Strasbūro teisme – ir ligotos lietuvės byla

Dar nenuteistą ligotą moterį trims mėnesiams už grotų pasiuntusių Kretingos apylinkės bei Klaipėdos apygardos teismų teisėjų priimtus sprendimus vertins Europos žmogaus teisių teismas (EŽTT).

Serganti R.Leonienė be nuosprendžio už grotų praleido tris mėnesius.<br>E.Kazlaučiūnaitės nuotr.
Serganti R.Leonienė be nuosprendžio už grotų praleido tris mėnesius.<br>E.Kazlaučiūnaitės nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Alvydas Ziabkus, LR korespondentas

Sep 7, 2017, 2:59 PM, atnaujinta Sep 7, 2017, 10:46 PM

Kretingos apylinkės teismo teisėjos Raimondos Kulberkienės sprendimu Šiaulių tardymo izoliatoriuje tris mėnesius laikyta ir savo sveikatą dar labiau susigadinusi 68 metų šiaulietė Regina Leonienė patikėjo, kad teisybė bus atkurta.

Moteris sulaukė pranešimo iš Prancūzijos miesto Strasbūro, kad EŽTT priėmė jos pareiškimą ir bylą prieš Lietuvą pažadėjo išnagrinėti kaip įmanoma greičiau.

Regi konvencijos pažeidimų

Šiaulietė prašo Europos teismo nustatyti, ar Lietuvos teismai nepažeidė Europos žmogaus teisių ir pagrindinių laisvių apsaugos konvencijos straipsnių, kurie užtikrina teisę į laisvę ir teisę į orumą bei žmonišką elgesį.

Lietuva skundžiama dėl to, kad, R.Leonienės tvirtinimu, nepagrįstai ir formaliais pagrindais jai paskiriant griežčiausią kardomąją priemonę buvo pažeista jos teisė į laisvę.

Priverstinai nutraukus gydymą ir ją uždarius į tardymo izoliatorių nebuvo suteikta galimybė gauti kvalifikuotos medicinos pagalbos.

Šitaip buvo pažeista Lietuvos pilietės teisė į orumą ir žmonišką elgesį, o tai laikytina asmens kankinimu.

Suėmė per procedūras

Nesunkiais nusikaltimais kaltinama R.Leonienė Kretingos teisėjos R.Kulberkienės nemalonę užsitraukė po to, kai dėl ligos ir sugedusio automobilio keletą kartų neatvyko į baudžiamosios bylos posėdžius.

Siekdama užtikrinti kaltinamosios dalyvavimą teisme teisėja vasario mėnesį moteriai iš karto skyrė griežčiausią kardomąją priemonę – suėmimą trims mėnesiams.

Vykdydami skubų teisėjos nurodymą policijos pareigūnai šiaulietę suėmė tiesiog ligoninėje, kur sunkia depresijos forma, cukriniu diabetu ir kitomis gretutinėmis ligomis serganti moteris buvo gydoma ambulatoriškai.

R.Kulberkienės sprendimo nepakeitė ir R.Leonienės skundą nagrinėjęs Klaipėdos apygardos teismas.

Bandė pratęsti suėmimą

Pasibaigus trijų mėnesių terminui R.Kulberkienė gegužę suėmimą šiaulietei pratęsė dar trims mėnesiams.

Tuomet jau trūko Klaipėdos apygardos teisėjų kantrybė – suėmimo pratęsimas buvo atmestas ir pakeistas 5 tūkst. eurų užstatu.

Tada apygardos teismas pažymėjo, kad suvaržant konstitucines žmogaus teises privaloma kruopščiai tikrinti, ar kardomosios priemonės griežtumas nepranoks gresiančios bausmės, o tai neatitiktų teisingumo principo.

Teismas atkreipė dėmesį, kad R.Leonienės dalyvavimas teismo procese galėjo būti pasiektas ir švelnesnėmis priemonėmis, bet jų dar trims mėnesiams pratęsdama suėmimą teisėja R.Kulberkienė iš viso nenagrinėjo.

Sulaukė griežtesnių bausmių

R.Leonienės byloje, kurioje kartu su ja buvo teisiami dar keli verslininkai, jau paskelbtas nuosprendis.

Už nesunkius finansinius nusikaltimus teisiamiems asmenims dažniausiai skiriamos piniginės bausmės, tačiau R.Leonienei ir kitiems teisėja skyrė kelerių metų laisvės atėmimo bausmes, jų vykdymą atidedant net trejiems metams.

Nuteistųjų manymu, bylos nagrinėjimo metu į kalėjimą trims mėnesiams šiaulietę pasiuntusi teisėja nebegalėjo apsiriboti pinigine bauda, nes tuomet R.Leonienė būtų prašiusi valstybės kompensuoti jai už laisvės atėmimo laikotarpį – moteriai skirta kardomoji priemonė būtų buvusi griežtesnė už bausmę.

Galbūt todėl R.Leonienė ir sulaukusi laisvės atėmimo bausmės, kurios neišvengė ir kiti teisiamieji.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.