Indėliai – svetimoje kišenėje

Kredito unijoms savo indėlius patikėję gyventojai net neįtarė, kad jų pinigai atsidūrė svetimose sąskaitose, o vėliau buvo išgryninti. Iš dviejų įstaigų taip galėjo iškeliauti beveik keturi milijonai eurų.

Kredito unijos „Baltija“ veikla laikinai sustabdyta.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Kredito unijos „Baltija“ veikla laikinai sustabdyta.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Milda Kuizinaitė, „Lietuvos rytas“

Aug 24, 2017, 7:11 AM

Prisirinkti kuo daugiau indėlių, o klientų patikėtus pinigus persivesti į savo sąskaitas.

Atrodo, kad tokį verslo planą buvo sukūrę dviejų Vilniuje registruotų kredito unijų darbuotojai, bet įgyvendinti jo nespėjo.

Duris užvėrė dvi unijos

Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybos (FNTT) pareigūnai per dvi savaites iškrėtė dvi kredito unijas, o jų vadovai sulaukė įtarimų dėl pinigų iššvaistymo.

Po patikrinimų Lietuvos bankas šią savaitę laikinai sustabdė Namų kredito unijos veiklą, praėjusią savaitę toks pat sprendimas priimtas dėl kredito unijos „Baltija“.

Šios unijos patikrinimas buvo atliktas skubos tvarka, Lietuvos bankui pastebėjus įtartinas operacijas jos klientų sąskaitose. Be indėlininkų žinios jų pinigai buvo pervedami į kitų asmenų sąskaitas.

Bandė slėpti dokumentus

Nustatyta, jog vėliau pinigai buvo išgryninti, o unijoje atsirado dokumentų, kad indėliai grąžinti klientams. Įtariama, kad šie dokumentai buvo suklastoti.

FNTT teigimu, iš kredito unijos „Baltija“ taip galėjo iškeliauti apie 3,5 milijono eurų. Dar milijoną eurų pavyko išsaugoti šios tarnybos pareigūnams ir Lietuvos bankui atlikus netikėtą patikrinimą.

Kai kredito uniją „Baltija“ užklupo FNTT pareigūnai, jos kasininkė suskubo slėpti tyrimui svarbius dokumentus, tačiau buvo sulaikyta.

Įtarimai dėl daugiau nei milijono eurų iššvaistymo pareikšti dviem unijos darbuotojams bei penkiems galimiems jų bendrininkams, padėjusiems nuslėpti iššvaistytas lėšas.

Stebino vadovo kalbos

Įtarimų sulaukęs kredito unijos „Baltija“ valdybos pirmininkas Edis Bružas atsidūrė Lukiškių tardymo izoliatoriuje-kalėjime. Teismas jį leido suimti 15 parų.

Šiaulių kredito unijos pajininkams E.Bružas prisistatė praėjusių metų rugpjūtį. Nors pirmųjų jo kalbų klausydami kai kurie pajininkai pajuto, kad E.Bružas nieko nesupranta apie bankininkystę, unija kreipėsi į Lietuvos banką prašydama skirti jį valdybos pirmininku.

Nusprendęs, kad E.Bružas atitinka reikalavimus, Lietuvos bankas lapkričio mėnesį jam leido eiti valdybos pirmininko pareigas. Perrinkus valdybą Šiaulių kredito unija buvo pavadinta „Baltija“.

Egzaminas – per sunkus

Vos E.Bružas tapo unijos valdybos pirmininku, pasikeitė ne tiktai visa valdyba ir taryba – jis atleido net eilinius darbuotojus. Jau tuomet darbuotojai pastebėjo, kad E.Bružas jaučiasi tikruoju vadovu ir priima svarbiausius sprendimus.

Tačiau tapti kredito unijos „Baltija“ administracijos vadovu jam nepavyko. Tokį prašymą Lietuvos bankui „Baltija“ buvo pateikusi šių metų kovą, bet būsimajam administracijos vadovui reikėjo išlaikyti egzaminą.

Jo užduotys šiam verslininkui buvo neįveikiamos, todėl Lietuvos bankas atsisakė duoti leidimą skirti jį į administracijos vadovo pareigas.

Nepaisant to, E.Bružas liko valdybos pirmininku. Net unijos interneto tinklalapyje iki šiol nurodomas ne administracijos vadovės, o tik jo telefono numeris.

„Kilo abejonių dėl E.Bružo kompetencijos eiti administracijos direktoriaus pareigas, todėl, įvertinus egzamino rezultatus, jam nebuvo suteikta teisė eiti šias pareigas“, – teigė Lietuvos banko atstovai.

Pasak jų, valdybos pirmininkui bei nariams keliami mažesni reikalavimai nei administracijos vadovams: „Valdyba yra kolegialus organas, o administracijos direktorius – vienasmenis. Administracijos vadovas, kuris atsakingas už kredito unijos veiklos organizavimą ir tikslų įgyvendinimą, turi gerokai daugiau galių nei kolegialaus valdymo organo – valdybos nariai.“

Priekaištų šiai kredito unijai Lietuvos bankas turėjo ne kartą. Jai buvo skirta 730 eurų bauda bei du įspėjimai.

Pastarąjį kartą dėl galimų pažeidimų ji buvo įspėta šių metų gegužės 22-ąją.

Indėliai – apdrausti

Po FNTT patikrinimų įtarimų sulaukė ir Namų kredito unijos valdybos pirmininkas bei dar vienas asmuo.

Įtariama, kad šios kredito unijos darbuotojai iš unijos klientų sąskaitų į savo pačių kontroliuojamas sąskaitas galėjo neteisėtai pervesti 284 tūkstančius eurų.

Lietuvos banko Priežiūros tarnyba apribojo abiejų unijų veiklą. Iki spalio mėnesio jos negalės teikti jokių finansinių paslaugų.

Lietuvos bankas yra paskyręs laikinuosius administratorius, kurie turės pateikti išvadas dėl kredito unijų finansinės būklės ir pasiūlymus, kaip apsaugoti indėlininkų bei kitų klientų interesus.

Sulaukęs išvadų Lietuvos bankas spręs, ar šios kredito įstaigos gali veikti toliau.

Lietuvos banko teigimu, kol vertinama unijų finansinė būklė, indėlininkams nieko daryti nereikia. Kredito unijų narių indėliai yra apdrausti valstybės įmonėje „Indėlių ir investicijų draudimas“.

Baudžiamosios bylos pasiekė teismus

Per pastaruosius metus FNTT baigė keturis ikiteisminius tyrimus dėl kredito unijų – trys bylos buvo tiriamos Klaipėdoje, viena – Vilniuje. Šios baudžiamosios bylos buvo perduotos nagrinėti teismams. Iš viso kaltinimai pareikšti 29 asmenims, o padaryta žala – per 4 milijonus eurų.

Šiuo metu FNTT tęsia dar šešis ikiteisminius tyrimus dėl kredito unijų veiklos. Vilniuje pradėti net keturi tyrimai, po vieną – Klaipėdoje ir Šiauliuose.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.