Trys nusikaltėlių išpuoliai plungiškį sukrėtė, o tyrėjai nuvylė

Trisdešimt metų teisėsaugos srityje išdirbęs plungiškis Česlovas Spudulis pradėjo keiksnoti policiją, kai pačiam prireikė pagalbos. Prieš metus kažkas bandė padegti jo butą, dukters automobilį ir supleškino sodo namelį, bet kaltų iki šiol nerasta.

Nusikaltėliai, kurie tą pačią naktį išdaužė buvusio kriminalisto buto langus ir sudegino sodo namelį, nenustatyti.
Nusikaltėliai, kurie tą pačią naktį išdaužė buvusio kriminalisto buto langus ir sudegino sodo namelį, nenustatyti.
 Nusikaltėliai liko nenustatyti.
 Nusikaltėliai liko nenustatyti.
 Č.Spudulis.
 Č.Spudulis.
Daugiau nuotraukų (3)

Aušra PILAITIENĖ LR korespondentė

Jul 25, 2017, 8:51 AM

Ikiteisminis tyrimas dėl pasikėsinimo sunaikinti svetimą turtą ir svetimo turto sunaikinimo visuotinai pavojingu būdu buvo nutrauktas.

Jis atnaujintas tik po to, kai pagalbos prašydamas 79 metų Č.Spudulis prirašė laiškų visokioms instancijoms – tarp jų ir policijos generaliniam komisarui bei generaliniam prokurorui.

Per naktį – trys išpuoliai

Serija išpuolių nutiko pernai rugpjūčio 4-osios naktį. Apie 4 valandą Č.Spudulis nubudo nuo dūžtančių stiklų garso. Atsikėlęs vyras pamatė, kad išdaužti du jo buto pirmame aukšte langai.

Išėjęs į lauką pensininkas pastebėjo, kad apdegintas plastikinis lango rėmas. Jis mano, kad kažkas norėjo butą padegti, bet kai tai nepavyko, išdaužė langus.

Sunerimęs Č.Spudulis iškart paskambino dukteriai. Moteris nusprendė važiuoti pas susijaudinusius tėvus – priėjusi prie savo automobilio ji pastebėjo, kad kažkas bandė jį padegti – šalia mėtėsi nudegę ilgieji degtukai.Po valandos užsiliepsnojo Č.Spudulio sodo namelis „Dobilo“ sodų bendrijoje Kaušėnų kaime. Kol atvyko gaisrininkai, ugnis surijo visas medines namo detales – duris, langus ir baldus. Liko tik mūro dalis. Nustatyta, kad namelis buvo padegtas.

Žino, kaip reikėtų tirti

„Per vieną naktį skirtingose vietose į mano ir mano šeimos turtą pasikėsinta tris kartus, tačiau iki šiol nenustatyti asmenys, kurie tai padarė“, – stebisi Č.Spudulis, didžiąją dalį gyvenimo dirbęs kriminalinėje tarnyboje ir žinantis, kaip tokie nusikaltimai turi būti tiriami.

Jo manymu, Plungės policijos tyrėja Edita Kupetienė be priežasties vilkino ikiteisminį tyrimą, niekas net nepasidomėjo, ar nukentėjęs žmogus ką nors įtaria.

Neapklausti Spudulių namo ir sodo kaimynai, kurie galbūt tą naktį pastebėjo įtartinų asmenų. Tyrėjų nesudomino ir įvykio vietose rasti degtukai, nesidomėta, kokiu degiuoju skysčiu buvo aplieta palangė.

Grasinimų sulaukė anūkas

„Nei aš, nei mano žmona priešų neturime, su niekuo nesipykstame, jokių grasinimų nesulaukėme, – tikino Č.Spudulis. – Tačiau tuo metu kartu su mumis gyveno anūkas Mantas, išsituokęs su savo žmona. Jie nesutarė dėl susitikimų su pustrečių metų dukterimi, kurią motina išsivežė į Angliją.

Ten ji jau metus gyvena su draugu. Jos draugas grasino mano anūkui susidorojimu, kartą skambindamas pareiškė: „Nusipaišei ant nugaros kryžių.“

Todėl tuos padegimus susiejome su komplikuotais anūko ir buvusios žmonos santykiais. Apie tai papasakojome Plungės policijos pareigūnams, tačiau jie į tai nekreipė dėmesio“, – pasakojo Č.Spudulis.

Kai ugnis niokojo plungiškių turtą, anūko buvusi žmona gyveno Plungėje, tačiau po to iškart išvyko į Jungtinę Karalystę.

Pernai gruodį susipažinęs su ikiteisminio tyrimo medžiaga Č.Spudulis kreipėsi į tyrimą kontroliuojantį prokurorą Bronislavą Razmą, prašė nušalinti netinkamai, jo manymu, dirbusią tyrėją, tačiau viskas liko kaip buvę.

Patys Spuduliai visaip stengėsi padėti tyrėjams. Pastebėję į Plungę grįžusią anūko buvusią sutuoktinę iškart apie tai pranešė. Tačiau jauna moteris pareigūnų nesudomino, po devynių dienų ji išvyko atgal į užsienį.

Vasario pradžioje Plungės prokuroras B.Razma sustabdė ikiteisminį tyrimą argumentuodamas, kad atlikti visi reikiami proceso veiksmai, panaudotos visos galimybės, tačiau asmenys, kurie padarė šią nusikalstamą veiką, nenustatyti.

Byla vėl sugrįžo į Plungę

Tuomet Č.Spudulis, surašęs raštą policijos generaliniam komisarui Linui Pernavui ir generaliniam prokurorui Evaldui Pašiliui, paprašė ikiteisminį tyrimą perduoti Klaipėdos apskrities policijos komisariatui.

„Beveik visą gyvenimą dirbau kriminalinės paieškos sistemoje, porą metų vadovavau tuometei Tauragės milicijai. Visą laiką stengiausi kiek galėdamas padėti žmonėms kovodamas su nusikaltėliais. Neturėjau jokių papeikimų, tik paskatinimus ir pagyrimus. Tačiau dabartinės Plungės policijos darbu teko didžiai nusivilti“, – nuoskaudą liejo Č.Spudulis.

Prieš kurį laiką plungiškiui buvo sužibusi menka viltis, kad situacija pasikeis.

Policijos departamento Imuniteto valdybos viršininkas Elanas Jablonskas Č.Spudulio skundą dėl aplaidaus Plungės policijos pareigūnų darbo persiuntė Klaipėdos apskrities policijos komisariatui, kad ši informacija būtų patikrinta.

Tačiau netrukus ikiteisminio tyrimo byla vėl nukeliavo į Plungę – tuo viskas ir baigėsi.

Tirs kiti pareigūnai

Teisybės nerandantį plungiškį neseniai pasiekė linksmesnė žinia.

Jam pranešta, kad Klaipėdos apylinkės prokuratūros vyriausiosios prokurorės pavaduotojo Valdemaro Vaitiekūno nutarimu panaikintas Plungės prokuroro B.Razmos nutarimas ir ikiteisminis tyrimas baudžiamojoje byloje atnaujintas.

Pažymėta, kad nebuvo atlikti visi reikiami proceso veiksmai, nepanaudotos visos galimybės nustatyti kaltininkus.

Papildomą tyrimą pavesta atlikti ne E.Kupetienei, o kitai tyrėjai, ikiteisminiam tyrimui vadovauja kita prokurorė.

Ikiteisminis tyrimas turėtų būti baigtas rugpjūčio 17-ąją. Č.Spudulis viliasi, kad bent šįkart pareigūnai savo pareigas atliks tinkamai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.