Galvosūkis: kas privers advokatą susimokėti

Atrodo solidžiai, nevengia pažarstyti pažadų, pamosuoti advokato pažymėjimu, o po to pradingsta palikęs skolų šleifą. Taip Šiauliuose vis daugiau žmonių kalba apie teisininką Petrą Labanauską.

Advokatas P.Labanauskas kreditorius maitina pažadais, tačiau jų netesi.<br>G.Šiupario nuotr.
Advokatas P.Labanauskas kreditorius maitina pažadais, tačiau jų netesi.<br>G.Šiupario nuotr.
Autoservisas „Automagija“ neatgauna pinigų iš advokato už mašinos remontą.<br>G.Šiupario nuotr.
Autoservisas „Automagija“ neatgauna pinigų iš advokato už mašinos remontą.<br>G.Šiupario nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

„Lietuvos rytas“

2017-10-17 06:10, atnaujinta 2017-10-17 08:53

Du dešimtmečius advokato praktika besiverčiantį šiaulietį 58 metų P.Labanauską dabar garsina ne laimėtos bylos, o iš jo skolų atgauti niekaip negalintis kreditorių pulkas.

P.Labanauskas skolingas ir valstybės institucijoms, ir privatiems asmenims. Antstoliams yra perduota šūsnis vykdomųjų bylų, kuriose šiauliečiui advokatui pateikta beveik 32 tūkstančių eurų ieškinių.

Nemaža dalis kreditorių skundžiasi buvę apgauti: patikėjo kostiumuoto teisininko pasirašytu vekseliu, nors jis oficialiai nebeturi jokio turto.

Mosavo pažymėjimu

Viena nukentėjusiųjų – bendrovė „Automagija“, į kurios servisą prieš pusmetį P.Labanauskas atvairavo suremontuoti visureigį „Mitsubishi Outlander“.

Iš pradžių manyta, kad problemų kelia sugedęs starteris.

Tačiau netruko paaiškėti, kad darbo bus gerokai daugiau – teks keisti ir sankabą, todėl sąskaita išaugs iki 1200 eurų. Šiaulietis neprieštaravo, kad šie darbai būtų daromi, bet vėliau serviso darbuotojų laukė staigmena.

Įmonės direktoriaus pavaduotoja Lina Sakalaitė nustebo, kai P.Labanauskas pasakė negalįs atsiskaityti.

Tačiau solidžiu kostiumu vilkintis vyriškis parodė advokato pažymėjimą, asmens dokumentus. Tai ir atvėrė serviso vartus – „Automagijos“ darbuotoja patikėjo kliento garbės žodžiu.

Įmonės vadovas Edmundas Ledauskas sakė, kad P.Labanauskas iš pradžių reiškė pretenzijas dėl neva nekokybiško remonto.

Netrukus paaiškėjo, kad teisininkas meluoja – kitose remonto dirbtuvėse tai pačiai mašinai buvo šalintas kitas gedimas.

Teismas atgaivino viltį

Verslininkas nebuvo linkęs nurašyti į nuostolius P.Labanausko skolos, todėl kreipėsi į teisėsaugą.

„Teisėsaugininkai nusprendė, kad advokatas nepadarė nieko nusikalstamo, o problemą įvardijo civiliniais santykiais“, – sakė E.Ledauskas.

Įmonės vadovas apie problemas su šiauliečiu teisininku vasaros pradžioje pranešė ir Advokatų tarybai, bet atsakymo nesulaukė iki šiol.

Vis dėlto verslininkas rado būdą atgauti pinigus – išsiaiškino, kad remontuotas automobilis priklauso sostinėje gyvenančiai P.Labanausko dukteriai. Todėl buvo kreiptasi į teismą, kad būtų įpareigota atlyginti padarytus nuostolius.

„Mūsų ieškinys patenkintas – lauksime, kol skola bus išieškota, nes iki šiol esame atgavę tik 200 eurų“, – kalbėjo verslininkas.

Pagailo seno pažįstamo

Šiauliuose vieša paslaptis, kad advokatą P.Labanauską medžioja visas būrys kreditorių. Mat teisininkas į skolas yra įklimpęs iki ausų.

Vienas kreditorių – bendrovės „Transalda“ savininkas Viktoras Vachteris. Šis verslininkas jau kelerius metus neatgauna paskolintų pinigų.

„P.Labanauską pažįstu nuo vaikystės, jis teikė teisines paslaugas ir mano įmonei. Prieš kelerius metus jis paprašė paskolinti beveik 13 tūkstančių litų (beveik 3800 eurų), nes esą nori atsiskaityti už automobilį su lizingo įmone“, – pasakojo šiaulietis.

Pinigų pasiskolinęs ir skolos raštelį pasirašęs teisininkas netrukus pasikeitė – kreditoriui ėmė kaišioti smulkias kupiūras. Skola per porą metų nesumenko nė 1000 eurų, todėl P.Labanauskas pasirašė vekselį.

Beturtis dalija vekselius

Tačiau paaiškėjo, kad prabangiai gyvenantis advokatas išties yra beturtis – povedybine sutartimi viskas užrašyta sutuoktinei.

P.Labanauskas dar turėjo išperkamosios nuomos būdu pirktą visureigį, bet jį perrašė dukteriai.

„Bandžiau reikalauti, kad pinigai būtų nuskaičiuoti iš advokato sąskaitos. Atsimušiau į teismo sieną – mano prašymas buvo atmestas“, – „Lietuvos rytui“ sakė antstolis Ričardas Kudrauskas.

Antstolis įsitikinęs, kad skolose skęstantis teisininkas elgiasi nesąžiningai: „Man tokia veikla panaši į sukčiavimą. Dauguma žmonių patikėjo solidžiai atrodančiu, advokato pažymėjimą turinčiu veikėju ir jo išrašytu vekseliu.“

P.Labanausko atžvilgiu antstoliai dabar vykdo dvi dešimtis bylų. Jose šiauliečiui pateikti ieškiniai nuo keliasdešimties iki 4500 eurų, o bendra suma jau siekia beveik 32 tūkstančius. Į šią sumą dar neįskaičiuotas antstolių honoraras.

Svarstė kolegos elgesį

Antstolis R.Kudrauskas irgi kreipėsi į Advokatų tarybą, nes skolose įklimpęs advokatas P.Labanauskas naudojasi teisiniu išprusimu.

Sunku net suprasti, kur jis išties teikia teisininko paslaugas – viešojoje erdvėje nurodyti biurai Žemaitės gatvėje, Aušros alėjoje, taip pat Dvaro ir Vilniaus gatvėse.

„Jam beveik neįmanoma įteikti dokumentų. Kartą tai padaryti pavyko tiktai teisme – atėjome į bylą, kurioje paslaugas teikė P.Labanauskas“, – karčiai šyptelėjo antstolis.

Advokatų taryba rugsėjo 28-ąją vykusiame posėdyje svarstė skundus dėl P.Labanausko elgesio, bet kol kas sprendimas neskelbiamas.

Tai ketinama padaryti per mėnesį nuo posėdžio.

Skundėsi sunkia padėtimi

Šiaulietį teisininką pažįstantys žmonės patarė jam skambinti iš nepažįstamo numerio.

Mat P.Labanauskas vengia akistatos su kreditoriais. Nežinomiems skambintojams jis pats vėliau perskambina – tikisi, kad atsiras naujas klientas.

Į „Lietuvos ryto“ žurnalisto skambutį P.Labanauskas iš tiesų neatsiliepė. Bet vėliau paskambino ir ėmė klausinėti, kas jo ieškojo.

Išgirdęs, kokiu klausimu norėta pasikalbėti, advokatas po ilgokos pauzės pratarė: „Taip elgiuosi dėl sunkesnės padėties.“

P.Labanauskas netrukus panaudojo tą patį triuką, kuris teisiškai padeda kratytis sukčiaus etiketės: „Pinigus būtinai grąžinsiu, visiems moku pagal išgales.

Kai turėsiu pinigų, su visais bus atsiskaityta. Niekada nesakiau, kad nemokėsiu.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.