Turkui ir lietuvei – skaudūs įtarimai iš 15-metės dukros

Klaipėdoje prieš teismą stojo turkas ir jo žmona lietuvė, kurie kaltinami smurtu auklėję moters dukterį. Abu teisiamieji vieningai tikino, kad nukentėjusiąja pripažinta paauglė fantazuoja.

Klaipėdoje teisiami penkiolikametės motina ir patėvis kaltės nepripažįsta.<br>A.Pilaitienės nuotr.
Klaipėdoje teisiami penkiolikametės motina ir patėvis kaltės nepripažįsta.<br>A.Pilaitienės nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Aušra Pilaitienė, „Lietuvos rytas“

Oct 6, 2017, 9:05 PM

15-metė, kuri dabar gyvena su seneliu, tikino, kad patėvis jai ne kartą už menkus nusižengimus yra trenkęs per galvą, daužęs mediniu šaukštu ir laidu per rankas, o motina liepusi ją vadinti ponia.

Prieš keliolika metų klaipėdietė Aušra išvyko dirbti ir gyventi į Londoną.

Tuomet ji paprašė savo motinos prižiūrėti nė metų dar neturinčią dukterį.

Mergaitė su močiute ir jos vyru, kurį visą laiką vadino seneliu, augo penkerius metus. Ir dabar, mirus močiutei, ji Klaipėdoje gyvena su netikru seneliu.

Daužė mediniu šaukštu?

Vakar Klaipėdos apylinkės teisme peržiūrėtas paauglės apklausos ikiteisminio tyrimo metu padarytas vaizdo įrašas.

Kartu su psichologe kambaryje buvusi penkiolikametė pasakodama apie savo gyvenimą vis braukė ašaras.

Jos tvirtinimu, vienas konfliktų su patėviu įvyko prieš porą metų, kai šeima dar gyveno Londone.

„Gyvenome name, mama išėjo į darbą, patėvis užmigo. Dariau namų darbus, o sesė su broliu susimušė. Patėvis mane pakvietė ir klausia: kodėl vaikų neprižiūri?

Nuėjau į kambarį. Netrukus jis atėjo ir pradėjo šaukti, mušė per galvą ne mažiau kaip du kartus, vadino turkišku žodžiu, kuris reiškia „asilo vaikas“. Galvą skaudėjo iki ryto, negalėjau užmigti“, – pasakojo mergaitė.

Patėvis esą ją bausdavo tuomet, kai nesutvarkydavo kambarių, kai kas nors būdavo palikta netinkamoje vietoje, kai neprižiūrėdavo mažesniųjų.

Bausmėms porą kartų per mėnesį naudodavo medinį šaukštą – juo trinktelėdavo per ištiestas rankas.

Motina nepaguosdavo

Paauglės teigimu, ji kartą norėjo pasikalbėti su motina, viską paaiškinti, bet iš to nieko gero neišėjo. Priešingai – motina dukrą labai įskaudino.

„Ji supyko ir pasakė: tu ne mano vaikas, nevadink manęs mama, vadink ponia. Bet aš vis vien ją mama vadindavau“, – verkama pasakojo paauglė.

Esą kai jai buvo 10 ar 11 metų, motina liepusi sėsti į automobilį ir nuvežusi prie miško gąsdino, kad kitąkart čia paliks, jei neklausysianti.

Mergaitė teigė, kad motina jos nemušdavo, tik šaukdavo ir gąsdindavo.

Kalta laki fantazija

Grįžusi gyventi į Lietuvą paauglė apie savo patirtus išgyvenimus papasakojo seneliui ir tetai.

Uostamiesčio mokyklos pedagogams taip pat kilo neaiškumų dėl moksleivės gyvenimo ir elgesio.

Šeimos problemos iškilo į viešumą, buvo pradėtas ikiteisminis tyrimas.

„Dievas mato, niekada jos nemušiau, su jos motina 13 metų gyvenu, nepakėliau rankos nei prieš ją, nei prieš vaikus. Galite paklausti mažesniųjų.

Mėgstu tvarką, drausmę. Nežinau, kodėl ji taip elgiasi su mumis, gal senelis taip moko“, – po teismo posėdžio tikino Mehmetas.

„Daug žmonių ją bandė auklėti, gal tai vaikui ir sujaukė galvą – susikūrė savo pasaulį, kuriame norėjo gyventi. Ji – problemiškas vaikas, mėgsta fantazuoti, o fantazija – labai laki“, – po teismo posėdžio kalbėjo Aušra.

Gyvena kartu su seneliu

Prokurorės paklausta, kodėl vis dėlto mergaitė gyvena Klaipėdoje ne su motina, o su seneliu, Aušra pripažino, kad pastaruoju metu jai labai trūksta laiko – neseniai su vyru Klaipėdoje atidarė turkiškų patiekalų kavinę, užgriuvo verslo kūrimo, registravimo ir kitokie rūpesčiai.

Motina tikino, kad duktė – visada jos mintyse, nors ji į mokyklą neužsuka. Esą viską papasakoja ten besimokantys pažįstami vaikai.

„Kas dieną apie ją galvoju. Žinau viską, ką ji daro.

Jei, neduok Dieve, kas nors nutiktų, pirma atsidurčiau prie jos“, – kalbėjo motina.

Ji iš dalies supranta, kodėl mergaitė taip prisirišusi prie senelio – jis ją augino nuo mažens. Tuo metu mergaitės globa buvo paskirta močiutei.

Ėmė pašalpas už mirusią dukterį

Tai ne pirma su šia moterimi susijusi neįtikėtina istorija.

Rasa – antroji Aušros duktė. Prieš jai gimstant 2001 metais 22 metų moteris su savo vyru Vytautu buvo susilaukusi pirmagimės, tačiau ši pasaulį išvydo per anksti, svėrė tik pusantro kilogramo, turėjo įvairių sveikatos problemų, tad Kauno klinikose vos dviejų valandų kūdikis mirė.

Tačiau šeima beveik trejus metus gaudavo pašalpą už vaiko priežiūrą – per tą laiką susidarė daugiau kaip 3000 litų (870 eurų).

Išvykdami iš ligoninės tėvai pasiėmė tik vaiko gimimo liudijimą. Paliktas kūdikis buvo palaidotas už valstybės pinigus.

Klaipėdos civilinės metrikacijos skyriuje buvo įregistruotas vaiko gimimas. Tuomet Socialinės paramos skyriui buvo pateikti reikiami dokumentai, kad būtų skirta valstybės parama už vaiko priežiūrą – 93,75 lito kas mėnesį. Tokia suma kas mėnesį papildydavo Aušros banko sąskaitą.

Apgavystė iškilo viešumon visai netikėtai. Aušros vyras kreipėsi į Klaipėdos vaiko teisių apsaugos tarnybą prašydamas, kad vaiko priežiūros pinigai, tuo metu mokami jau už dvi dukras, būtų pervedami į jo banko sąskaitą. Tuomet ir paaiškėjo, kad pusantrų metų mergaitę augina močiutė, o sesuo mirė prieš trejus metus.

„Dėl to kaltas mano buvęs vyras, kuris yra miręs. Po gimdymo sirgau depresija, labai blogai jaučiausi, nieko nesuvokiau. Jis viską tvarkė. Ką man sakė, tą ir dariau, buvau kaip zombis“, – vakar aiškino Aušra.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.