Utenos kriminalistai demaskavo netikrų eurų platintojus

Rugpjūčio mėnesį Utenos apskrityje pagausėjo atvejų, kuomet už prekes buvo atsiskaitoma 50 eurų vertės padirbtais banknotais. Informacija policiją dažniausiai pasiekdavo kuomet pinigai būdavo inkasuojami. 

 Utenos pareigūnai demaskavo netikrų eurų platintojus.<br> Utenos apskr. VPK nuotr.
 Utenos pareigūnai demaskavo netikrų eurų platintojus.<br> Utenos apskr. VPK nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Oct 6, 2017, 5:27 PM, atnaujinta Oct 6, 2017, 5:32 PM

Asmenys darė šias nusikalstamas veikas tose prekybos vietose, kur mažiausiai tikėtina, kad pinigai bus tikrinami: turgeliai, kioskeliai, miesto švenčių, kitų renginių kuriuose vyksta prekyba, metu. 

Iš viso per nedidelį laikotarpį, Utenos apskrityje buvo pradėta 10 ikiteisminių tyrimų dėl netikrų eurų, kai tuo tarpu anksčiau tokių atvejų per metus būdavo vos keli. Todėl kilo įtarimų, jog suklastoti pinigai yra platinami nusikaltėlių.

Utenos apskrities VPK kriminalinės policijos pareigūnai, kartu su Jungtinio mobiliojo būrio (JMB) pareigūnais, specialios operacijos metu Utenoje ir Vilniuje, išaiškino kelis atvejus, bei sulaikė kelis įtariamus asmenis, kurie prie savęs turėjo ir galimai platino padirbtus 50 eurų vertės banknotus. 

Atliekant procesinius ikiteisminio tyrimo veiksmus, apžiūrų, kratų metu buvo rasta ir išimta dar daugiau padirbtų pinigų. Iš viso tyrimo metu paimta apie 2 000 galimai suklastotų eurų. Taip pat kratų metu rasta ir paimta narkotinių medžiagų (kokaino, kanapių).

Dalis sulaikytų asmenų siejami su organizuotu nusikalstamumu ir policijai gerai žinomi (jie yra Utenos miesto gyventojai). 

Šiuo metu vyksta ikiteisminis tyrimas, 5-iems asmenims pareikšti įtarimai dėl netikrų pinigų ar vertybinių popierių gaminimo, laikymo arba realizavimo bei neteisėtas disponavimo narkotinėmis ar psichotropinėmis medžiagomis be tikslo jas platinti. 

Asmenims paskiros kardomosios priemonės. Už šio pobūdžio nusikalstamas veikas gresia iki 10 metų laisvės atėmimo bausmė.

Utenos apskrityje tai buvo pirmasis atvejis, kuomet policijai pavyko sulaikyti netikrų eurų platinimu įtariamus asmenis, taip suduodant smūgį organizuotam nusikalstamumui apskrityje ir užkertant kelią į rinką patekti padirbtiems pinigams.

Pareigūnai nori atkreipti ne tik Utenos apskrities gyventojų, bet ir kitų miestų gyventojų dėmesį, kad informacija apie pinigų klastojimo požymius, taip pat kaip atskirti tikrus pinigus nuo netikrų yra visiems prieinama ir lengvai įsimenama.

Pakanka įsiminti keletą tikrų pinigų apsaugos detalių ir pinigus atskirti nuo padirbtų bus nesudėtinga. 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.