Slėptuves išduoda hašišo kvapas

Lietuvoje šiais metais buvo sulaikyta jau pusantros tonos narkotikų. Didžiausiais kiekiais gabenamas hašišas. Jo siuntos pastaruoju vis didėja, tačiau maršrutas nesikeičia – iš Maroko į Rusiją.

75 kilogramus hašišo aptiko muitininkų kalytė Kvynė. Kontrabandininko kauniečio automobilis „Nissan Qashqai“ patikrinti buvo sustabdytas atsitiktinai.<br>Muitinės kriminalinės tarnybos nuotr.
75 kilogramus hašišo aptiko muitininkų kalytė Kvynė. Kontrabandininko kauniečio automobilis „Nissan Qashqai“ patikrinti buvo sustabdytas atsitiktinai.<br>Muitinės kriminalinės tarnybos nuotr.
Kartą hašišo kontrabanda buvo rasta paslėpta apelsinų ir citrinų dėžėse.
Kartą hašišo kontrabanda buvo rasta paslėpta apelsinų ir citrinų dėžėse.
Daugiau nuotraukų (3)

Milda Kuizinaitė, „Lietuvos rytas“

Aug 26, 2017, 9:20 AM

Lietuvos muitinės pareigūnai narkotikų kontrabandininkams šiais metais padarė jau apie 60 milijonų eurų nuostolių.

Tokia šiais metais Lietuvoje sulaikytų narkotikų vertė.

Aukso vertės kokainas dažniausiai gabenamas laivais, o didžiuliai hašišo kiekiai per Lietuvą keliauja krovininiais automobiliais.

„Hašišas – pigesnis. 10 ar 20 kilogramų kokaino vertė tokia pat kaip kelių šimtų kilogramų hašišo, todėl jis gabenamas didesniais kiekiais. Tam reikia ir didesnių slėptuvių“, – aiškino Muitinės kriminalinės tarnybos atstovas Gediminas Kulikauskas.

Kvaišalus aptiko šuo

Hašišo slėptuvės įrengiamos ne tik vilkikuose, yra bandančių jį gabenti ir lengvaisiais automobiliais.

Praėjusią savaitę Zarasuose patruliavę Kauno teritorinės muitinės mobiliosios grupės pareigūnai atsitiktinai patikrinti sustabdė į Latviją vykusio kauniečio automobilį „Nissan Qashqai“.

Šis automobilis pasirodė įtartinas muitininkų kalytei Kvynei. Vokiečių aviganių veislės pareigūnų pagalbininkė nenorėjo atsitraukti nuo priekinių automobilio sėdynių.

Muitinės kriminalistai po jomis aptiko įrengtą slėptuvę, kurioje buvo kiek daugiau nei 75 kilogramai kanapių dervos – hašišo. Apytikslė tokio kiekio kvaišalų vertė juodojoje rinkoje – 750 tūkstančių eurų. Kovo mėnesį narkotikų buvo aptikta iš Ispanijos į Lietuvą grįžtančios poros visureigyje BMW.

Krovinius patiki tautiečiams

Nors abiejų automobilių vairuotojai tikino nieko nežinantys apie vežamus kvaišalus, muitinės kriminalistai tuo netiki. Nežinoti apie vežamą krovinį kartais gali vilkikų vairuotojai, tačiau tokie atvejai taip pat reti.

„Vairuotojai paprastai būna nedidelis sraigtelis narkotikų mafijos grandinėje, tačiau už atlygį imasi šio itin rizikingo darbo“, – pasakojo G.Kulikauskas.

Nors hašišas paprastai iš Maroko per Gibraltaro sąsiaurį plukdomas į Ispaniją, o iš ten per kelias Europos šalis vežamas į Rusiją, Lietuvos muitininkams dažniausiai įkliūva jį gabenantys lietuviai.

„Atrodo, kad lietuviai gana įtakingi Ispanijos narkotikų rinkoje ir susiranda tautiečių vairuotojų. Jie darbais dalijasi kitaip nei cigarečių kontrabandininkai – Lietuvos pasienyje dažniausiai įkliūva baltarusiai arba rusai“, – pasakojo G.Kulikauskas.

Už skolas – sunki užduotis

Ką tenka patirti gabenant ir slepiant narkotikus, prieš trejus metus Kauno apygardos teisme atvirai papasakojo ir vairuotojas, ir vilkiko ieškojęs vyras.

Vieną jų į narkotikų kontrabandininkų grupuotę atvedė skolos. Teisme vyras pasakojo, kad iš savo pažįstamo Rusijos ir Izraelio piliečio buvo pasiskolinęs 20 tūkstančių eurų.

Kai skola su palūkanomis pasiekė 32 tūkstančius eurų, pinigų skolintojas pasiūlė ją panaikinti už vieną paslaugą.

Skolininkas turėjo surasti transportą, kuris galėtų iš Olandijos į Lietuvą pervežti nedidelį, maždaug dviejų cigarečių dėžių dydžio, krovinį. Jam buvo teigiama, kad reikės vežti aukso luitus. Tik suradęs vilkiką jis sužinojo, kad teks gabenti ne auksą, o narkotikus.

Kvaišalus vadino auksu

Ruošti narkotikų siuntos jis buvo išsiųstas į Roterdamo miestą, kur nusipirko vakuuminį aparatą ir maišelių, o po to pas vieną olandą pakavo narkotikus.

Per šešias valandas į maišelius jie sukišo 64,9 kilogramo hašišo, kuris vėliau buvo sukrautas į lietuvio vairuojamą vilkiką DAF.

Kol lietuvis su pagalbininkais maišelius kišo į slėptuvę, vilkiko kabinoje už užtrauktų užuolaidų miegojo jo sūnus. Tėvas prisiminė sūnui taip ir neatsakęs į klausimą, koks krovinys atokioje vietoje buvo sukrautas į vilkiką.

Kai 2012 metų vasarį vilkiką sulaikė Lietuvos pareigūnai, vairuotojas ėmė tikinti pats nežinojęs, ką veža.

„Aš maniau, kad tai buvo auksas, paslėptas tarp tabako“, – teisme aiškino vairuotojas. Užuot gavęs kelių tūkstančių eurų atlygį, jis buvo nuteistas šešerių su puse metų laisvės atėmimo bausme.

Įkliuvo ir šaltkalvis

Dar griežtesnių bausmių sulaukė 2012–2013 metais daugiau nei toną hašišo per kelis kartus į Lietuvą įvežę vairuotojai ir šio verslo organizatorius. Iš Ispanijos į Lietuvą hašišą gabenę vilkikų vairuotojai už vienos siuntos pergabenimą gaudavo 2 tūkstančius eurų.

Liepos mėnesį Vilniaus apygardos teismas šešiems vyrams skyrė 12–13 metų laisvės atėmimo bausmes. Bauda atsipirko tik šaltkalvis, kuris perkaldavo kvaišalus gabenančių vilkikų kėbulo numerius.

Prieš mėnesį nuteistai kompanijai iki šiol priklauso ir hašišo siuntų rekordas. 2013 metų gegužę Lavoriškėse buvo sulaikyta 725 kilogramų hašišo siunta. To meto kainomis ji buvo įvertinta daugiau nei 11 milijonų eurų.

Teko perkrauti metalą

Pirmoji Lietuvos muitinės kriminalistų sulaikyta hašišo siunta svėrė 576 kilogramus. Narkotikai buvo paslėpti vilkiko dugne, po metalo sijomis, todėl muitinės pareigūnams jų paieška kainavo daug laiko ir pinigų – sunkiasvorį krovinį teko perkrauti.

G.Kulikauskas teigė, jog iškrauti visą vilkiko krovinį muitinės kriminalistai ryžtasi tik tuomet, kai 90 procentų būna įsitikinę, kad tarp jo slepiami kvaišalai.

Paprastai pirmiausia pragręžiamos puspriekabės grindys – jei ant grąžto lieka miltelių, abejonių dėl narkotikų beveik nėra.

Hašišas paprastai pakuojamas į vakuumo maišelius ir apvyniojamas 10–12 sluoksnių polietileno. Tokias kvaišalų pakuotes kiekviena grupuotė paženklina ir savo ženklu – tai gali būti koks nors užrašas, šuoliuojanti pantera ar kitas gyvūnas. Pareigūnai iki šiol prisimena siuntą, pažymėtą Dovydo žvaigžde.

„Kad ir kaip nusikaltėliai vyniotų hašišą, muitinės šunų uoslė stipresnė. Tokias pakuotes peršviečia ir muitinės rentgeno aparatai“, – teigė G.Kulikauskas.

Apelsinai kvapo neužgožė

Smarkų kvapą skleidžiantį hašišą sunku paslėpti net po aromatingais vaisiais. 2014 metų lapkritį muitinės pareigūnai Lietuvos ir Lenkijos pasienyje sulaikė apie 73 kilogramus hašišo ir marihuanos, kurie buvo apkrauti apelsinais ir citrinomis.

Iš Ispanijos gabenamus narkotikus bandyta slėpti ir po persikais, ir po agurkų dėžėmis.

Daugybę išradingų slėptuvių mačiusius Muitinės kriminalinės tarnybos pareigūnus vis tiek labiausiai nustebino vilkiko vairuotojas, kuris hašišo visai neslėpė. Jaunas vairuotojas narkotikus vežėsi kabinoje, sukrovęs juos ant poilsiui skirto gulto.

Į nevykėlių sąrašą pareigūnai įtrauktų ir vairuotoją, kuris iš Ispanijos į Vokietiją gabeno tokį kiekį hašišo, kad nurodytoje vietoje nesugebėjo jo viso iškrauti iš slėptuvės.

Netrukus ieškoti vilkike likusių narkotikų atvažiavo jo bendrininkai iš Vokietijos. Juos ir sulaikė Lietuvos pareigūnai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.