Laivybos inspektorių skandina kyšiai

Buvusį Lietuvos saugios laivybos administracijos (LSLA) Pramoginės laivybos skyriaus vyriausiąjį valstybinį inspektorių Eugenijų Macijauską ir jo klientus klampina kyšiai – teisme atskleistas dar vienas šio tarnautojo nusikalstamos veiklos epizodas.

Lietuvos saugios laivybos administracijos darbuotojas  E.Macijauskas į sutartį įrašė tikrovės neatitinkančią datą, turėjusią patvirtinti, kad mirusysis laivą kitam asmeniui pardavė būtent tuo metu.
Lietuvos saugios laivybos administracijos darbuotojas  E.Macijauskas į sutartį įrašė tikrovės neatitinkančią datą, turėjusią patvirtinti, kad mirusysis laivą kitam asmeniui pardavė būtent tuo metu.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Sep 28, 2017, 10:58 AM, atnaujinta Sep 28, 2017, 1:29 PM

Šilutės rajono apylinkės teismas baigė nagrinėti dar vieną baudžiamąją bylą, kurioje šilutiškis pramoginio laivo savininkas Romualdas Itčenka buvo kaltinamas netikro dokumento dokumento pagaminimu, jo panaudojimu ir kyšio davimu E.Macijauskui.

Vyras buvo teisiamas už klastingą sumanymą – norėjo, kad būtų atlikta pirminė mirusiam žmogui priklausiusio laivo techninė apžiūra, atverianti galimybę jį įregistruoti Vidaus vandenų laivų registre, o po to perregistruoti naujojo savininko vardu.

Prašydamas tokios paslaugos šilutiškis E.Macijauskui pateikė pasigamintą netikrą dokumentą – tariamai tarp jo ir mirusio asmens sudarytą laivo pirkimo ir paradavimo sutartį be datos.

Įbrukęs klastotes R.Itčęnka valstybinį inspektorių jo darbo kabinete dar pamalonino ir 200 eurų kyšiu.

Vykdydamas susitarimą E.Macijauskas į sutartį įrašė tikrovės neatitinkančią datą, turėjusią patvirtinti, kad mirusysis laivą R.Itčenkai pardavė būtent tuo metu.

Prašyme dėl laivo apžiūros ir įregistravimo netikra sutartis nurodyta kaip įgytą nuosavybę įrodantis dokumentas. E.Macijauskas jį patvirtino antspaudu, išdavė laivo registravimo liudijimą.

Stojęs prieš teismą R.Itčenka purtėsi kyšininko etiketės – aiškino davęs pinigų inspektoriui ne už laivo registravimą, o kažkokius iš jo anksčiau neva gautus daiktus, dar žadėjo sumokėti už kažkokį paplukdymą kateriu.

Tačiau teismas tokiomis kalbomis R.Itčenkos nepatikėjo. Kyšį siūliusio vyro kaltė teisme įrodyta vaizdo ir garso įrašais, rašto ekspertizės išvadomis, liudytojų parodymais ir kitokia bylos medžiaga.

Taip pat nustatyta, kad R.Itčenka įsivėlė į nusikalstamą veiklą vedinas savanaudiškų paskatų – E. Macijausko įregistruotą laivą pardavė ko ne dvigubai brangiau nei įsigijo iš mirusiojo artimųjų.

R.Itčenkai už neteisėtą veiklą ir kyšio davimą valstybės tarnautojui skirta 7532 eurų bauda.

Prašytojui ranką ištiesęs E.Macijauskas už kyšio reikalavimą, priėmimą, klastotės panaudojimą buvo nuteistas anksčiau – Šilutės rajono aplylinkės teismas už 19 panašių nusikaltimų jam skyrė subendrintą 15 tūkst. eurų baudą.

Susikompromitavęs E.Macijauskas dar nusiteikęs kovoti - Šilutėje išklausytą nuosprendį jis apskundė aukštesniajai teismo instancijai.

 LSLA inspektoriaus veiklą narplioję Specialiųjų tyrimų tarnybos agentai išsiaiškino, kad jis lupo kyšius už neteisėtą vandens transporto priemonių įregistravimą Vidaus vandenų laivų registre, techninių apžiūrų aktų išdavimą netikrinant jų būklės.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.