Ekspertų išvada: Karolis Neoras gali būti teisiamas, paskirta posėdžio data

Šiurpiu dviejų moterų nužudymu kaltinamas 24 metų kaunietis Karolis Neoras antrąkart pabuvojo psichiatrų rankose, tačiau tai nepadėjo jam išvengti grėsmingų kaltinimų – jį leista teisti, o posėdis Kauno apygardos teisme įvyks jau rugsėjo 21-ąją.

 Jokių sunkių K.Neoro ligų psichiatrai neaptiko. <br> G.Bitvinsko nuotr.
 Jokių sunkių K.Neoro ligų psichiatrai neaptiko. <br> G.Bitvinsko nuotr.
 Jokių sunkių K.Neoro ligų psichiatrai neaptiko. <br> G.Bitvinsko nuotr.
 Jokių sunkių K.Neoro ligų psichiatrai neaptiko. <br> G.Bitvinsko nuotr.
 Jokių sunkių K.Neoro ligų psichiatrai neaptiko. <br> G.Bitvinsko nuotr.
 Jokių sunkių K.Neoro ligų psichiatrai neaptiko. <br> G.Bitvinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Sep 20, 2017, 12:04 PM, atnaujinta Sep 20, 2017, 12:10 PM

Byla netikėta kryptimi pasisuko šiemet balandį, kai nuosprendžio paskelbimo dieną nuspręsta atnaujinti įrodymų tyrimą siekiant pašalinti byloje esančius prieštaravimus. 

Dokumentuose nėra sensacingų žinių

Kauno apygardos teismas nusprendė K.Neorui skirti naują stacionarią pasichiatrijos ekspertizę.

Teismo nuomone, ekspertizė reikalinga siekiant pašalinti kai kuriuos byloje esančius prieštaravimus, susijusius su teisiamojo psichine būkle. K.Neoras jau anksčiau kreipėsi pagalbos į medikus dėl psichikos sutrikimų.

Psichiatrų išvadose nurodyta, kad nėra medicininių duomenų, kurie keltų abejonių dėl K.Neoro galimybių suvokti savo veiksmus ir užkirstų kelią tęsti teismo procesą.

Teismo prašymu Valstybinė teismo psichiatrijos tarnyba subūrė ekspertų grupę, kurioje nebuvo anksčiau K.Neoro būklę tyrusių specialistų. Jaunuolis buvo tiriamos Utenos teismo ekspertiniame skyriuje. 

Ekspertai išvadas išdėstė net ant 57 popieriaus lapų. Jokių sunkių teisiamojo ligų jie neaptiko, tačiau įžvelgė simuliavimo požymių. 

„Esu ir visada būsiu teisus. Nusprendžiau neteikti jokių paaiškinimų, nes teisinasi tik kaltieji“, – nagrinėjant bylą Kauno apygardos teisme pareiškė K.Neoras. Jis nesutiko atsakinėti į klausimus, taip pat atsisakė paskutinio žodžio.

Prabilo apie pranašystes

Jaunuolis tapo vienos mįslingiausių ir keisčiausių pastarojo meto nužudymo bylų šalyje pagrindiniu veikėju, o prokurorai būtent jį apkaltino 86 metų Valerijos Urmonienės ir 63-ejų Nijolės Vaškevičienės nužudymu.

„Byloje esančių įrodymų pakanka tik pranašystėms, o medikų išvada yra niekinė“, – šaipėsi jaunuolis. Raginamas paaiškinti aplinkybes jis atrėžė neprivalantis nieko įrodinėti – tai esą turi daryti prokuroras.

K.Neorui buvo skirta psichiatrijos ekspertizė. Ją atlikę Utenos psichiatrai nustatė, kad įtariamasis gali atsakyti už savo veiksmus. Negana to, medikai neabejojo, kad jis simuliavo sunkią psichikos ligą, nes pasireiškę simptomai buvo nesuderinami su įprasta ligos eiga.

K.Neoras tikino daugelio dalykų neprisimenantis, tačiau atminties spragos nebūdingos šizofrenija sergantiems žmonėms.

„Neturi juk jokių įrodymų, kūno nerado“, – vieno pokalbio su medikais metu pareiškė kaunietis. Vaikinas su N.Vaškevičiene gyveno vienoje daugiabučio laiptinėje, o su V.Urmoniene pakaunėje buvo sodo kaimynai.

Moterys paslaptingai dingo, kūnai nerasti

Iš pradžių pasigesta Kalniečiuose gyvenusios N.Vaškevičienės – tai įvyko 2015-ųjų sausio 23-iąją, tačiau sūnus jos pasigedo tik po mėnesio, mat vyras retai susitikdavo su motina ir užsukdavo tik pasiimti komunalinių mokesčių sąskaitų.

V.Urmonienė dingo sausio 26-ąją. Moteris gyveno Kauno centre, Maironio gatvėje. Ryte ji dar buvo nuvykusi pas gydytoją, o vidurdienį jau neatsiliepė į draugės skambučius telefonu.

Tyrėjai spėjo, kad išeidamas iš V.Urmonienės namų K.Neoras mėgino suklaidinti pareigūnus ir šokdamas pro langą susilaužė koją.

Pats kaunietis aiškino, kad nelaimė įvyko tiesiog paslydus. Pensininkės būste kriminalistai taip pat aptiko kraujo dėmių. Jas buvo bandyta valyti ar kitaip sunaikinti. Tyrėjai mano, kad moters kūnas buvo padalytas dalimis ir paslėptas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.