Dievas siunčia kunigui žemiškus išbandymus

Nukentėjo nuo plėšiko, sukėlė dvi autoavarijas ir papiktino žmones, kai prie prekybos centro savo prabangiu automobiliu užėmė dvi neįgaliesiems skirtas vietas. Tai pastaruoju metu nutiko Alantos (Molėtų r.) parapijos klebonui Sigitui Sudentui.

Kunigas S.Sudentas nelinkęs daug kalbėti apie jį pastaruoju metu persekiojančias nelaimes: „Tokia Dievo valia.“<br>T.Bauro nuotr.
Kunigas S.Sudentas nelinkęs daug kalbėti apie jį pastaruoju metu persekiojančias nelaimes: „Tokia Dievo valia.“<br>T.Bauro nuotr.
Kunigas nusprendė parduoti elektromobilį „Tesla“, kuriuo Utenos rajone pateko į avariją – rėžėsi į pakelės medį.
Kunigas nusprendė parduoti elektromobilį „Tesla“, kuriuo Utenos rajone pateko į avariją – rėžėsi į pakelės medį.
Daugiau nuotraukų (3)

Asta Kuzencovaitė, („Lietuvos rytas“)

Aug 30, 2017, 6:03 AM, atnaujinta Aug 30, 2017, 9:22 AM

Naujausią avariją S.Sudentas sukėlė Utenos rajone, kai nesuvaldęs apie 40 tūkst. eurų kainuojančio elektromobilio „Tesla“ trenkėsi į medį.

Smūgio būta labai stipraus, tačiau 53 metų kleboną nuo didesnių sužalojimų išgelbėjo išsiskleidusios oro pagalvės.

Norint suremontuoti automobilį reikės nemažos sumos, nes „Tesla“ slystant šonu buvo sulaužyta pakaba, išmuštos abi gale esančios šakės, sudaužyti priekiniai žibintai, lango stiklas, aplamdytas variklio dangtis, šoninės durelės.

Parduoda brangiau nei pirko

Po šios avarijos S.Sudentas apsisprendė parduoti nelaimes jam nešantį automobilį. Skelbime nurodoma, kad S.Sudento automobilis pagamintas prieš trejus metus – 2014 metų liepą – ir yra nuvažiavęs 67 tūkstančius kilometrų.

Beje, už sudaužytą „Tesla“ klebonas prašo daugiau, nei pats yra mokėjęs.

„Muitinėje ji buvo įkainota 18 tūkstančių eurų, man ją laivu iš Amerikos atplukdė. Pirkau aukcione sudaužytą, meistrai Lietuvoje sutaisė“, – prieš kelis mėnesius aiškino S.Sudentas, paklaustas, iš kur gavęs pinigų prabangiam automobiliui nusipirkti.

Dabar už taip pat sudaužytą automobilį Alantos klebonas norėtų gauti gerokai daugiau. Skelbime nurodoma, kad už „Tesla“ prašoma 30 tūkstančių eurų, tačiau būtų galima nusileisti ir iki 25 tūkstančių.

Ar tąkart nesuklydo kalbėdamas apie „Tesla“ kainą, klebonas vakar kalbėti nepanoro: „Neturiu ką komentuoti, ačiū jums.“

Kas sėdėjo prie vairo?

Apie prabangų klebono automobilį visuomenė sužinojo šiemet balandžio pabaigoje, kai Vilniuje, Pamėnkalnio gatvėje, jis pateko į avariją.

Dėl nelaimės buvo kaltas S.Sudentas, kurio „Tesla“ nepraleido taksi automobilio ir su juo susidūrė.

Po smūgio taksi trenkėsi į namo sieną, buvo sužalota juo važiavusi mergina.

Nors S.Sudentas tvirtino, jog vairavo pats, su „Lietuvos rytu“ susisiekęs Alantos gyventojas teigė, kad klebonas nesako tiesos.

Prie „Tesla“ vairo per avariją esą sėdėjo jaunas nepatyręs vairuotojas, kurį S.Sudentas buvo nusisamdęs parvairuoti jo automobilį į Alantą.

„Jis Aušros Vartų bažnyčioje laiko mišias, o paskui su draugais „padaro gramą“. Tada pasisamdo kokį jauną vairuotoją, kuriam už visą dieną moka 30 eurų.

Toks „žalias lapas“ ir vairavo automobilį, o klebonas prisiėmė kaltę, kad būtų galima gauti draudimo išmoką“, – tikino alantiškis.

Vyras tvirtino, kad jam taip pat yra tekę dirbti neoficialiu S.Sudento vairuotoju, o klebonas tuo metu linksminosi: „Kelionė prasidėjo Alantoje, paskui kunigas nusipirko ir alkoholinių gėrimų, valandai buvo užsukęs pas draugą.

Teko lankytis viename didžiųjų sostinės prekybos centrų. Kol kroviau elektromobilį, kunigas su draugais linksminosi kavinėse, į Alantą grįžo jau girtas.“

Kavinėje – dažnas svečias

Kad S.Sudentas nevengia taurelės, patvirtino ir kiti Alantos gyventojai. Jų teigimu, klebonas yra dažnas svečias miestelio kavinėje „Seklyčia“, čia geria su vietos jaunimu, o po to duoda jiems pavairuoti savo „Tesla“.

„Prie šių vaizdų jau visi įprato“, – kalbėjo S.Sudentą vežiojęs vyras.

Alantos klebonas kalbų apie savo girtuoklystes ir tą kartą nekomentavo, o kalbėdamas apie brangų „Tesla“ elektromobilį aiškino įsigijęs jį iš didelės meilės gamtai.

Taupo parapijiečių pinigus

„Aš labai krimsdavausi, kad važinėdamas po kaimą visureigiu „Volkswagen Touareg“ teršiu gamtą. Aš esu už švarią gamtą.

Popiežius enciklikoje paragino kunigus kuo mažiau teršti gamtą. Ir aš pats raginu žmones saugoti gamtą“, – aiškino Alantos klebonas, kuris anksčiau vairavo ir „Lexus“ automobilį, o dabar jo garažą puošia ir „Volvo XC60“ visureigis.

S.Sudentas taip pat aiškino, kad vairuodamas „Tesla“ taupo parapijiečių pinigus, nes įkrovęs automobilį elektra už puspenkto euro gali nuvažiuoti apie 300 kilometrų.

„Už mišias – 15–20 eurų. Apskaičiuokite dienas ir žinosite, kiek uždirbame“, – taupymo priežastį įvardijo klebonas, nors jo parapijiečiai aiškino, kad apetitu pinigams S.Sudentas nesiskundžia.

„Jeigu jam atėjus kalėdoti žmogus duoda 50 eurų, tiesiai šviesiai sakoma, kad suma per maža, nes pusę jos turi likti jam, kita pusė – bažnyčiai.“

Užėmė dvi neįgaliųjų vietas

Žinia apie S.Sudento automobilį dar kartą plačiau pasklido šių metų birželio 14 dieną, kai Molėtuose, prie prekybos centro, klebonas jį paliko pastatęs skersą per dvi neįgaliųjų vietas, nors tuo metu aikštelėje buvo daug laisvos vietos.

Nors tokiu elgesiu sukėlė tikinčiųjų pyktį, klebonas kaltės nejautė ir aiškino net nepastebėjęs, kaip paliko automobilį: „Skubėjau, taip išėjo. Nusiploviau, pervažiavau į kitą gatvės pusę ir pasistačiau.“

S.Sudentas taip pat tikino turintis neįgaliojo pažymėjimą ir galintis pastatyti automobilį neįgaliesiems skirtose vietose.

Paklausus, kodėl jo „Tesla“ yra nepažymėta neįgaliojo ženklais, S.Sudentas tikino, kad tai nėra privaloma, nors Kelių eismo taisyklėse nurodyta, jog transporto priemonės, kurią vairuoja neįgalieji arba juos vežantys asmenys, priekis ir galas turi būti pažymėti kvadratiniais mėlynais skiriamaisiais ženklais „Neįgalusis“.

Mirties dvelksmas nepamokė

Sveikata S.Sudentui pašlijo po avarijų, kurių jis turėjo ne vieną.

1991 metų rudenį S.Sudentas vos liko gyvas, kai vairuodamas automobilį „Žiguli“ palindo po sunkvežimiu MAZ.

Vos prieš dvejus metus į kunigus įšventintas S.Sudentas patyrė sunkių sužalojimų. Jis sąmonę atgavo tik po 24 parų.

Po metų jis avariją sukėlė vienoje Utenos sankryžų. Per šį įvykį buvo sužaloti du motociklu važiuojantys žmonės. Už tai S.Sudentas buvo nuteistas ir sumokėjo baudą.

1999 m. birželio 14-ąją kunigas į avariją pateko dar kartą. Važiuojant iš Utenos į Vilnių, į jo automobilį įsirėžė staiga į kelią įlėkusi girto vairuotojo valdoma mašina, tačiau pats S.Sudentas stipriai nenukentėjo.

Plėšikas nustūmė nuo laiptų

„Tokia yra Dievo valia“, – apie jį persekiojančias nelaimes yra sakęs klebonas, kuris šiemet tapo ir plėšiko auka.

Birželio 21 dieną S.Sudentas buvo užpultas savo klebonijos patalpose ir nustumtas nuo laiptų.

Nelaimė įvyko po to, kai klebonas aptiko vagį, kuris, kaip manoma, į kleboniją atėjo ne pasimelsti, o pavogti aukų dėžutės.

„Nuėjau, durys praviros ir vyras atsiklaupęs, tarsi spyną tvarkytų. Sakau – ką tu čia darai? Jis atsistojo, akiniai tokie nuo saulės per pusę veido.

Kai kumščiais trenkė man, aš nuo laiptų du kartus nusiritau. O jis nubėgo per laukus. Aš šaukiu: vagys, vagys, vagys! Tačiau žmonių aplinkui tuo laiku nebuvo“, – po incidento „Lietuvos rytui“ pasakojo kunigas.

Nuo laiptų nusiritęs klebonas iškart nesureikšmino kritimo ir nuėjo aukoti mišių. Tačiau po jų ir policijos apklausos dvasininkas pasijuto blogai ir buvo nuvežtas į Utenos ligoninę.

Automobilis išsiskiria įspūdingu svoriu

2014 metais pagamintas „Tesla Model S“ elektromobilis (nuotr.), kurį vairavo S.Sudentas, yra vienas pirmųjų šios serijos modelių. Galinius mašinos ratus suka vienas 362 AG elektrinis variklis, kuriam energiją tiekia 85 kilovatvalandžių talpos baterija.

Ankstyvieji „Model S“ modeliai buvo dinamiški, tačiau dar negalėjo prilygti superautomobiliams, varomiems vidaus degimo variklių. Įsibėgėjimas iki 100 km/val. trunka 5,6 sekundės, o maksimalus greitis siekia 200 km/val. Tokius neįspūdingus rodiklius lemia didelis elektromobilio svoris, kuris siekė 2,1 tonos.

Pirkėjams ilgą laiką didžiausias šio elektromobilio privalumas buvo įspūdingas jo veikimo nuotolis. Vienu įkrovimu „Model S“ gali nuvažiuoti daugiau nei 400 kilometrų atstumą, o to ilgai negalėjo pasiūlyti joks kitas gamintojas.

Buvo šalies prezidento A.Brazausko globotinis

S.Sudentas yra baigęs Kauno tarpdiecezinę kunigų seminariją.

1989 m. gegužės 28 dieną jis buvo įšventintas į kunigus ir tapo Utenos Kristaus Žengimo į dangų parapijos vikaru.

Ambicingas kunigas nenorėjo talkinti aukštesnio rango dvasininkams, todėl būdamas garsaus politiko Algirdo Brazausko nuodėmklausiu ir geru draugu pasiekė, kad 1990 metais Utenoje būtų įregistruota nauja parapija, o jis paskirtas administratoriumi.

1992–1995 metais S.Sudentas organizavo naujosios Dievo Apvaizdos bažnyčios statybą, tačiau dėl lėšų trūkumo tokios didingos bažnyčios statyba buvo nutraukta, o S.Sudentas 2002 metų rugsėjį buvo perkeltas į Alantą ir paskirtas Šv.Apaštalo Jokūbo parapijos klebonu.

Nuo 2006 metų S.Sudentas taip pat administruoja Anykščių rajono Skiemonių Švč.Mergelės Marijos Aplankymo parapiją ir aukoja mišias Vilniaus Aušros Vartų koplyčioje.

S.Sudentu ypač pasitikėjo A.Brazauskas. Būtent šis dvasininkas išklausė paskutinę su sunkia liga kovojusio prezidento išpažintį.

Alantiškiai spėliojo, jog prieš mirtį A.Brazauskas pasistengė, kad jo geras draugas niekada nepatirtų finansinių negandų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.