Užspringo svetimu turtu

Palangiškiai 40-metis Romualdas Adomaitis ir dešimčia metų jaunesnis Povilas Janušonis neįtikino teismo, jog mėgino susigrąžinti kažkokią seną skolą. Jie už reketą, didelės vertės svetimo turto pagrobimą ir fizinį smurtą pasiųsti už grotų.

Nuteistieji R.Adomaitis (dešinėje) ir P.Janušonis privalės atlyginti visus savo aukos nurodytus nuostolius.<br>G.Pilaičio nuotr.
Nuteistieji R.Adomaitis (dešinėje) ir P.Janušonis privalės atlyginti visus savo aukos nurodytus nuostolius.<br>G.Pilaičio nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Gediminas Pilaitis

Oct 18, 2017, 3:24 PM

Su organizuotomis nusikalstamomis grupuotėmis siejamas R.Adomaitis teisiamųjų suolą trynė su anksčiau neteistu P.Janušoniu. Jų bendrininkas 36-erių Domantas Daukšas slapstosi.

Paskelbus tarptautinę paiešką jo byla buvo išskirta.

R.Adomaitis ir P.Janušonis įžūliai terorizavo 30-metį palangiškį Žilviną Bladžių – reikalavo pinigų, vežė į mišką, grasino, po to įsibrovę į jo butą pagrobė didelės vertės turto.

Kaltinamieji nuosprendį išklausė toje pačioje teismo salėje, kurioje R.Adomaitis anksčiau buvo nuteistas už žinomo verslininko – picerijų tinklo „Čili pica“ savininko vilniečio Tado Karoso sužalojimą.

Klaipėdos apygardos teismas, iš esmės pripažinęs visus kaltinimus, R.Adomaičiui skyrė šešerių metų ir šešių mėnesių laisvės atėmimo bausmę, o P.Janušonis įkalintas pusšeštų metų.

Priteista atlyginti žalą

Nuteistieji turės solidariai atlyginti Ž.Bladžiaus nurodytą 6170 eurų turtinę ir moralinę žalą.

Iš P.Janušonio Policijos departamentui priteista 1437 eurai pargabenimo iš užsienio išlaidoms padengti.

Prokurorai prašė R.Adomaitį nuteisti dešimčiai, o P.Janušonį – devyneriems metams nelaisvės kaip organizuotos plėšikų gaujos narius.

Skirdama bausmes teisėja Vita Lapinskienė, regis, atsižvelgė į P.Janušonio atgailą teismo salėje tariant paskutinį žodį.

„Galėjau žmogui sukelti nesaugumo ir baimės jausmą.

Bet smurto nenaudojau, negąsdinau, svetimų pinigų ir daiktų man nereikia“, – kalbėjo nuo teisėsaugos į Didžiąją Britaniją sprukęs palangiškis.

P.Janušonis savo noru atlygino dalį žalos nukentėjusiajam – perdavė 450 eurų.

Jis aiškino, jog buvo suklaidintas R.Adomaičio: „Supratau, kad Žilvinas jam skolingas, bet kiek – nežinojau.“

Sugundė brangus laikrodis

Pernai liepą R.Adomaitis, pravarde Romčikas, su keliais draugais sumanė išlupti pinigų iš Anglijoje uždarbiaujančio pažįstamo palangiškio Ž.Bladžiaus.

Matydamas, kad vasarą grįžęs namo jis vaikštinėja gražiai apsirengęs, lankosi restoranuose, važinėja brangiu automobiliu, R.Adomaitis iš pradžių prašė Ž.Bladžiaus paskolinti pinigų.

Ant Žilvino rankos pastebėjęs brangų laikrodį, o ant kaklo – pintą rankų darbo auksinę grandinę, R.Adomaitis manė, kad šis vyras Londone vartosi kaip inkstas taukuose.

Klaipėdos „Švyturio“ arenoje per Rusijos atlikėjo Grigorijaus Lepso koncertą R.Adomaitis iš sutikto Ž.Bladžiaus pareikalavo 5000 eurų, bet šis atsisakė šelpti dykaduonį.

Tada R.Adomaitis sumanė pinigus išgauti jėga ir grasinimais, pasitelkė į pagalbą bendrininkus – P.Janušonį ir D.Daukšą.

Miške pririšo prie medžio

Pernai liepos 30-ąją R.Adomaitis įkalbėjo Ž.Bladžių kartu nuvažiavus į Šventąją kavinėje neva aptarti kažkokius bendro verslo reikalus.

Nieko bloga nenujausdamas vyras sutiko. Ž.Bladžius įsėdo į D.Daukšo vairuojamą automobilį, bet pakeliui buvo išlaipintas, nuvestas į mišką, supančiotas ir pririštas prie medžio kamieno.

Grasindami susidoroti banditai iš aukos už laisvę ir ramybę pareikalavo išpirkos – 10 tūkst. eurų.

Ž.Bladžius prisiminė, kad miške R.Adomaitis jį tvirtai laikė, o P.Janušonis lipniąja juosta surišo rankas ir kojas. Pastarasis teisme aiškino tuo metu sėdėjęs automobilyje.

Nusikaltėliai iš palangiškio kišenių ištraukė buto raktus, pinigus, dokumentus, kitus asmeninius daiktus.

P.Janušonis liko saugoti aukos, o R.Adomaitis ir D.Daukšas nuvažiavo į Palangą.

Atsirakinę svetimo būsto duris banditai pagrobė ten rastus pinigus, alkoholinius gėrimus.

Vadeiva įkliuvo sostinėje

Paleistas palangiškis skambino R.Adomaičiui – prašė grąžinti pagrobtus pinigus ir daiktus, bet šis nesileido į kalbas – jau tarėsi perduoti grobį kitiems už kažkokias skolas.

Nukentėjusiajam pagrasinta nesikreipti į policiją, esą bus dar blogiau, bet jis nusprendė netylėti.

Policija greitai išsiaiškino, kur tūno išpuolį organizavęs R.Adomaitis.

Tai pajutę banditai pasipustė padus – spruko toliau nuo nusikaltimo vietos.

R.Adomaitis slapstėsi vienoje Kretingos rajono kaimo sodyboje. Ten rastas ir D.Daukšo automobilis, ištuštinti pagrobtų importinių gėrimų buteliai. Kai kurie buvo itin brangūs.

Gaujos vadeivą surado Vilniaus policija – R.Adomaitis sostinėje suimtas su įkalčiais. Pas jį rasta ne tik iš Ž.Bladžiaus buto pagrobtų daiktų, bet ir psichotropinių vaistų.

P.Janušonio pėdsakai aptikti Didžiojoje Britanijoje. Pagal Europos arešto orderį jis buvo suimtas ir perduotas į Lietuvą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.