dvi savaites praleido Lukiškėse. 

Laisvės atėmimo bausmė kauniečiui įsigaliojo birželio 2 dieną, kai Lietuvos apeliacinis teismas paskelbė, kad Vilniaus apygardos teismo D.Kedžio draugui paskirta aštuonerių metų laisvės atėmimo bausmė lieka nepakeista, nors kaunietis ir išteisinamas dėl Mindaugo Žalimo kurstymo dalyvauti D.Kedžio planuotose nusikaltimuose.

R.Ivanauskas buvo pripažintas kaltu padėjęs D.Kedžiui planuoti ir rengtis Jono Furmanavičiaus ir Violetos Naruševičienės nužudymams.

Šiuos žmones D.Kedys nušovė 2009 metų spalio 5 dieną ir pasislėpė, bet 2010 metų balandžio 17-ąją pats buvo rastas negyvas. Medicinos ekspertų teigimu, D.Kedys girtas užspringo savo skrandžio turiniu.

R.Ivanauskas ir jo buvusi sugyventinė Eglė Barauskaitė, kurią teismas išteisino, teisėsaugos akiratyje atsidūrė iškart po žmogžudysčių Kaune, tačiau ilgą laiką tyrėjams trūko įrodymų, kad juos būtų galima suimti.

Tokia galimybė atsirado tik 2011 metų pabaigoje, kai nusprendė nebetylėti M.Žalimas. Jis žurnalistams, o po to ir prokurorams papasakojo, kad 2009 metų rugsėjį pas jį atvažiavo R.Ivanauskas, E.Barauskaitė ir D.Kedys.

E.Barauskaitė liko namuose su jo dabar jau žmona Laura, o vyrai išvažiavo į miestą.

Pasak M.Žalimo, važinėjant D.Kedys ir R.Ivanauskas pradėjo jį įkalbinėti, kad jis padėtų D.Kedžiui pasislėpti po įvykdytų žmogžudysčių bei smulkiai aptarė kur jį turės pasiimti, kaip jie susisieks tarpusavyje. 

M.Žalimas D.Kedį tyrėjo paimti Marijampolėje, atvežti į sodo namelį Pavilnyje ir rūpintis, kol jis slapstysis. 

Likus iki žmogžudysčių maždaug savaitei M.Žalimas nuvažiavo į Kauną ir paėmė D.Kedžio daiktus, kuris jis buvo palikęs pas E.Barauskaitę ir R.Ivanauską.

Tą pačią dieną M.Žalimas kreipėsi į Policijos departamentą ir papasakojo apie D.Kedžio planus žudyti žmones, tačiau pareigūnai juo nepatikėjo ir kelio žmogžudystėms neužkirto.

Tai, kad R.Ivanauskas buvo aktyvus D.Kedžio pagalbininkas išduota ir jo namuose daryti slapti įrašai.

Iškart po D.Kedžio laidotuvių, R.Ivanauskas E.Barauskaitės sesers vyrui sakė, kad D.Kedys buvo ginkluotas ir nesiruošė pareigūnams pasiduoti gyvas. 

Taip pat jis apgailestavo, kad dėl akies operacijos pats negalėjo žudyti žmonių bei prasitarė, kad pagal D.Kedžio planą jo pagalbininku turėjo tapti Juodkrantėje gyvenęs Albertas Žilius, tačiau šis labai išsigando, užgėrė, o po to spruko atgal į Juodkrantę. 

D.Kedys bijojo, kad draugas gali jį išduoti. „O čia Albertucha kalba tai čia, jisai nieko nežino, po mėnesio Drąska jį pati (keiksmažodis) dėsiu, nes jisai, sako, išduos (keiksmažodis) viską, padla“, - D.Kedžio žodžius kartojo R.Ivanauskas.

Apie tai, kad D.Kedys planuoja susidoroti su A.Žiliumi R.Ivanauskas savo kalboje pamini porą kartų.

„Durnius“, - apibūdina A.Žilių R.Ivanauskas, - „Kai jisai jį paliko, sako, gal jį patį padėt, nes išduos visą reikalą“.

Vėliau šių savo žodžių R.Ivanauskas atsižadėjo ir pavadino girto fantazijomis, tačiau kiti byloje surinkti įrodymai nepaliko abejonių - 2009 metų rudenį kaunietis buvo sveikas ir aktyviai talkino D.Kedžiui.

Ir tik vėliau R.Ivanauskas, siekdamas išvengti gresiančios atsakomybės, gavo pažymą, kad serga Alzheimeriu bei pradėjo kalbėti, kad yra visiškai aklas.

Alzheimerį D.Kedžio bendrininkas netikėtai išsigydė teisme, tačiau iki paskutinės teismo dienos tvirtino, kad nieko nemato. Ar taip yra iš tikro, atsakyti neįmanoma. 

Nors R.Ivanausko regėjimui patikrinti buvo paskirta ekspertizė, ekspertai prisipažino, kad Lietuvoje nėra tokios įrangos, kuri leistų patikrinti mato žmogus ar simuliuoja.

Ar R.Ivanauskas atliks visą jam skirtą bausmę, parodys ateitis. Kaunietį uždarius, jo advokatai suskubo įteikti kasacinį skundą Lietuvos Aukščiausiajam Teismui. 

Skundas teisme jau gautas ir perduotas atrankos kolegijai, kuri nuspręs, ar skundas yra priimtinas ir gali būti nagrinėjamas teisme.       

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.