Šveicariją šiurpinęs Kauno banditas susirgo pavojinga užkrečiamąja liga, atšauktas teismo posėdis

Kaune pirmadienį neįvyko tarptautiniu mastu liūdnai pagarsėjusios šio miesto nusikaltėlių gaujos teismas – vienas įtariamųjų Šveicarijos juvelyrinės parduotuvės plėšikų 55 metų Vytautas Gintvainis atsidūrė ligoninėje dėl pavojingos aplinkiniams tuberkuliozės formos.

Kauno teismui perduota šešių auksinius laikrodžius iš juvelyrinės parduotuvės pagrobusios gaujos narių byla. <br> Lrytas.lt koliažas
Kauno teismui perduota šešių auksinius laikrodžius iš juvelyrinės parduotuvės pagrobusios gaujos narių byla. <br> Lrytas.lt koliažas
 Šią parduotuvę Šveicarijoje užpuolusi ir brangius laikrodžius pagrobusi kauniečių gauja bus teisiama Kaune.<br> cdt.ch nuotr.
 Šią parduotuvę Šveicarijoje užpuolusi ir brangius laikrodžius pagrobusi kauniečių gauja bus teisiama Kaune.<br> cdt.ch nuotr.
 Šią parduotuvę Šveicarijoje užpuolusi ir brangius laikrodžius pagrobusi kauniečių gauja bus teisiama Kaune.<br> Watch-next.com nuotr.
 Šią parduotuvę Šveicarijoje užpuolusi ir brangius laikrodžius pagrobusi kauniečių gauja bus teisiama Kaune.<br> Watch-next.com nuotr.
 Šią parduotuvę Šveicarijoje užpuolusi ir brangius laikrodžius pagrobusi kauniečių gauja bus teisiama Kaune (nuotr. vienas gaujos lyderių M.Janišius). <br> Lrytas.lt nuotr.
 Šią parduotuvę Šveicarijoje užpuolusi ir brangius laikrodžius pagrobusi kauniečių gauja bus teisiama Kaune (nuotr. vienas gaujos lyderių M.Janišius). <br> Lrytas.lt nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

2017-10-16 12:12, atnaujinta 2017-10-16 12:59

Sirgdamas atvira tuberkulioze jis gali užkrėsti kitus, todėl posėdžius planuojama rengti nuotoliniu būdu. V.Gintvainis parodymus duos iš gydymo įstaigos.

Kitas teismo posėdis įvyks gruodžio mėnesį.

Kauno teismui perduota šešių auksinius laikrodžius iš juvelyrinės parduotuvės pagrobusios gaujos narių byla. Du jų sėbrai, 34 metų Gintaras Anuška ir Paulius Sokolovas, dėl šio nusikaltimo jau yra nuteisti Šveicarijoje.

Kaune teisiamas gaujos vadeiva 27 metų Žilvinas Romanovas ir jo bendrininkai V.Gintvainis, 34 metų Mantas Janišius, 34 metų Giedrius Fiodorovas, 30 metų Paulius Sibirskis ir 23 metų Deividas Liutkevičius. Visi vyrai nuosprendžio laukia nesuimti – jiems skirti rašytiniai pasižadėjimai, įpareigojimas registruotis policijoje ir kitos palyginti švelnios kardomosios priemonės.

Ž.Romanovo ir G.Anuškos suburtos Kauno grupuotės nariai įsiveržė į Šveicarijos Askonos mieste esančią juvelyrinę parduotuvę „Tettamanti“ ir pagrobė 114 laikrodžių, kitų dirbinių, kurių bendra vertė – 420 tūkst. eurų.

Vaidmenys – skirtingi

Parduotuvė buvo apiplėšta 2014 metų kovo 25 dieną, tačiau Šveicarijos ir Lietuvos teisėsaugams ilgai nepavyko atskleisti nusikaltimo. Tyrimas užtruko ir dėl įtariamųjų paieškos.

Gaujos lyderiai buvo pasiskirstę vaidmenimis – Ž.Romanovas ieškojo bendrininkų, kuriems buvo galima pavesti nusikaltimus, o G.Anuška koordinavo visos grupuotės veiklą.

Nusikaltimas buvo kruopščiai suplanuotas.

Kovo 19-ąją D.Liutkevičius, V.Gintvainis, G.Anuška ir P.Sokolovas nuvyko į Italijos Bergamo miestą.

Netrukus į Bergamą atvyko G.Buklys, P.Sibirskis ir Ž.Romanovas, nupirkęs jiems skrydžio bilietus iš Vilniaus prie jų prisidėjo M.Janišius.

Rodė prekių katalogą

Bergame įvyko gaujos atstovų pasitarimas, kuriame savo parankiniams nurodymus davė Ž.Romanovas ir G.Anuška.

Plėšikams buvo nušviestas parduotuvės patalpų išsidėstymas, parodyti prekių katalogai, nurodyta, kokius laikrodžius ir juvelyrinius dirbinius grobti pirmiausia.

Pasirengimą kontroliavęs Ž.Romanovas kovo 20–25 dienomis kartu su M.Janišiumi nuolat vyko į viešbutį, kuriame gyveno G.Anuška su kitais nusikaltimo vykdytojais.

G.Anuškai būdavo perduodami pinigai pragyventi užsienyje, visi drauge aptardavo būsimo apiplėšimo smulkmenas.

Gauja surišo pardavėją

Šveicarijos parduotuvę „Tettamanti“ kovo 25-osios popietę užpuolė šeši banditai iš Kauno. G.Anuška ir D.Liutkevičius stovėjo sargyboje prie parduotuvės durų, o P.Sokolovas, P.Sibirskis, V.Gintvainis ir G.Buklys įsiveržė į vidų.

Grasindami pistoletu pardavėjai V.Gintvainis ir P.Sokolovas lipniąja juosta jai surišo rankas ir kojas, paguldė ant grindų.

V.Gintvainis šlavė pinigus iš kasos, o jo bendrininkai išdaužė vitrinas ir skubiai krovė į krepšius laikrodžius, papuošalus.

Užpuolikai netrukus dingo su grobiu. Skirtingais maršrutais jie pasiekė Bergamą, o kitą dieną grįžo į Vilnių.

Išneštų vertybių iki šiol nepavyksta surasti.

Žiauriai kankino sėbrą

Peržiūrėję visą laimikį, nusikaltėliai pasigedo apie 5 tūkst. eurų vertės auksinio laikrodžio „Vacheron Constantin“.

Gaujos vadeivos įtarė, kad jį pasiėmė G.Buklys.

Praėjus mėnesiui nuo plėšimo Šveicarijoje šis vyras buvo įviliotas į spąstus ir pagrobtas.

Į susitikimą G.Buklį pakvietė G.Fiodorovas.

Tačiau pastarasis atvyko ne vienas – šalia automobilyje sėdėjo Ž.Romanovas, M.Janišius ir policijos tyrėjų nenustatytas jų sėbras.

Auka buvo nuvežta į mišką, esantį Kauno regione.

Reikalaudami pasakyti, kur laikrodis, užpuolikai daužė G.Buklį kumščiais, beisbolo lazda, spardė, naudojo elektrošoką. Vyrui smogta mažiausiai 20 kartų, jam sulaužytas žandikaulis, kūnas buvo nusėtas žaizdų ir mėlynių.

Iš miško – į rūsį

Nusikaltėliai G.Buklį toliau kankino, iš miško pervežę jį į Kaune, Žeimenos gatvėje, esančio nuosavo namo rūsį.

Prie egzekucijos prisidėjo ir G.Anuška su V.Gintvainiu.

Kad G.Buklys nematytų, kur yra vežiojamas, jam ant galvos buvo uždėtas skuduras.

Vyriškis po paros buvo išleistas prigrasinus tylėti. Tačiau laisvėje atsidūręs kaunietis atskleidė pareigūnams ne tik jo pagrobimo, bet ir parduotuvės apiplėšimo detales.

Sutikęs bendradarbiauti su teisėsauga G.Buklys baudžiamosios atsakomybės išvengė.

Pas kai kuriuos gaujos narius buvo rasti ir narkotikai.

Pabėgo nuo vokiečių policijos

Šiai grupuotei priklausančių banditų pavardės jau buvo nuskambėjusios didelį atgarsį sukėlusiose bylose. G.Anuška teisiamųjų suole atsidūrė po 29 metų Vytenio Girnio nužudymo, įvykdyto 2009 metais prie Kauno centre įsikūrusio naktinio klubo „Metelica“.

Tasyk jam pavyko išlipti iš balos beveik sausam. Kauno apygardos teismas žudiku pripažino tik vieną iš keturių užpuolikų – Mantvydą Ananką.

Peiliu auką subadžiusio M.Anankos bendrininkui G.Anuškai teismas skyrė pusantrų metų nelaisvės už viešosios tvarkos pažeidimą.

M.Janišius dar 2007 metų kovą įkliuvo Vokietijos policijai dėl 90 tūkst. eurų vertės 28 laikrodžių „Breitling“ vagystės iš juvelyrinės parduotuvės Hofo mieste.

Kaunietį išgarsino ne tiek vagystė, kiek įžūlus pabėgimas vokiečių policijai iš panosės – po apklausos vežamas į Hofo areštinę jis paspruko su antrankiais ir kurį laiką sėkmingai slapstėsi.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.