Prekeivis žmonėmis buvo sučiuptas toli nuo namų

Netrukus teismo sprendimą dėl prekybos žmonėmis išgirs porą metų užsienyje slapstęsis 25 metų Laurynas Navarskas. Jo bendrininkas 32 metų Laimonas Vaškevičius nuteistas prieš keturis mėnesius.

Nuteistas L.Vaškevičius kaltės nepripažino ir teismo sprendimą apskundė.<br>A.Pilaitienės nuotr.
Nuteistas L.Vaškevičius kaltės nepripažino ir teismo sprendimą apskundė.<br>A.Pilaitienės nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Aušra Pilaitienė, LR korespondentė

Sep 22, 2017, 7:14 AM

L.Navarsko paieška buvo paskelbta dar 2015 metais. Bet tik neseniai jis pagal Europos arešto orderį sulaikytas Jungtinėje Karalystėje ir perduotas Lietuvai.

Už sukčiavimą jau teistam druskininkiečiui gresia nuo 2 iki 12 metų laisvės atėmimo.

Teismo sprendimo jis laukia už grotų.

Klaipėdos apygardos teismas kitam druskininkiečiui – individualios įmonės savininkui L.Vaškevičiui – už prekybą žmonėmis šių metų gegužę skyrė penkerius su puse metų nelaisvės.

Lietuvos ir užsienio šalių teismų slenksčius jau ne kartą mynęs vyras kaltės nepripažino ir tikino tik norėjęs padėti darbo ir pinigų neturėjusiems tautiečiams.

Tačiau teismas nustatė, kad L.Vaškevičius su bendrininkais pasinaudodamas žmonių pažeidžiamumu verbavo, gabeno ir išnaudojo juos nusikalstamai veikai ir iš to pelnėsi.

Užduotis – vogti svetur

Nusikaltimai buvo vykdyti nuo 2014 metų kovo 19 iki balandžio 4 dienos.

Vaikiną, kuriam diagnozuotas lengvas protinis atsilikimas su elgesio sutrikimu, L.Vaškevičius apgaule įkalbėjo neva vykti dirbti statybose Prancūzijoje už gerą užmokestį. Panašiai buvo sugundytas ir dar vienas vyras.

Vienas iš Klaipėdos, o kitas iš Ignalinos atvažiavo į Druskininkus, o paskui dviem automobiliais abu buvo išgabenti į užsienį.

Jau pakeliui paaiškėjo, kad vietoj legalaus darbo jie turės vogti iš parduotuvių, o jei nesutiks, keliaus į Lietuvą pėsčiomis šlubuodami, nes bus sumušti.

Šiuolaikiniai vergai neturėjo pasirinkimo – užsienio kalbos nemokėjo, pinigų neturėjo. Vogė, kol buvo sulaikyti pareigūnų.

Nukentėjęs M.C. pasakojo pakeliui sužinojęs, ką turės veikti, bet nebegalėjo nieko pakeisti.

Kelias naktis atvykėliai miegojo viešbučiuose, iš jų neretai dingdavo nesusimokėję.

Pinigų nebuvo, tekdavo vogti ir maisto sau, kad pragyventų. Atvykėlis iš parduotuvių gvelbdavo sportinę aprangą ir avalynę, drabužius, parfumeriją, alkoholinius gėrimus.

Iš pradžių bendrininkai nukarpydavo nuo prekių apsaugos prietaisus, o M.C. susikraudavo viską į kuprinę, o kas netilpdavo – užsikišdavo už juosmens. Kur tie daiktai keliaudavo, vagišius nežino.

Kartą jam pavyko išnešti net šimtą įvairių parfumerijos prekių.

Paprašė moters pagalbos

Užsienio policijai vaikinas įkliuvo keletą kartų.

Paaiškinti, kad yra išnaudojamas, jis nesugebėjo ir net nesuprato, nei kuriame mieste, nei kurioje šalyje atsidūrė.

Nusprendęs grįžti namo pėsčiomis jis bandė stabdyti pakeleivingas mašinas, tačiau niekas nestojo.

Kartą pamatęs ant suolelio sėdinčią moterį lietuvis sugebėjo su ja susišnekėti naudodamasis interneto „Google“ vertėju.

Ši pakvietė vaikiną į namus, pavalgydino, leido nusimaudyti, paskambinti artimiesiems ir suteikė nakvynę.

Teisme pakeitė parodymus

Panašiai pasakojo ir dar vienas vaikinas.

Po kelių sėkmingų „operacijų“ iš vienos „Lidl“ parduotuvės jis bandė pavogti parfumerijos prekių net už 1600 eurų, tačiau buvo sulaikytas ir trims mėnesiams atsidūrė už grotų.

Apklausiamas teisme jis pakeitė ankstesnius savo parodymus, tikindamas, kad vogti niekas nevertė, ir pareiškė niekam pretenzijų neturįs. Tačiau teismas rėmėsi jo ankstesniais parodymais.

Bandė vaidinti statybininką

L.Vaškevičius tikino turėjęs pažįstamą Prancūzijoje, kuris paprašė surinkti Lietuvoje statybininkų brigadą. Esą nusprendusius vykti kartu perspėjo, kad dėl įdarbinimo atsakomybės neprisiima – jei nepavyks, teks suktis kaip kas išmano.

Prancūzijoje bandė skambinti darbą žadėjusiam žmogui, bet jo telefonas buvo išjungtas. To žmogaus pavardės nežino, telefono numerį pametė.

Kito darbo susirasti nepavyko, tad kelias dienas nakvojo automobilyje ar Prancūzijos paplūdimiuose. Kai baigėsi pinigai, vogti eidavo visi.

Už prekybą žmonėmis teismas L.Vaškevičiui skyrė pusšeštų metų pataisos namuose. Nuteistasis taip pat turės sumokėti nukentėjusiajam 3 tūkst. eurų neturtinės žalos – penkiskart mažiau, negu jis tikėjosi.

Tik kažin ar pavyks sulaukti kompensacijos, mat nuteistasis jokio oficialaus turto neturi.

Be to, jis sprendimą apskundė aukštesniajai instancijai.

Vienam grupuotės nariui pavyko išsisukti

Klaipėdos apygardos teisme pradėta nagrinėti ir antrojo šio nusikaltimo dalyvio L.Navarsko baudžiamoji byla.

Trečiajam šios kompanijos nariui, kuriam – 29 metai, pavyko išsisukti nesurinkus pakankamai jo kaltę pagrindžiančių įrodymų.

Ši šiuolaikinių vergų istorija pasiekė teismą Klaipėdos policijos ir prokuratūros pareigūnams bendradarbiaujant su Lietuvos „Caritas“ organizacija, Lietuvos ambasada Prancūzijoje ir Užsienio reikalų ministerija.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.