Žinomam chuliganui – ir reketininko etiketė

Į teisiamųjų suolą sėdusiems 40-mečiam Romualdui Adomaičiui ir dešimčia metų jaunesniam jo bendrininkui Povilui Janušoniui gresia ilgi metai nelaisvės už turto prievartavimą, plėšikavimą ir fizinį smurtą.

Po išpuolio Palangoje R.Adomaitis (kairėje) buvo sučiuptas Vilniuje, o P.Janušonis po kurio laiko – Londone.<br>G.Pilaičio nuotr.
Po išpuolio Palangoje R.Adomaitis (kairėje) buvo sučiuptas Vilniuje, o P.Janušonis po kurio laiko – Londone.<br>G.Pilaičio nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Gediminas PILAITIS LR korespondentas

Sep 1, 2017, 6:30 AM

Palangiškis R.Adomaitis, nuosprendžio laukiantis už grotų, buvo atvesdintas į tą pačią Klaipėdos apygardos teismo salę, kurioje prieš dešimtmetį išklausė pirmąjį nuosprendį už žinomo verslininko vilniečio Tado Karoso sužalojimą.

Su nusikalstamomis grupuotėmis siejamas R.Adomaitis susijaudino išgirdęs klaipėdiečio prokuroro Aido Giniočio prašymą jį įkalinti dešimčiai metų už palangiškio Žilvino B. terorizavimą – šis vyras buvo gąsdinamas, kankinamas reikalaujant pinigų, vėliau apiplėštas jo butas Palangoje.

Teisiamųjų suolą R.Adomaitis trina su bendrininku – anksčiau neteistu Didžiojoje Britanijoje sulaikytu palangiškiu P.Janušoniu. Jam pasiūlyta 9 metų laisvės atėmimo bausmė.

Trečias išpuolio dalyvis – 36 metų Domantas Daukšas – iki šiol slapstosi. Paskelbta jo tarptautinė paieška.

Susiviliojo svetimu turtu

Pernai liepą R.Adomaitis, pravarde Romčikas, su keliais draugais sumanė išlupti pinigų iš Didžiojoje Britanijoje uždarbiaujančio 30-mečio palangiškio Žilvino B.

Matydamas, kad vasarą grįžęs namo emigrantas vaikšto madingai apsirengęs, lankosi geruose restoranuose, važinėja brangiu automobiliu, R.Adomaitis iš pradžių jo prašė paskolinti pinigų.

Ant Žilvino B. rankos pastebėjęs brangų laikrodį, o ant kaklo – pintą rankų darbo auksinę grandinę R.Adomaitis buvo įsitikinęs, kad šis vyras Londone vartosi kaip inkstas taukuose.

Klaipėdos „Švyturio“ arenoje per Rusijos atlikėjo Grigorijaus Lepso koncertą sutikęs palangiškį R.Adomaitis reikalavo 5000 eurų, bet jis atsisakė šelpti dykaduonį, kurį pažinojo 20 metų.

Tuomet R.Adomaitis pradėjo kurpti planą, kaip šiuos pinigus išgauti jėga ir grasinimais, pasitelkė į pagalbą bendrininkus – P.Janušonį ir D.Daukšą.

R.Adomaitis įkalbėjo Žilviną B. kartu nuvažiavus į Šventąją kavinėje aptarti kažkokius bendro verslo reikalus.

Baugino pririšę prie medžio

Pernai liepos 30-ąją Žilvinas B., neįtardamas jokios klastos ir piktų kėslų, įsėdo į D.Daukšo vairuojamą automobilį.

Pakeliui vyras buvo išlaipintas, nuvestas į mišką, supančiotas ir pririštas prie medžio.

Grasindami susidoroti banditai iš aukos už laisvę ir ramybę pareikalavo išpirkos – 10 tūkst. eurų.

Nukentėjusysis prisiminė, kad miške R.Adomaitis jį tvirtai laikė, o P.Janušonis lipniąja juosta surišo rankas ir kojas. Pastarasis teisme aiškino tuo metu sėdėjęs automobilyje.

Po to nusikaltėliai iš palangiškio kišenių ištraukė buto raktus, pinigus, dokumentus, kitus daiktus.

P.Janušonis liko saugoti aukos, o R.Adomaitis ir D.Daukšas nuvažiavo į Palangą. Atsirakinę svetimo būsto duris nusikaltėliai pagrobė ten rastus pinigus, alkoholinius gėrimus.

Vadeiva įkliuvo sostinėje

Paleistas vyriškis kitą dieną skambino R.Adomaičiui – prašė grąžinti pagrobtus pinigus ir daiktus, bet jis nesileido į kalbas, nes jau tarėsi perduoti grobį kitiems už kažkokias skolas.

Žilvinui B. banditai pagrasino nesikreipti į policiją, nes bus dar blogiau, bet jis nusprendė netylėti.

Kriminalistai greitai išsiaiškino, kur slepiasi išpuolį organizavęs jiems gerai žinomas R.Adomaitis.

Pajutę, kad policija mina ant kulnų, banditai pasipustė padus – spruko toliau nuo nusikaltimo vietos.

R.Adomaitis slapstėsi vienoje Kretingos rajono kaimo sodyboje.

Per kratas ten rastas D.Daukšo automobilis, ištuštinti pagrobtų importinių gėrimų buteliai. Kai kurie buvo itin brangūs.

Gaujos vadeivą surado Vilniaus policija – sostinėje jis buvo suimtas su įkalčiais.

Pas R.Adomaitį rasta Palangoje iš buto pagrobtų daiktų, psichotropinių vaistų.

Buvo sumuštas už skolas?

R.Adomaitis išpuolį organizavo po to, kai pats nukentėjo nuo užpuolikų, – Palangoje buvo žiauriai sumuštas, išvežtas į užmiestį ir išmestas pakelėje. Skriaudėjų jis neatskleidė.

Manoma, kad R.Adomaitį už kažkokias skolas sužalojo į Palangą atvykę kauniečiai, siejami su Agurkinių gauja. Jeigu iš tikrųjų taip yra, jam už grotų, ko gero, bus saugiau nei laisvėje.

Nukentėjusiojo bėdos tuo nesibaigė – palangiškis buvo užpultas ir sumuštas viename Palangos restorane. R.Adomaitis su sėbrais, regis, jam siuntė signalą, kad atsisakytų savo parodymų.

Teismas dėl poveikio nukentėjusiajam darymo vyko pagreitinta tvarka.

Tiesa, prokurorams nepavyko įrodyti, kad R.Adomaitis su savo sėbrais ir čia prikišo savo nagus.

P.Janušonio pėdsakai aptikti Didžiojoje Britanijoje.

Pagal Europos arešto orderį jis buvo suimtas ir ekstradijuotas į Lietuvą. Dar vieno išpuolio dalyvio D.Daukšo tebeieškoma.

Kaltinamiesiems pareikštas 6650 eurų civilinis ieškinys dėl žalos atlyginimo.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.