Menininko ginklas teisme - apsimestinė atgaila

Pustrečių metų atvirojoje kolonijoje. Tokį teismo verdiktą išgirdo girtas mažametį  perėjoje sunkiai sužalojęs ir žmoną talžęs šiaulietis menininkas 57 metų Vilius Šlapelis.

Žaibiškai išsiskyręs V.Šlapelis staiga tapo beturčiu.<br>G.Šiupario nuotr.
Žaibiškai išsiskyręs V.Šlapelis staiga tapo beturčiu.<br>G.Šiupario nuotr.
Sulamdytą mašiną išvydę pareigūnai nepatikėjo, kad vairuotojas nepajautė nutrenkęs vaiką.<br>Policijos nuotr.
Sulamdytą mašiną išvydę pareigūnai nepatikėjo, kad vairuotojas nepajautė nutrenkęs vaiką.<br>Policijos nuotr.
Šiaulietis V.Šlapelis girtas talžė žmoną, o po to pėsčiųjų perėjoje nutrenkė berniuką ir paspruko.<br>G.Šiupario nuotr.
Šiaulietis V.Šlapelis girtas talžė žmoną, o po to pėsčiųjų perėjoje nutrenkė berniuką ir paspruko.<br>G.Šiupario nuotr.
Šiaulietis V.Šlapelis girtas talžė žmoną, o po to pėsčiųjų perėjoje nutrenkė berniuką ir paspruko.<br>G.Šiupario nuotr.
Šiaulietis V.Šlapelis girtas talžė žmoną, o po to pėsčiųjų perėjoje nutrenkė berniuką ir paspruko.<br>G.Šiupario nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Aug 10, 2017, 11:16 AM, atnaujinta Aug 10, 2017, 11:42 AM

Žinomas muzikantas ir tautodailininkas per teismo procesą kartojo, kad labai gailisi dėl savo poelgio.

Tačiau sunkiai sužaloto vaiko namiškiai ta atgaila netiki, nes V.Šlapelis labiausiai stengėsi ne atlyginti žalą, o tapti beturčiu.

Į alkoholį įjunkęs šiaulietis problemų turėjo ir anksčiau. Prieš porą metų jis kone mirtinai girtas (2,96 promilės) talžė sutuoktinę. Nuo baudžiamosios atsakomybės jis tąsyk išsisuko, nes susitaikė su žmona.

Bandė slėptis kiemuose

Kraupi nelaimė įvyko praėjusių metų gegužės 13-osios vidurdienį Šiauliuose, Gegužių gatvėje.

Dideliu greičiu skriejęs vienatūris „Chrysler“ nutrenkė pėsčiųjų perėja ėjusį 8 metų berniuką ir nuvažiavo. Liudytojai pasakojo, kad smūgio būta baisaus – vaikas buvo nublokštas net 25 metrus, o garsas buvo tarsi iš penktojo namo aukšto ant asfalto numetus sunkų daiktą.

Aplinkiniai suskubo prie be sąmonės gulinčio mažamečio, o atostogaujantis policijos pareigūnas Piotras Gerasimovas nusivijo bėglį.

Policininkas matė, kaip automobilis netrukus įsuko į daugiabučių kiemus Architektų gatvėje. Netrukus bėglys buvo sulaikytas, o alkoholio matuokliu nustatytas vidutinis girtumas (2,27 promilės alkoholio).

Pateikė neįtikinamą versiją

Komos ištiktą berniuką ant gatvės palikęs V.Šlapelis pateikė ne vieną versiją, kodėl spruko iš avarijos vietos. Šiaulietis iš pradžių sakė, kad nebuvo kur sustoti, todėl nutarė stabtelti kieme.

Vėliau jis ėmė aiškinti, kad tiesiog nepajuto smūgio. Menininko žodžiai apstulbino tiek avarijos liudininkus, tiek sulamdytą mašiną mačiusius žmones.

Ne mažiau nustebino V.Šlapelio pateiktas paaiškinimas dėl vairavimo išgėrus. Šiaulietis neslėpė, kad dar išvakarėse girtavo. Jis ir per ikiteisminį tyrimą, ir teisme įtikinėjo, kad alkoholiu malšino smarkius sąnario skausmus.

„Girtas sėdau prie vairo, nes reikėjo skubiai nuvažiuoti į ligoninę pas gydytoją, kuris pakeitė priėmimo laiką. Man taip skaudėjo, kad būčiau nenuėjęs iki autobusų stotelės“, - aiškino teisiamasis.

Sudužo berniuko svajonė

Dėl itin sunkiai sužaloto Martyno gyvybės medikai kovojo kelias savaites. Aštuonmečiui buvo lužę galvos kaulai, sutrupintas šlaunikaulis.

Vaikas 12 parų buvo ištiktas komos, o po to pamažu ėmė kabintis į gyvenimą. Prireikė kelių mėnesių, kol berniukas ėmė sveikti po dviejų operacijų.

Išgyvenusiam vaikui teks susitaikyti, kad viena svajonė dužo negrįžtamai – jis niekada nebegalės žaisti krepšinio, nes sutrupinta koja liko trumpesnė.  

Staiga tapo beturtis

Mažamečio namiškių laukė dar viena staigmena – paaiškėjo, kad V.Šlapelis spėjo tapti beturtis. Mat jis po avarijos skubiai išsiskyrė su sutuoktine ir jai paliko visą užgyventą turtą.

Taip pasielgti avarijos kaltininkas galėjo, nes vietiniai teismo medicinos ekspertai sužalotam vaikui buvo nustatę tik nežymų sveikatos sutrikdymą. Tokią žalą įprastai atlygina draudimo įmonė.

Taip buvo ir šiuo atveju – nukentėjusio vaiko šeima gavo 5 tūkstančių eurų draudimo išmoką. Per pakartotinę ekspertizę buvo paneigta šiauliečių teismo medicinos ekspertų išvada ir konstatuota, kad Martynas buvo sužalotas sunkiai.

Tačiau tada paaiškėjo, kad vaiką sužalojęs V.Šlapelis nebeturi nieko.

Advokatė neketina sustoti

„Negaliu ramiai kalbėti, nes tai labai jautri istorija. Martynas buvo sužalotas perėjoje, per kurią saugiau vaikščioti jį mokė mama, - po teismo posėdžio kalbėjo nukentėjusiųjų advokatė Rita Roščenkovienė. - Vaikas nebeįstengia net kalbėti kaip visi, todėl jį teks mokyti namuose“.

Teisininkė piktinosi, kad viešai atgailavęs V.Šlapelis vengia atlyginti žalą ir išslapstė turtą: „Čia, teisme, jis man prisipažino, kad taip elgiasi sąmoningai. Iki šiol kaltininkas yra atlyginęs tik 300 eurų“.

Advokatė neketina nuleisti rankų ir kovos teismuose, kad būtų panaikintos paskubomis įformintos skyrybos.

Kaltininkui sugrąžinto turto pakaktų atlyginti bent dalį ieškinio – V.Šlapelis teismo įpareigotas nukentėjusiam berniukui ir jo namiškiams sumokėti 18800 eurų.   

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.