Per pusmetį pinigų muitininkams jau siūlyta 248 kartus

Per pirmąjį šių metų pusmetį Lietuvos muitinėje užfiksuoti 248 neteisėti pinigų siūlymo atvejai. Palyginti su tuo pačiu laikotarpiu pernai, apie brukamus pinigus muitininkai pranešė 13 procentų dažniau. 

Per pusmetį pinigų muitininkams jau siūlyta 248 kartus.<br>M.Patašiaus asociatyvi nuotr.
Per pusmetį pinigų muitininkams jau siūlyta 248 kartus.<br>M.Patašiaus asociatyvi nuotr.
Per pusmetį pinigų muitininkams jau siūlyta 248 kartus.<br> Muitinės iliustracija
Per pusmetį pinigų muitininkams jau siūlyta 248 kartus.<br> Muitinės iliustracija
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Aug 3, 2017, 2:13 PM, atnaujinta Aug 3, 2017, 2:20 PM

Kaip rašoma Muitinės departamento pranešime, muitinės pareigūnų iniciatyva pradėti 7 ikiteisminiai tyrimai pagal Lietuvos Respublikos baudžiamojo kodekso 227 str. dėl papirkimo, visi asmenys baudžiamaisiais įsakymais šiuo metu jau yra pripažinti kaltais, jiems paskirtos piniginės baudos. 

Iš viso apie bandymus juos papirkti nustatyta tvarka pranešė 106 muitinės pareigūnai. Daugiau kaip pusė jų tai padarė po keletą kartų. Dažniausiai apie bandymus įbrukti grynųjų šiemet informavo Šalčininkų, Medininkų, Lavoriškių  ir Raigardo  kelio postų pareigūnai. 

Grynuosius pinigus krovinio ar asmens dokumentuose dažniausiai palieka Baltarusijos piliečiai (116 atvejų). Rusai per pastarąjį pusmetį pareigūnus bandė papirkti 45 kartus, lenkai – 43, ukrainiečiai ir lietuviai – po 12 kartų, kitų valstybių piliečiai – 20 kartų. Daugeliu atvejų siūlomų pinigų suma neviršija 5 eurų.  

Visais neteisėtų pinigų siūlymo atvejais muitininkai imasi detaliai tikrinti automobilius, o atsižvelgę į rizikos požymius – ir gabenamus krovinius. Po detalaus patikrinimo tik kas ketvirtu atveju nustatomas pažeidimas, todėl galima daryti išvadą, kad grynieji muitininkams vis dar brukami „iš įpročio“, o ne siekiant nuslėpti pažeidimus ar išvengti mokestinių prievolių. 

Muitinės departamentas primena, kad pranešti apie muitinės pareigūnų korupcijos, piktnaudžiavimo ar kitos neteisėtos veiklos atvejus galima visą parą, taip pat poilsio ir švenčių dienomis, nemokamu pasitikėjimo telefonu Nr. 8 800 555 44 taip pat elektroniniu paštu pasitikek@lrmuitine.lt bei Lietuvos muitinės internetinėje svetainėje lrmuitine.lt.  

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.