Būti prostitute vertė ir elektrošoku

Į Vilnių iš provincijos atvykusią beraštę merginą mušė ir kankino ne tiktai prostitute ją įdarbinę vyrai. Ji patyrė ir tame pačiame bute klientų laukdavusios moters smurtą.

G.Žekauskaitę (dešinėje) visuose teismo posėdžiuose uoliai slepia draugė.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
G.Žekauskaitę (dešinėje) visuose teismo posėdžiuose uoliai slepia draugė.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
M.Matukas už grotų praleis 4 metus.
M.Matukas už grotų praleis 4 metus.
Daugiau nuotraukų (2)

Milda Kuizinaitė („Lietuvos rytas")

Jul 28, 2017, 7:25 PM

Smūgiai, prievarta brukami narkotikai ir net elektrošokas. Tai teko patirti iš nedidelio Dzūkijos miestelio į Vilnių atvykusiai merginai.

Apie kelis pragaru virtusius mėnesius ji Vilniaus apygardos teismui (VAT) sutiko papasakoti tik nuotoliniu būdu. Net lydima „Carito“ darbuotojos ji neišdrįso įžengti į salę, kurioje sėdėjo uždarbiavimu iš jos prostitucijos ir prekyba žmonėmis kaltinami Gintarė Žekauskaitė, Mindaugas Matukas ir Gintaras Tumėnas.

Sąvadautojai – už grotų

Nors visi teisiamieji ir jų draugė garsiai replikavo ir šaipėsi iš Lauros parodymų, VAT patikėjo tik jos pasakojimu.

Teismas nusprendė, kad nukentėjusiosios parodymai buvo įtikinami, o teisiamųjų pasakojimai – tik jų gynybinė versija.

Ne kartą teistam ir kaip kelių chuliganui išgarsėjusiam M.Matukui VAT skyrė ketverių metų laisvės atėmimo bausmę.

G.Tumėnui skirta bausmė ne tik už pelnymąsi iš prostitucijos, bet ir už narkotinių medžiagų laikymą. Jis už grotų praleis trejus su puse metų.

Bylos duomenimis, Rygos gatvėje G.Tumėnas buvo įsigijęs 0,453 gramo amfetamino. Dalį kvaišalų jis suvartojo pats, o likusius policininkai surado sustabdę jo automobilį BMW 530.

Naujokei – griežta mokytoja

Dvejų metų laisvės atėmimo bausmė skirta ir G.Žekauskaitei, bet teismas nusprendė jos vykdymą atidėti. Moteris įpareigota dvejus metus dirbti arba registruotis darbo biržoje.

Iki suėmimo 2015 metų vasarą G.Žekauskaitė dirbo prostitute. Teigiama, kad į šią veiklą ji įtraukė ir į Vilnių atvykusią Laurą.

Naujokė buvo apgyvendinta Vilniuje, Justiniškių rajone esančiame bute, kur laikinai gyveno ir intymių paslaugų ištroškusius klientus aptarnaudavo ir pati G.Žekauskaitė.

Laura tikino, kad M.Matukas ir G.Žekauskaitė imtis prostitucijos ją vertė jėga.

Ji tvirtino, kad buvo mušama, tampoma už plaukų ir net kankinama elektrošoku.

M.Matukas buvo atsakingas už jos darbą, o G.Tumėnas prižiūrėdavo G.Žekauskaitę ir vežiodavo pas klientus.

Nežino, kiek uždirbo

Po kelių mėnesių Laura pradėjo skųstis, kad M.Matukas ją išžagino ir ji laukiasi kūdikio.

Byloje teigiama, kad naujokė per dieną aptarnaudavo 3–4 klientus ir uždirbdavo 200–240 eurų (tuomet 700–800 litų). Tikslaus savo uždarbio Laura nurodyti negalėjo, nes visus pinigus atiduodavo G.Žekauskaitei.

Kiek pinigų ir už kokias paslaugas ji vėliau atiduodavo sąvadautojams, prostitutė taip pat nežinojo.

„Aš nemoku nei skaityti, nei rašyti, todėl nežinau, kas ir kur dėjo skelbimus“, – aiškino intelekto sutrikimų turintiems asmenims skirtą internatinę mokyklą baigusi moteris.

Slėpdavosi baruose

G.Žekauskaitė tapo jos prižiūrėtoja ir tuomet, kai iš nuomojamo buto Justiniškėse prostitutės persikėlė į Savanorių prospektą. Mergina teigė, kad išeiti iš buto galėdavo tik kartu su G.Žekauskaite arba tada, kai jos vežtis atvažiuodavo klientai.

Nors Laura su savimi turėjo mobiliojo ryšio telefoną, policijai skambinti bijojo. Prostitutė keliskart buvo pabėgusi nuo prižiūrėtojų, bet jie netrukus ją parsiveždavo iš parko ar baro.

„Gintarė mane mušė per nugarą, šonus ir sakė, kad jeigu kitą kartą pabėgsiu, bus dar blogiau“, – pasakojo nukentėjusioji.

Pasprukti padėjo klientai

Po trijų mėnesių jai pasprukti padėjo klientai. Patenkinusi kelis vyrus ji pasiguodė, kad buvo išžaginta sąvadautojo ir jau trečią mėnesį laukiasi kūdikio.

Klientai sutiko moters nebevežti atgal į butą. Kai atėjo laikas gimdyti, apie viską, ką jai teko patirti, moteris papasakojo socialinės tarnybos psichologei.

Tuomet trijulė buvo suimta. Nukentėjusiajai jie turės atlyginti neturtinę žalą – 10 tūkstančių eurų.

Visi nuteistieji savo kaltę neigė ir tikino, kad nukentėjusioji prostitucija vertėsi savo noru ir net buvo vadinama seksomane.

Jie tvirtino, kad Laura piktnaudžiavo alkoholiu, buvo apvogusi klientus, o iš nuomojamo buto galėdavo išeiti ne tik į parduotuvę, bet ir pas drauges.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.