Du kūdikius namų kieme užkasusi skuodiškė turėjo pasiteisinimą BYLA. Vaikus šiltnamyje užkasusi moteris nuo teismo neišsisuks

35 metų skuodiškė, pagimdžiusi du kūdikius ir juos užkasusi savo namų kieme, stos prieš teismą. Nustatyta, kad moteris nusikaltimo metu suvokė savo veiksmus, galėjo ir gali juos valdyti.

Abiejų kūdikių palaikai buvo užkasti šiame šalia namų stovinčiame šiltnamyje.<br>A.Pilaitienės nuotr.
Abiejų kūdikių palaikai buvo užkasti šiame šalia namų stovinčiame šiltnamyje.<br>A.Pilaitienės nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Aušra Pilaitienė („Lietuvos rytas“)

Aug 3, 2017, 6:26 AM, atnaujinta Aug 3, 2017, 10:47 AM

Tikslaus atsakymo, ar kūdikiai gimė gyvi, negauta – kūdikių palaikai per ilgai išgulėjo po žeme Daukšių kaime (Skuodo r.).

Ištyrę kovo mėnesį užkastus palaikus Klaipėdos teismo medicinos ekspertai negalėjo nustatyti, ar kūdikis gimė gyvas, nes palaikai beveik per keturias savaites buvo gerokai apirę.

Kada užduso – nežinia

Atsakymo į labai svarbų klausimą tikėtasi sulaukti iš Valstybinės teismo medicinos tarnybos ekspertų. Jiems buvo išsiųsti kūdikio lavono audinių pavyzdžiai histologiniams tyrimams.

Paaiškėjo, kad vaiko mirties priežastis – uždusimas. Bet kada jis užduso, nežinia.

Nustatyti, ar kitas kūdikis, kurio atsikratyta prieš pusantrų metų, gimė gyvas, beveik neįmanoma – per tą laiką palaikai visiškai sunyko, liko tik kaulai.

Kad skuodiškė pagimdė kūdikį ir jo kūną užkasė šalia namų stovinčiame šiltnamyje, paaiškėjo šįmet kovo 31-ąją.

Tądien pati motina, lydima seniūnijos darbuotojos, atvyko į policiją, viską papasakojo ir tiksliai nurodė kapo vietą.

Kūdikis gimė išnešiotas

Ikiteisminio tyrimo imtasi iškart, kai neprisistatęs asmuo paskambino Vaikų teisių apsaugos tarnybos telefonu ir pranešė, kad Daukšių kaime gyvenanti moteris laukėsi kūdikio, jį pagimdė, tačiau vaiko nėra.

Pasak ikiteismimį tyrimą atliekančio Klaipėdos apygardos prokuratūros prokuroro Arūno Saunoriaus, skuodiškė teigė nesupratusi, ar kūdikis gimė gyvas. Jis pasaulį išvydo, motinos teigimu, naktį iš kovo 6-osios į 7-ąją.

Dabar jau žinoma, kad moteriškos lyties kūdikis gimė išnešiotas, 40 savaičių. Gimdyvė aiškino, kad ją buvo ištikęs šokas, todėl ne viską supratusi, ką daro.

Perlaidoti kaulų nespėjo

Ikiteisminį tyrimą dėl tyčinio nužudymo atliekantys pareigūnai tąkart atidavė motinai naujagimio palaikus, kuriuos ji buvo užkasusi šiltnamyje Skuodo rajone.

Motina tikriausiai tikėjosi, kad, deramai palaidojus savo dukrą kapinėse, toje pačioje duobėje pavyks paslėpti dar vieną kraupią paslaptį – prieš pusantrų metų į pasaulį atėjusį sūnų, kuris iškart buvo užkastas šalia to paties šiltnamio.

Praėjus kelioms savaitėms po pirmojo nusikaltimo atskleidimo moteris atkasė užpernai šalia šiltnamio pakastą naujagimį – surinko kaulelius, sudėjo juos į plastikinį maišelį ir nunešė į malkinę. Bet jų palaidoti ir paslėpti nusikaltimo nespėjo – atvyko pareigūnai.

Tada ir paaiškėjo, kad kovą šiltnamyje iškastas naujagimis – ne vienintelė auka.

Pirmasis naujagimis šalia to paties šiltnamio buvo užkastas 2015 metų spalį.

Vyras apie nėštumus nežinojo

Motina po apklausų buvo išleista namo. Ji vengia viešumos, beveik neišeina iš namų.

Šioje kraupioje istorijoje kūdikius pagimdžiusi moteris – vienintelė įtariamoji. Jos vyras apklaustas. Gimdyvės teigimu, jis apie nėštumus nieko nežinojo.

Šioje šeimoje auga šeši vaikai: vyriausiajam sūnui – keturiolika, jauniausiai dukrai – treji su puse. Keturis vaikus pagimdė ši moteris, du – jos vyro iš pirmosios santuokos.

Aštuonių asmenų šeima gyvena daugiabutyje, dviejų kambarių bute, šalia esančiame šiltnamyje, kaip ir kiti kaimynai, augino daržoves. Šeimos tėvas dirba pas ūkininkus.

Pranešimų, kad čia būtų girtaujama ar triukšmaujama, Vaikų teisių apsaugos tarnybos darbuotojos nesulaukdavo, tačiau šeima į rizikos grupę buvo įtraukta, nes sutuoktiniams trūko socialinių įgūdžių.

Tačiau kaimo žmonėms atrodo kitaip. Jie prasitarė, kad įtariamoji su vyru nevengdavo pasilinksminti, pas juos neretai užsukdavo alkoholio nevengiantys bičiuliai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.