Mušė, plėšė, tačiau nežudė?

Kauno apygardos teisme paskelbtas nuosprendis dviem žiaurumu pagarsėjusios Marijampolės gaujos nariams, kaltinamiems reketu, plėšikavimu ir nužudymu. Dėl sunkiausio nusikaltimo kaltinamieji išteisinti.

A.Bartuška už grotų turėtų praleisti  10 metų, tačiau bylos baigtis jam galėjo būti gerokai prastesnė.<br>G.Bitvinsko nuotr.
A.Bartuška už grotų turėtų praleisti 10 metų, tačiau bylos baigtis jam galėjo būti gerokai prastesnė.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jul 7, 2017, 7:43 AM

Teismas 37-erių Aurelijų Bartušką pripažino kaltu pagal keturis Baudžiamojo kodekso straipsnius ir skyrė 10 metų laisvės atėmimo bausmę, o 32-ejų Mantvydą Bendoraitį išteisino.

Trečiasis kaltinamasis – marijampolietis 46-erių Kęstutis Bartninkas – nuosprendžio laukė laisvėje, o artėjant bylos nagrinėjimo pabaigai patyrė sunkią traumą – nelaimingo atsitikimo metu susilaužė stuburą. Jo gydymas truks labai ilgai, todėl kaltinamojo byla išskirta.

Iš trijų teisiamųjų suimtas buvo tiktai vienas gaujos vadeivų A.Bartuška, pravarde Aurius.

Jis prieš kelerius metus buvo nuteistas kitoje byloje.

Grobiu tapo pensijos

Marijampolės krašte grupuotė siautėjo 2000–2008 m., o paskui jos nariai slapstėsi užsienyje.

Kriminalistams nusikaltimus pavyko atskleisti tiktai prieš dvejus metus.

A.Bartuška, K.Bartninkas ir keturi jų bendrininkai 2000 metų gegužės 12-ąją įsiveržė į Lietuvos pašto skyrių, esantį Netičkampio kaime (Marijampolės savivaldybė).

Ginkluoti plėšikai penkiems pašto darbuotojams liepė gultis ant grindų, surišo juos, sumušė ir prigrasino tylėti.

Užpuolikai pagrobė daugiau nei 13 tūkst. eurų vertės Lietuvos pašto automobilį „Ford Transit“ ir jame buvusius 42 tūkst. eurų, skirtus pensijoms išmokėti.

Pardavėjai – smūgis

A.Bartuškos ir K.Bartninko sėbrai teistumo už šį plėšimą ir daugelį kitų nusikaltimų išvengė, nes padėjo policijos pareigūnams juos atskleisti.

Įtariama, kad 2001 metų sausį A.Bartuška su trimis bendrininkais apiplėšė Vilkaviškyje įsikūrusią juvelyrinių dirbinių parduotuvę „Taurusis kristalas“.

Jie sunkiai sužeidė pardavėją – moteris po stipraus smūgio prarado sąmonę ir parkrito ant grindų, jai į smegenis išsiliejo kraujas. Nusikaltėliai pagrobtus daugiau kaip 4 tūkst. eurų vertės papuošalus pardavė.

2001-ųjų rudenį Meškučių kaime (Marijampolės savivaldybė) K.Bartninkas su bendrininkais apiplėšė pasiturintį ūkininką – atėmė iš jo 23 tūkst. eurų vertės visureigį „Mitsubishi Pajero“, telefoną, kitų daiktų.

Kas nužudė studentą?

A.Bartuška ir M.Bendoraitis taip pat buvo teisiami dėl Marijampolės kolegijos trečio kurso studento 21 metų Martyno Bacevičiaus nužudymo.

2008 metų gegužę užpuolikai į jaunuolį paleido 5 kulkas. Manyta, jog A.Bartuška taip nutarė atkeršyti M.Bacevičiui, mat įtarė jį pasikėsinimu nužudyti.

M.Bacevičius išties buvo žinomas vietos policijos pareigūnams, o kulkos jį pakirto Mokolų gatvėje, prie 65-ojo namo.

Vaikinas vakare grįžo iš žvejybos, pastatė automobilį gyvenamojo namo kieme esančioje aikštelėje ir ėjo į butą, kai pasigirdo trys šūviai.

Jaunuolis dar bandė bėgti, tačiau susmuko gretimo daugiabučio kieme. Įvykio vietoje ant šaligatvio plytelių policijos pareigūnai aptiko tris šovinių tūteles, o prie namo kampo – gulintį sužalotą žmogų.

Marijampolės ligoninėje medikai aptiko dvi šautines žaizdas pilvo srityje. Sunkios būklės marijampolietis buvo paguldytas į Reanimacijos skyrių, tačiau netrukus mirė.

Teismas abu vyrus dėl šio nusikaltimo išteisino, nes byloje nėra nė vieno jų kaltės įrodymo.

Ant šovinių tūtelių neieškota DNR pėdsakų, pas įtariamuosius nerasta ginklų, ant jų drabužių neaptikta šūvių mikrodalelių.

Paskelbus šį nuosprendį pareigūnams teks atnaujinti M.Bacevičiaus žudikų paiešką, bet tikimybė ištirti šį nusikaltimą labai menka.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.