Po daugiavaikės motinos nužudymo - peripetijos dėl žalos atlyginimo

Nors praėjo 5 metai, kai buvo žiauriai nužudyta keturių vaikų motina, šioje istorijoje taškas dar nepadėtas. Žudikas – vaikų tėvas – seniai nuteistas, bet teismai vis dar narplioja žalos atlyginimo peripetijas.

Kalėti 16 metų nuteistas P.Valeika bando išsisukti nuo ieškinių vaikams.<br>A.Pilaitienės nuotr.
Kalėti 16 metų nuteistas P.Valeika bando išsisukti nuo ieškinių vaikams.<br>A.Pilaitienės nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

"Lietuvos rytas"

Oct 27, 2017, 9:26 AM

Pernai balandį keturis nužudytos moters vaikus globojančiam broliui teismas priteisė neturtinę žalą iš Lietuvos valstybės ir žudiko Povilo Valeikos. Kiekvienam vaikui – po 30 tūkst. eurų.

Taip nutarė Klaipėdos apygardos teismas, atmetęs ir ieškovų, ir atsakovų apeliacinius skundus.

Policijos departamentui priteista patuštinti kišenę dėl to, kad pareigūnai ne viską padarė, jog būtų išvengta kraupios daugiavaikės motinos žūties nuo girto vyro rankos. Moteris prieš mirtį skambino bendruoju pagalbos telefonu ir prašė pagalbos.

Ieškovai – žuvusiosios brolis ir jo globojami keturi našlaičiais likę vaikai buvo apskundę dalį Klaipėdos rajono apylinkės teismo sprendimo.

Buvo prašoma panaikinti sprendimo dalis, kuriomis keturiems vaikams priteista po 20 tūkst. eurų iš žudiko ir po 10 tūkst. eurų iš Lietuvos valstybės, kuriai atstovauja Policijos departamentas.

Prašyta priteisti nepilnamečiams ieškovams po 289 620 eurų neturtinės žalos iš abiejų atsakovų solidariai. Visa suma sudarytų 1 mln. 158 tūkst. 480 eurų.

Tačiau Klaipėdos apygardos teismas nusprendė, kad ankstesnė nutartis – teisinga, ir moralinės žalos kompensaciją paliko beveik dešimt kartų mažesnę.

Civilinė byla tuo nesibaigė ir toliau keliavo po teismus.

Pernai gruodį Aukščiausiasis teismas išnagrinėjo P.Valeikos ir departamento skundus dėl turtinės ir neturtinės žalos atlyginimo ir grąžino bylą Klaipėdos rajono apylinkės teismui.

Šiemet birželį šio teismo sprendimu priteista 863 eurai turtinės ir po 25 tūkst. eurų neturtinės žalos kiekvienam vaikui.

Tai solidariai turi sumokėti nuteistasis ir valstybė.

Tačiau abiejų atsakovų apeliaciniai skundai vėl pasiekė Klaipėdos apygardos teismą.

Valstybė mano, kad dėl vaikų patirtų kančių kaltas P.Valeika turi atlyginti turtinę ir neturtinę žalą, o nuteistasis be motinos paliktiems savo vaikams nenori nieko mokėti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.