Ekspertai ištyrė šiurpių žudynių veikėją: į pagrindinį klausimą jau galima atsakyti

Šiurpiu dviejų moterų nužudymu kaltinamas 24 metų kaunietis Karolis Neoras antrąkart pabuvojo psichiatrų rankose, o ekspertai sėdo rašyti išvadų. Jos turės lemiamos įtakos bylos eigai Kauno apygardos teisme. Teisės žinovai neabejoja, kad į pagrindinį klausimą jau dabar galima atsakyti. 

 K.Neoras teisme pareiškė neturintis apie ką kalbėti. <br> M.Patašiaus nuotr.
 K.Neoras teisme pareiškė neturintis apie ką kalbėti. <br> M.Patašiaus nuotr.
 K.Neoras teisme pareiškė neturintis apie ką kalbėti. <br> M.Patašiaus nuotr.
 K.Neoras teisme pareiškė neturintis apie ką kalbėti. <br> M.Patašiaus nuotr.
 K.Neoras teisme pareiškė neturintis apie ką kalbėti. <br> M.Patašiaus nuotr.
 K.Neoras teisme pareiškė neturintis apie ką kalbėti. <br> M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Aug 22, 2017, 5:19 PM, atnaujinta Aug 23, 2017, 8:34 AM

Byla netikėta kryptimi pasisuko šiemet balandį, kai nuosprendžio paskelbimo dieną nuspręsta atnaujinti įrodymų tyrimą siekiant pašalinti byloje esančius prieštaravimus. 

Kauno apygardos teismas nusprendė K.Neorui skirti naują stacionarią psichiatrijos ekspertizę.

Teismo nuomone, ekspertizė reikalinga siekiant pašalinti kai kuriuos byloje esančius prieštaravimus, susijusius su teisiamojo psichine būkle. K.Neoras jau anksčiau kreipėsi pagalbos į medikus dėl psichikos sutrikimų.

Nemato logiško paaiškinimo

Kauno apygardos prokuroras Virginijus Sokolovas neabejojo, kad surinkta pakankamai jaunuolio kaltės įrodymų nepaisant aplinkybės, kad nužudytųjų kūnai nerasti. Jis prašė teismo K.Neorui skirti laisvės atėmimo bausmę iki gyvos galvos. 

Kalbėdamas teisme K.Neoro gynėjas Ričardas Girdziušas pareiškė netikintis, kad jo ginamasis susijęs su dviejų moterų nužudymu, mat kai kurios byloje esančios aplinkybės atrodo nelogiškos, nėra aiškaus nusikaltimo motyvo. 

R.Girdziušas jau anksčiau prašė teismo skirti pakartotinę psichiatrijos ekspertizę jo ginamajam, tačiau tąkart prašymas buvo atmestas. 

Tuo tarpu prokuroras V.Sokolovas svarstė, kad nieko blogo neatsitiks, jeigu K.Neorą dar kartą ištirs specialistai.

Ikiteisminio tyrimo metu K.Neoras davė parodymus, tačiau R.Girdziušui jie neatrodo informatyvūs. Teisme jaunuolis elgėsi visai kitaip. 

„Esu ir visada būsiu teisus. Nusprendžiau neteikti jokių paaiškinimų, nes teisinasi tik kaltieji“, – nagrinėjant bylą Kauno apygardos teisme pareiškė K.Neoras. Jis nesutiko atsakinėti į klausimus, taip pat atsisakė paskutinio žodžio.

Medikai įžvelgė gudravimų

Jaunuolis tapo vienos mįslingiausių ir keisčiausių pastarojo meto nužudymo bylų šalyje pagrindiniu veikėju, o prokurorai būtent jį apkaltino 86 metų Valerijos Urmonienės ir 63-ejų Nijolės Vaškevičienės nužudymu.

„Byloje esančių įrodymų pakanka tik pranašystėms, o medikų išvada yra niekinė“, – šaipėsi jaunuolis. Raginamas paaiškinti aplinkybes jis atrėžė neprivalantis nieko įrodinėti – tai esą turi daryti prokuroras.

K.Neorui buvo skirta psichiatrijos ekspertizė. Ją atlikę Utenos psichiatrai nustatė, kad įtariamasis gali atsakyti už savo veiksmus. Negana to, medikai neabejojo, kad jis simuliavo sunkią psichikos ligą, nes pasireiškę simptomai buvo nesuderinami su įprasta ligos eiga.

K.Neoras tikino daugelio dalykų neprisimenantis, tačiau atminties spragos nebūdingos šizofrenija sergantiems žmonėms.

„Neturi juk jokių įrodymų, kūno nerado“, – vieno pokalbio su medikais metu pareiškė kaunietis. Vaikinas su N.Vaškevičiene gyveno vienoje daugiabučio laiptinėje, o su V.Urmoniene pakaunėje buvo sodo kaimynai.

Moterys paslaptingai dingo

Iš pradžių pasigesta Kalniečiuose gyvenusios N.Vaškevičienės – tai įvyko 2015-ųjų sausio 23-iąją, tačiau sūnus jos pasigedo tik po mėnesio, mat vyras retai susitikdavo su motina ir užsukdavo tik pasiimti komunalinių mokesčių sąskaitų.

V.Urmonienė dingo sausio 26-ąją. Moteris gyveno Kauno centre, Maironio gatvėje. Ryte ji dar buvo nuvykusi pas gydytoją, o vidurdienį jau neatsiliepė į draugės skambučius telefonu.

Tyrėjai spėjo, kad išeidamas iš V.Urmonienės namų K.Neoras mėgino suklaidinti pareigūnus ir šokdamas pro langą susilaužė koją.

Pats kaunietis aiškino, kad nelaimė įvyko tiesiog paslydus. Pensininkės būste kriminalistai taip pat aptiko kraujo dėmių. Jas buvo bandyta valyti ar kitaip sunaikinti. Tyrėjai mano, kad moters kūnas buvo padalytas dalimis ir paslėptas.

Po posėdžio paliko izoliatoriuje

Teismo prašymu Valstybinė teismo psichiatrijos tarnyba subūrė ekspertų grupę, kurioje nėra anksčiau K.Neoro būklę tyrusių specialistų. Jaunuolis buvo tiriamos Utenos teismo ekspertiniame skyriuje. 

Išvados Kauno apygardos teismo dar nepasiekė, tačiau turinį galima nesunkiai nuspėti. 

Visai neseniai teisme buvo svarstomas suėmimo termino pratęsimas K.Neorui. Jaunuolį leista už grotų laikyti dar 3 mėnesius. 

Svarstant kardomosios priemonės klausimą teismo posėdyje dalyvavo ir K.Neoras. Šiuo metu kaunietis laikomas Kauno tardymo izoliatoriuje. 

Pasak teisės žinovų, ši aplinkybė nepalieka abejonių, kad K.Neoras gali atsakyti už savo veiksmus. Kitu atveju jis net nebūtų vežamas į teismą ir būtų gydomas Rokiškio psichiatrijos ligoninėje. 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.