Detektyvas dėl sukeistų kūnų baigtas – kaltininkai nustatyti, bausti nėra ko

Pusmetį tyrę, kaip sūnaus netekusiai motinai morge galėjo būti atiduotas kito žmogaus kūnas, Šiaulių apygardos prokuratūros pareigūnai padėjo tašką byloje dėl tarnybos pareigų neatlikimo.

 Per avariją Lyduvėnuose žuvusių asmenų ekspertizė buvo atlikta Valstybinės teismo medicinos tarnybos Šiaulių skyriuje.<br> R.Vitkaus nuotr.
 Per avariją Lyduvėnuose žuvusių asmenų ekspertizė buvo atlikta Valstybinės teismo medicinos tarnybos Šiaulių skyriuje.<br> R.Vitkaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Sep 1, 2017, 11:13 PM, atnaujinta Sep 2, 2017, 12:12 PM

Kaltininkus nustatę prokurorai vis dėlto nusprendė ikiteisminį tyrimą nutraukti.

Palaidojo ne savo sūnų

Skandalas kilo, kai per Lyduvėnuose (Kelmės r.) įvykusią avariją savo 34 metų sūnaus Algmino Banišausko netekusi kaunietė Irena Snarskytė jau po laidotuvių sužinojo, kad Šiaulių morgo specialistai jai atidavė ne tą žmogų. 

A.Banišauskas buvo supainiotas su jo kelionės draugu 42 metų Vladimiru Medvedevu.

Abu vyrai ir šešiametis berniukas žuvo, kai vasario 24-osios popietę Lyduvėnuose įskriejo į upę ir apsivertė mikroautobusas, kuriuo jie važiavo.

Mikroautobusą vairavęs A.Banišauskas ir priekyje sėdėjęs V.Medvedevas žuvo iškart, o gale su tėvu ir ketverių metų broliuku važiavusio šešiamečio berniuko gyvybė užgeso ligoninėje. 

Kūnus gavo maišuose su identifikacija

Visų trijų žuvusiųjų palaikai buvo nuvežti į Valstybinės teismo medicinos tarnybos Šiaulių skyrių, kur ir buvo atlikta jų ekspertizė. 

Be trijų per avariją Kelmės rajone žuvusiųjų palaikų tądien šiame morge buvo atlikta dar trijų kūnų ekspertizė.    
Morgo darbuotojai sakė, kad visi kūnai buvo gauti specialiuose maišuose su identifikacija.  

Atlikus ekspertizę, vieno per avariją žuvusio vyro kūną vasario 28-ąją išsivežė artimųjų įgaliojimus pateikusios Kauno ritualinių paslaugų firmos darbuotojai, o kitą kūną kovo pirmąją pasiėmė taip pat artimųjų įgaliojimus pateikę Raseiniuose ritualines paslaugas teikiančios įmonės darbuotojai. 

„Jei palaikų atsiimti atvyksta artimieji, mes juos visada parodome, bet pastaruoju metu palaikus darniausiai pasiima ritualines paslaugas teikiančios įmonės pateikusios mums reikiamus dokumentus. 

Minėtu atveju jokie žuvusiųjų tapatybės nustatymo veiksmai mūsų skyriuje nebuvo atliekami“, - sakė Valstybinės teismo medicinos tarnybos Šiaulių skyriaus vedėjas Robertas Obrikis. 

Pradėjo ikiteisminį tyrimą

Abejonių, kad karste guli ne jos sūnus, I.Snarskytei kilo jau šarvojimo metu, tačiau moteris pamanė, kad veido bruožai galėjo pasikeisti dėl per avariją patirtų traumų ir vandens poveikio. 

Kilus skandalui dėl sukeistų kūnų Šiaulių apygardos prokuratūroje buvo pradėtas ikiteisminis tyrimas dėl tarnybos pareigų neatlikimo. 

Tyrėjai apklausė įvykio liudininkus ir asmenis, kurių veiksmai galėjo lemti šį skaudų nesusipratimą.

Tyrėjas suklydo, sanitaras nepatikrino

Pasak ikiteisminį tyrimą kontroliavusio prokuroro, tokį nesusipratimą galėjo lemti įvykio vietoje buvusio Kelmės rajono policijos komisariato vyresniojo tyrėjo bei Valstybinės teismo medicinos tarnybos Šiaulių skyriaus sanitaro veiksmai.

Policijos tyrėjas, vadovaudamasis nustatyta objektų tyrimo tvarka ir skirdamas užduotis Valstybinės teismo medicinos tarnybai dėl mirusių vyrų tyrimo, tinkamai neatliko savo pareigų bei neužtikrino, kad vyrų kūnai būtų tinkamai ir teisingai pažymėti atitinkamais identifikaciniais duomenimis. 

Valstybinės teismo medicinos tarnybos sanitaras nevykdė mirusiųjų priėmimo tvarkoje nustatyto reikalavimo apžiūrėti pristatytą mirusįjį, atkreipiant dėmesį į mirusiojo tapatumą pagal lydimuosius dokumentus. 

Dalis kaltės tenka ir motinai

Prokuroras atkreipė dėmesys ir į nepakankamą pačios nukentėjusiosios atidumą. Moteris laidojimo namuose nepastebėjo, kad iš Šiaulių į Kaune esančius laidojimo namus yra parvežti ne jos sūnaus palaikai. 

Jausdama įtarimą, kad pagal kūno sudėjimą, veido bruožus tai ne jos sūnaus palaikai, moteris nesiėmė kokių nors priemonių, kad išsklaidytų kilusias abejones.

Įžvelgė tik drausmės pažeidimą

Ikiteisminį tyrimą dėl tarnybos pareigų neatlikimo nutraukti nusprendęs prokuroras šį sprendimą motyvavo tuo, kad už tokį nusikaltimą baudžiamojon atsakomybėn gali būti patraukti tik valstybės tarnautojai arba valstybės tarnautojui prilyginti asmenys. 

Iš abiejų atsakingų darbuotojų, valstybės tarnautoju yra tik policijos pareigūnas.

Tačiau ikiteisminis tyrimas buvo nutrauktas, nenustačius nusikalstamos veikos objektyviojo požymio – priežastinio ryšio tarp jo veikos ir pasekmių bei subjektyviojo požymio – kaltės, nes nustatyta, kad  žala buvo padaryta ne vien dėl policijos pareigūno netinkamo tarnybos pareigų atlikimo.

Įvertinęs, kad kūnų sukeitimo aplinkybėms įtakos turėjo keletas veiksnių, prokuroras nusprendė, kad abiejų darbuotojų veiksmai gali būti vertinami kaip drausmės pažeidimai, ir ikiteisminį tyrimą dėl tarnybos pareigų neatlikimo nutraukė. 

Ar bausti tyrėją ir morgo darbuotoją drausmine tvarka jau spręs Telšių apskrities vyriausiojo policijos komisariato ir Valstybinės teismo medicinos tarnybos vadovai.  

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.