Šeimos drama: gindamas 14-metę seserį, nudūrė jos miegamajame užtiktą draugą

Už tautiečio nužudymą prieš teismą Airijoje stojęs septyniolikametis lietuvis išteisintas dėl tyčinio nužudymo, bet pripažintas kaltu dėl netyčinės žmogžudystės ir rudenį vėl turės atvykti į teismą.

D.Jenkus buvo nužudytas po to, kai buvo aptiktas 14-metės mergaitės kambaryje.
D.Jenkus buvo nužudytas po to, kai buvo aptiktas 14-metės mergaitės kambaryje.
Daugiau nuotraukų (1)

Asta Kuznecovaitė, LR korespondentė

Jul 25, 2017, 4:55 PM, atnaujinta Jul 25, 2017, 10:58 PM

„Aš neturėjau jokios priežasties jo žudyti, tai buvo nelaimingas atsitikimas“, – Kaslbaro (Airija) teisme aiškino už tautiečio 17-mečio Dovydo Jenkaus nužudymą teisiamas septyniolikametis.

Teisiamųjų suole atsidūręs jaunuolis teigė, kad neplanavo nužudyti savo keturiolikmetės sesers draugo ir net nesuprato, kada jam smeigė mirtiną dūrį peiliu.

Norėjo išvaryti iš namų

„Kai Dovydas parkrito, pamaniau, kad apsimeta arba kad yra girtas, todėl jį palikau ir grįžau namo.

Tik čia pažvelgęs į peilį pamačiau, kad jis kruvinas, o kai išgirdau prie D.Jenkaus pribėgusios sesers riksmą, supratau, kad jį nužudžiau“, – teisme aiškinosi nepilnametis lietuvis.

Jis teigė patyręs stresą, kai 2015 metų gruodžio 19-osios naktį savo sesers kambaryje aptiko trejais metais už ją vyresnį D.Jenkų. Kadangi jautėsi atsakingas už seserį, norėjo tik vieno – išgąsdinti nekviestą svečią ir kuo greičiau jį išvaryti iš savo šeimos namų.

Melavo apie bendraklasę

Pasak žudiku tapusio lietuvio, kada į jo namus atvyko D.Jenkus, jis negirdėjo. Jo motina buvo išvykusi, jis pats sėdėjo savo kambaryje ir žaidė kompiuterinius žaidimus.

Tik apie 1 val. užsimanęs pavalgyti išėjo iš savo kambario ir iš sesers miegamojo išgirdęs keistus balsus suprato, kad ji yra ne viena.

Paauglio, kuriam žmogžudystės naktį buvo 16 metų, teigimu, jis bandė patekti pas seserį, beldė į duris, jas daužė, bet vienos durys buvo uždarytos, o kitas kažkas laikė užrėmęs iš vidaus.

„Pamaniau, kad į namus kažkas įsibrovė, ir puoliau skambinti motinai, bet sesuo iš kambario sušuko, kad pas ją yra bendraklasė, nors aš įtariau, kad ten berniukas“, – pasakojo lietuvis.

Bandė sprukti per langą

Norėdamas pagąsdinti svečią vaikinas nuėjo į savo kambarį ir pasiėmė peilį. Kaip jis teigė, peilis buvo suvenyrinis ir namuose gulėjo tik kaip puošmena, su juo niekas niekada nieko nebuvo pjovęs.

Eidamas su peiliu link sesers kambario, jis pamatė D.Jenkų, kuris bandė sprukti per sesers kambario langą, ir pasileido paskui jį.

Kieme, apibėgus keturis ar penkis ratus, pasak lietuvio, D.Jenkus staiga sustojo, žengė link jo ir jie vienas į kitą atsitrenkė.

Jis bandė sesers draugą nustumti ir esą net nesuprato, kad jį sužeidė peiliu, kurį tebelaikė rankoje.

Teks grįžti į teismą

Teisme apklausti specialistai paneigė, kad mirtina žaizda D.Jenkaus kūne galėjo atsirasti jaunuoliams susidūrus.

Peilio ašmenys į 17-mečio kūną smigo 45 laipsnių kampu, o tai įrodo, kad buvo smeigta specialiai ir suprantant apie galimas pasekmes.

Vienintelis dūris D.Jenkui buvo mirtinas. Peilio ašmenys perdūrė plaučius, kairįjį širdies skilvelį, todėl jaunuolis neturėjo jokių galimybių gyventi.

Vis dėlto, nepaisydami specialistų išvadų, teismo posėdyje dalyvavę 12 prisiekusiųjų nusprendė, kad lietuvis nekaltas dėl tyčinės žmogžudystės ir turi atsakyti tik dėl netyčinio nužudymo.

Kokia jam turi būti skirta bausmė, spalį nuspręs jau kitas, Dublino teismas.

Mokykloje turėjo problemų

Tiek žudikas, tiek jo auka gerai pažinojo vienas kitą. Jaunuoliai kartu žaisdavo krepšinį, tačiau geri draugai nebuvo.

Pasak teisiamojo, motina jam ne kartą yra sakiusi, kad nebendrautų su D.Jenkumi, nes jis esą nuolat patenka į bėdą. Dėl šios priežasties jis prieštaravo ir D.Jenkaus bei savo sesers draugystei.

D.Jenkaus tėvai su penkiais vaikais į Airijos Klermoriso miestą atvyko 2012 metais.

Suaugusieji įsidarbino mėsos fabrike, o vaikai lankė mokyklą. „Sūnui mokykloje patiko, nors jis ir nebuvo labai geras mokinys. Atvykęs iš Lietuvos Dovydas turėjo problemų dėl kalbos, tačiau jis buvo protingas ir greitai įsitvirtino“, – teigė nužudytojo motina Ilona Jenkuvienė.

Kiti liudytojai apie D.Jenkų buvo šiek tiek kitokios nuomonės. Mokyklos, kurioje jis mokėsi, pedagogai prisimena, kad lietuvis buvo įtartas pinigų vagyste, tyčiojosi iš bendraamžių, todėl į mokyklą buvo iškviesti jo tėvai, o pats Dovydas kuriam laikui nušalintas nuo pamokų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.